Napjainkban szinte minden háztartási készüléknek bekötési pontot kell létrehozni. Villanyszerelési szempontból nem elhanyagolható, hogy milyen csatlakozási pontokat létesítünk, és hova építjük ki őket a berendezések elhelyezését illetően.

 

Az itt felsorolt csatlakozó helyeket külön áramkörre kell kialakítani. Mit is jelent ez? Az elosztó táblától külön-külön ki kell építeni a vezeték rendszert, ami egy fázisú fogyasztó esetén három szál vezetéket jelent, három fázis esetén öt vezetéket jelent. Gyakorta találkozom szakszerűtlenül szerelt csatlakozó helyekkel. Ki spórolják az érintésvédelmi (védővezetőt, PE vezetőt) és nulla vezetőt (PEN vezető), vagyis ezeket a vezetékeket közösítik. Ami működés szempontjából nem okoz gondot, működik, de az így kialakított hálózat  nem terhelhető olyan mértékben mint a szakszerűen kialakított. Gondoljunk arra, hogy a nulla vezető közösített MCu 1,5 mm2 keresztmetszetű vezetéknek több áramkör terhelését kell elvezetnie, ami egyértelműen nem terhelhető annyira. De a helyzeten az sem segít ha a nulla vezetőt  MCu 2,5 mm2 keresztmetszetű vezetékkel vezetjük a csomópontig, innen pedig 1,5 mm2 keresztmetszetű vezetékkel visszük tovább.  Ebben az esetben keresztmetszet csökkenés történik, ahol illene biztosítani. Nem beszélve arról, hogy egy áramkörhöz tartozó vezetékeknek azonos keresztmetszettel kell szerelni.

Hogy miért is írtam ezeket le? Mert a felülvizsgálatok során sok esetben találkoztam ilyen rossz megoldásokkal.

Érintésvédelmi szempontból is gyengébb minőséget képvisel. Nem beszélve az esetleges későbbi hiba javítás is nehezebben oldható meg. Az elosztó táblától szakszerűen kialakított áramkörök esetében lehetőség van az utólagos leválasztásokra is. A nagyobb terhelésű fogyasztókat minden esetben tegyük külön áramkörre. 

Villamos csatlakozó helyek kialakítását mindig az igényeknek megfelelően kell kialakítani a villanyszerelés során a villanyszerelőnek.

  • Mosógépek, mosogatógépek: ezek dugaszoló aljzat csatlakozásúak és általában 10-15 A a szükséges zárlati áram védelmük melyet a villanyszerelő épít be a villanyszerelés során.
  • Szaunák, medencék: ezek fix csatlakozásúak, külön elosztó szekrénybe csatlakoznak a különböző villamos szerkezetek.
  • Hőszivattyús fűtés-hűtés rendszer: éjszakai- nappali mérőhelyes változattal.  A kialakítás fix csatlakozással történik. Ez a GEO tarifa.

A hőszivattyú berendezések üzemeltetéséhez kínált kedvezményes tarifa igénybevételéhez hangfrekvenciás vezérlővel ellátott külön mérőórára van szükség. Az elosztó engedélyes (ELMŰ Hálózati Kft. / ÉMÁSZ Hálózati Kft.) különmért, vezérelt csatlakozást biztosít, a hatályos rendeletek szerint.

A fogyasztásmérő, a vezérlő berendezés és szükség esetén a mágneskapcsoló elhelyezéséhez szükséges mérőhelyet az általános előírásoknak megfelelő módon a felhasználónak kell kialakítani. Általánosságban azt mondhatjuk, hogy mérőhely kialakítása, teljesítményhez illeszkedő, az egyéb háztartási fogyasztóknál előírt műszaki követelményeknek megfelelő kell legyen, tehát többlet elvárás nincs a mérőhellyel szemben, ezért rendszerint, meglévő szabványos mérőhelyek alkalmasak lehetnek az új mérő felszerelésére.

A fogyasztás mérőhely és a villamos csatlakozó berendezés kiépítését csak a MEE VET által regisztrált villanyszerelő kivitelezők végezhetik.

  • Infra panel, elektromos falikonvektor, villany kazán, hőtárolós kályhák, termosztát és éjszakai mérőhely kialakítással történik.
  • Tűzhelyek, sütők, jakuzzi kádak: A vizes helyeken tartsuk be az idevonatkozó villanyszerelési előírásokat. Például jakuzzi kád kötődobozát helyezzük védett térbe, innen pedig kábellal szereljünk a kád védett dobozáig. A konyhai berendezéseknél a csatlakozó hely kialakítását könnyen hozzáférhető helyre célszerű tenni, hogy ne keljen a tűzhelyt kihúzni.
  • Garázs, kertkapuk: itt ezen egységek automatikáját célszerű bevonni a világítás vezérlésére alkony kapcsoló bevonásával.
  • Kerti világítás: A kert világítását célszerű tervezni előre, hasznos ötlet védőcsövet elhelyezni a kapu és a ház között. Ezen a nyomvonalon  beton kockát helyezhetünk el melyre a lámpát lehet felszerelni. Arra is jó, hogy utólagos bővítéseket könnyebben lehet megoldani.
  • Bojlerek, nappali és éjszakai áramkörre kialakítva.

A csatlakozó helyek kiépítésének a villanyszerelés befejezésekor a villanyszerelő feladata az érintésvédelmi ellenőrzése.

 

Csatlakozó helyek villanyszerelési kialakítását, bízza szakképzett villanyszerelőre.

Ha szeretné felvenni velünk a kapcsolatot vagy árajánlatot szeretne kérni akkor ezt a kapcsolat menüpontban megteheti.

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: +36 23 368 014

Mobiltelefon: +36 30 9660 019

A villanybojlerek is nagy energiaigényű berendezésnek felelnek meg a modern kori lakásokban. Ezért villanyszerelési szempontból kiemelt figyelmet kell rájuk fordítani. Ez azt jelenti, hogy külön csatlakozóvezeték kiépítése szükséges a villanyórától.

A vizes helységek villanyszerelése nagyobb odafigyelést, körültekintést igényel a villanyszerelő részéről. A medencék villamos hálózatának villanyszerelésnél mindig hasonló problémákkal találkozom. Ez pedig a páraképződés és ennek hatásai a villamos rendszerekre. A medencék villamos berendezései elosztó szekrénye a gépészeti részek közelébe van elhelyezve. Tipikus hiba, hogy az gépészeti aknában helyezik ezeket el a vízmentes villamos szerelvényeket, sajnos ezekben a helységeben nagy a páraképződés. Itt találhatóak a szivattyúk, vízszűrök és egyéb medence gépészethez tartozó készülékek. Nincsen meg a kellő szellőztetés, ezért a nagy mértékű pára képződés miatt még vízmentes dobozok esetén is idővel károsodnak a villamos működtető elemek. Ha tehetjük akkor a főbb működtető elemeket aknán kívül például pincében vagy jól szellőző beltéren helyezzük el. Ezek létesítésére külön szabvány vonatkozik. 

Sokan előszeretettel beszereznek otthonra is elektromos szaunát. A szauna kényelmi funkciója mellett érdemes figyelmet szentelni az elektromos csatlakozások kialakítására is. Villanyszerelőként jó pár szauna elektromos rendszerének kialakításában vettem már részt. 

Sokan bele sem gondolnak mennyi dologra érdemes odafigyelni. 

Egy család életében előfordul, hogy a konyhájukat korszerűsítik. Egy szép ajándék is lehet egy korszerű konyhai tűzhely. Gyakran hívnak, hogy be kell kötni egy villanytűzhelyt vagy sütőt.

Villanyszerelő vállalkozásunk

Vállalkozásunk fő tevékenységi körét villanyszerelési és villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok (érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálat) teszik ki.

Villanyszerelő magazin

Villanyszerelés világával foglalkozó blog. A legjobb témákat az élet szolgálja, ezzel kapcsolatos írásaimat, gondolataimat a villanyszerelő magazinban találják.

Villanyszerelői szolgáltatás

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek

Villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek