Sokszor mondhatni későn fordulnak az emberek villanyszerelőhöz egy lakás felújítás során. Számtalan példával tudnék előállni melynek segítségével megvilágíthatnám jobban a témát. Ezért a példa kedvéjért vegyük a konyhafelújítás esetét. 

Mai modern konyhák elengedhetetlen eszközei az elektromos konyhai berendezések. Általában ezekre a berendezésekre nem fordítanak elegendő figyelmet. Megtervezik az új konyha padló burkolatát, a falakat borító burkolatot, és festéket. A konyhaszekrény funkcióit, az ebédlő asztallal. 

Eltervezik hova kerül az új konyhaszekrénybe az új elektromos légkeveréses, grillezős sütő, csak az elektromos csatlakozásról felejtkeznek meg. 

Ezeknek a sütőknek a működtetéséhez külön áramkörre van szükség, általában a lakáselosztóból kiindulóan. Ezeket a nagyobb teljesítményű elektromos sütőket már nem a konnektorba csatlakoztatjuk. A főzőlapok elhelyezésére is figyeljünk, hiszen a közelébe kerülni fog vélhetően pára elszívó készülék, ha a főzőlap gázzal működik, akkor is szükség lehet elektromos csatlakozó aljzatra. Miért is kell konnektor a gázos főzőlaphoz? A kérdésre a válasz rendkívül egyszerű, a gázrózsák begyújtása elektromos szikrák segítségével történik.

A modern konyhák kellemes hangulatához már nem csak a konyha bútorok, és berendezéseik összhangja számít. Hanem a világítási rendszerek összhangja.

konyha hangulat világítás

Kérdezhetik egyesek milyen jellegű világítási rendszerről is van szó egy konyha esetében? Régen elegendőnek találtuk a mennyezeten elhelyezett lámpa és a munkapult megvilágítását. A mai konyhákba is beköltözött a ledes megvilágítási rendszerek, ezeknek a segítségével hangulat világítási képeket tudunk kialakítani. Ezeknek a segítségével még kellemesebbé tudjuk varázsolni a környezetet. Akár a különböző konyhai tevékenységekhez hangolt világítási képek alakíthatóak ki. Reggeli kávézáshoz, ebédhez, kellemes vacsorához. 

Emellett a többi konyhai gépről se feledkezzünk meg, hiszen mi mellett megy a sütő közben más konyhai gépeket is működtettünk párhuzamosan. Mosogatógép működések közben elektromos grill segítségével húst készítünk. Ha nem szeretnénk, hogy gyakori áramszünetek szakítsák meg a folyamatokat, érdemes elektromos hálózatot is megfelelően megtervezni. 

Gondoljuk jól végig:

  • hol szeretnénk konnektorokat
  • hova milyen berendezéseket tervezünk
  • milyen megvilágítási rendszereket szeretnénk
  • melyik területeket szeretnénk megvilágítani
  • régebbi vezetékek elrejtésének is ideális időpontja (pl.: telefon, riasztó, egyéb régebbi szerelések kábelei)

Ebből a kis példából is látszik, hogy érdemes jól körbejárni a lakásfelújítás kérdését villanyszerelési szempontból is. Természetesen nem csak a konyha esetében igaz a fenti cikk megállapításai, hanem a többi helységre is alkalmazható.

Tetszik írásunk? Oszd meg közösségi oldaladon, hogy mások is elolvassák!

Vissza a villanyszerelő magazinba

Villanyszerelő vállalkozásunk

Vállalkozásunk fő tevékenységi körét villanyszerelési és villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok (érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálat) teszik ki.

Villanyszerelő magazin

Villanyszerelés világával foglalkozó blog. A legjobb témákat az élet szolgálja, ezzel kapcsolatos írásaimat, gondolataimat a villanyszerelő magazinban találják.

Villanyszerelői szolgáltatás

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek

Villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek