Az MSZ 274, MSZ IEC 1312 számú szabvány, a 28/2011.(IX.6) BM rendelet figyelembevételével, helyszíni mérés és felülvizsgálat után minősítő iratot állítunk ki.

Az új létesítésnél az  MSZ EN 62305 villámvédelmi szabvány szerint kell eljárni, a létesítés után el kell végezni a villámvédelmi berendezés felülvizsgálatát. Az MSZ EN 50164 szabványsorozatban vannak villámvédelmi berendezés elemeiről műszaki megfogalmazások.

Jogszabályi kötelezettség írja elő az elvégzését (ugyanaz, mint az erősáramú szabványossági felülvizsgálatra vonatkozó előírás esetén 3, 6,  évenként).  "A","B" tűzveszélyességi osztályba tartozó létesítményeknél 3 év, "C"-"D"-"E" tűzveszélyességi osztályba tartozó létesítményeknél 6 év évente van előírva a villámvédelmi berendezések időszakos szabványossági felülvizsgálat.

Célja a villámvédelmi berendezés létesítésének, hogy az esetleges közvetlen és közvetett villámcsapás okozta károsodásokat megakadályozzuk.

Ezáltal a villámcsapás okozta tüzek, vagyoni károk  és baleset esetén bekövetkező törvényi felelősség elhárítása. A villanyszerelő a villámvédelmi berendezés létesítése során a túlfeszültségvédelmi elemeket is beépíti a villanyszerelés során. A létesítmény villanyszerelő karbantartója az egyszerűbb villanyszerelési hibák javításával együtt elvégzi a villámvédelmi és érintésvédelmi berendezések karbantartását is. Ennek során a felfogó, levezető, földelő , túlfeszültségvédelmi és érintésvédelmi elemeket átvizsgálja a szerelői ellenőrzés során. És az észlelt hiányosságokat ki is javítja. A villanyszerelő ezzel a tudatos munkavégzéssel hozzájárul a villámvédelmi berendezés biztonságos üzemszerű működéséhez. Ha ez rendszeres oda figyeléssel történik, az időszakos villámvédelmi berendezés felülvizsgálatakor nagy valószínűséggel a felülvizsgáló megfelelő minősítő iratot állít ki. A felülvizsgálat során műszeres vizsgálattal ellenőrzésre kerülnek egyenként földelő szondák a vizsgáló összekötő megbontásával. Ugyan ezen a ponton a felfelé menő levezető eredőt mérünk. Így az esetleges szakadás is felderíthető. A létesítmény minden egyes vizsgáló összekötőjénél el kell végeznünk ezt a feladatot. A vizsgálatok során felfogó és levezetők távolságait is mérjük az épületrésztől, a kialakított hurkoknál a veszélyes megközelítések ellenőrzése, belső villámvédelem ellenőrzése is feladatok sora között van.

A villámvédelmi szabványossági felülvizsgálat során elvégezzük a villámvédelmi besorolást és ezt vetjük össze a megvalósított villámvédelmi fokozattal. Ennek alapján a helyszíni vizsgálat során feltárt műszaki állapottal összevetve elvégezzük a minősítést.

NOVILL - VILLANYSZERELÉS vállalja a következő villámvédelmi és túlfeszültség-védelmi feladatokat: 

 • Meglévő létesítmények ellenőrzése 
 • Földelési ellenállás mérés elvégzése
 • Üzemi földelők vizsgálata 
 • Felfogó rendszer vizsgálata
 • Levezetők vizsgálata 
 • Belső villámvédelem ellenőrzése
 • Villámvédelmi fokozat vizsgálata és meghatározása 
 • Elektromágneses villámimpulzus elleni védelem vizsgálata
 • Villámvédelmi zónák ellenőrzése 
 • EPH összekötések ellenőrzése
 • Túlfeszültség elleni védelem ellenőrzése

 

Ha szeretné felvenni velünk a kapcsolatot vagy árajánlatot szeretne kérni akkor ezt a kapcsolat menüpontban megteheti.

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: +36 23 368 014

Mobiltelefon: +36 30 9660 019

Villanyszerelő vállalkozásunk

Vállalkozásunk fő tevékenységi körét villanyszerelési és villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok (érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálat) teszik ki.

Villanyszerelő magazin

Villanyszerelés világával foglalkozó blog. A legjobb témákat az élet szolgálja, ezzel kapcsolatos írásaimat, gondolataimat a villanyszerelő magazinban találják.

Villanyszerelői szolgáltatás

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek

Villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek