A kaputelefonok hálózatának szerelése a villanyszereléssel összefüggő feladat. Ha kaputelefont szeretne kiépíttetni, akkor az alábbi rendszereket van lehetősége alkalmazni:

  • Audió rendszerek
  • Digitális rendszerek
  • Videó rendszerek
  • Elektromos zárak kaputelefonnal
  • Vezeték nélküli csengő, kaputelefon 

Lakásunk, házunkhoz érkező látogatók általában valamilyen jelző berendezéssel jelzik, hogy megérkeztek, melyet a villanyszerelés során a villanyszerelők építenek ki. A villanyszerelő a villanyszerelés során hasznos tanácsokkal tudja ellátni a megrendelőt mely az igényeinek a legjobban megfelel, esetlegesen tájékoztatást tud adni a különböző technikai lehetőségekről. A lakások egyszerű jelző rendszere az egy vezetékes csengővel indult valamikor régen. A lakásban el volt helyezve egy egyszerű csengő vagy kolomp melyet egy huzal kötött össze a kapunál elhelyezett húzó karral. Régen az idősebb szakemberek mondták a fiatal szakembereknek, na rajzolj (humornak szánták) le egy vezetékes oda - vissza csengő kapcsolást.

Az idők folyamán megjelentek a különböző elektromos csengők. Ennek a leggyakoribb változata volt az úgynevezett bim-bam csengő ahol a nyomógomb megnyomásakor az elektromágnes meghúzott és a nyomógomb elengedésekor megszólalt a csengő két ütemben. Ugyan ilyen csengők voltak az úgynevezett megszakításos csengők, ahol a nyomógomb megnyomásakor (állandó nyomás mellett folyamatosan szólt) az elektromágnes meghúzott és az ütőszerkezete a harangra ütött, ahol hangot adott ki. De ez a fajta csengő a meghúzáskor megszakította az áramkört és újból indult a csengetési folyamat. Ezeket a csengőket ma is szeretettel alkalmazzák. A kapuhoz a csengő transzformátor 8 voltos oldalát visszük ki. Sajnos voltak olyan hozzá nem értő emberek akik a 230V-os feszültséget vitték ki. Ebből kifolyólag fordultak elő már halálos áramütéses balesetek is.

Az idő előrehaladtával megjelentek az elektronikus csengők nagy választékban egyszólamú illetve több szólamú dallamcsengők. Ezek általában tartós elemekkel működnek. Előnye hogy a hálózat kimaradása után is működnek, továbbá hagyományos trafós csengők hálózatát át lehet könnyedén alakítani erre a rendszerre. Léteznek az úgy nevezett vezeték nélküli csengők is, elemmel működnek és a kapcsolattartás rádiófrekvenciás elven történik. (Ezeket nem tartom igazán jó típusnak sok probléma van velük.)

A csengőket váltotta fel a kaputelefon rendszerek különböző kiviteli formában és funkciókkal.

Az egyszerű változatnál a régi meglévő csengő rendszerét lehet felhasználni ahol a nyomógombot és a vezetéket használjuk fel. Itt hangjelzéssel és hang kommunikációval tudunk kapcsolatot kialakítani a külső és belső egységen keresztül. Először az audió hang továbbítása a hagyományos analóg rendszerekben jelentek meg. A digitális technika megjelenésével a digitális hangtechnika és a színes képmegjelenítési technika is megjelent. Léteznek fekete-fehér és színes képi megjelenítést biztosító videó rendszerek. A digitális technikát használó kaputelefonoknál 2 vezeték elegendő a külső és belső egység között. Létezik egy tovább fejlesztett változata ahol a külső kapu elektromágnessel van ellátva. A lakásból lehet a külső ajtó nyitását segíteni, így be tud jönni a lakásba az a személy akit be akarunk engedni. Léteznek különböző vezeték számmal, illetve koax kábellel  működő kaputelefonok. A technika fejlődésével egyre jobb átvitelt biztosító készülékek jelentek meg a piacon. A vezetékezése is egyre igényesebbé vált. Ma már többnyire UTP kábellel van kialakítva a hálózat. Ezek a digitális hang és színes képmegjelenítési technika előre törésével egyre jobban elterjedtek. A kapu telefonok széles változata áll ma már rendelkezésre. Megtalálhatók a családi házas és társasházi változatok is.

A legmodernebb kaputelefon technikát az EIB rendszerek biztosítják a megrendelőknek és a villanyszerelőknek.

Az EIB rendszereknél a kaputelefon a központi rendszerhez csatlakozik. Az intelligens villanyszerelési technika alkalmazása nem csak a kapunyitás és ajtónyitást teszik lehetővé, hanem egyéb kiegészítő funkciók elérhetőségét (pl.: a bejáratnál álló személy képének több helyen történő megjelenítését).

 

Ha szeretné felvenni velünk a kapcsolatot vagy árajánlatot szeretne kérni akkor ezt a kapcsolat menüpontban megteheti.

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: +36 23 368 014

Mobiltelefon: +36 30 9660 019

Villanyszerelő vállalkozásunk

Vállalkozásunk fő tevékenységi körét villanyszerelési és villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok (érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálat) teszik ki.

Villanyszerelő magazin

Villanyszerelés világával foglalkozó blog. A legjobb témákat az élet szolgálja, ezzel kapcsolatos írásaimat, gondolataimat a villanyszerelő magazinban találják.

Villanyszerelői szolgáltatás

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek

Villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek