A világítási formák és megoldások hűen tükrözik a technikai fejlődésünket és a kor divat irányzatát is. A ház tulajdonának a stílus irányzatára jellemzően válogatja össze a lámpatesteket. Egy ház megtervezésekor az építész tervező igyekszik a természetes világítás adta lehetőségekből minél többet kihasználni.

Hisz a természetes világítás nem fogyaszt villamos energiát,így ez a legolcsóbb. 

A mesterséges világítás kialakításához kellő gyakorlattal rendelkező villanyszerelő nagyon sok hasznos tanácsot tud adni a világítás villanyszerelés munkavégzéséhez. A megfelelő jó világítás kialakításánál szerepe van a fal színének, bútorok és berendezési tárgyak elhelyezésének és színének is. A lámpatestek kiválasztásánál figyelembe kell venni az esztétikai, minőségi és ár szempontokat, továbbá milyen izzókat kívánunk használni bele értve foglalat méreteket és típusokat. Általában az E 27-es porcelán foglalatok nyújtanak a legtöbb lehetőséget. A lámpatest bura mérete is lényeges, itt az a nagyobb méret és a hő távozását legjobban elősegítő változat a legjobb megoldás. De ebben a kérdésben sok esetben a divat, stílus és ár dönti el a kérdést legtöbbször a műszaki paraméterek hátrányára.

 Ha szeretné felvenni velünk a kapcsolatot vagy árajánlatot szeretne kérni akkor ezt a kapcsolat menüpontban megteheti.

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: +36 23 368 014

Mobiltelefon: +36 30 9660 019

A világítást több csoportra célszerű bontani, hogy kellő komfort érzetet tudja biztosítani. Mindig oda kerüljön a fény amire szükséges. Minden csoport külön-külön lekapcsolható legyen, ezzel a felhasznált villamos energiát tudjuk csökkenteni. A helyiségnek ki kell alakítani az általános világítást, a helyi világítást és a hangulat ,rejtett világítást. Természetes a helyiségek funkcióját  is figyelembe kell venni a világítás tervezéséhez.

A világítótestek érintésvédelmi szempontból I. érintésvédelmi osztályú (földelt), kettős szigetelésű és törpefeszültségűek lehetnek.

A villanyszerelő kötelezettsége a villanyszerelési munka befejezésekor érintésvédelem hatékonyságának az ellenőrzése. 

  • Világítástechnikai mérések, dokumentálással: az előírt megvilágítási értékek műszeres vizsgálatára lehetőség van, melyet jegyzőkönyv formájában rögzíteni lehet.
  • Világítástechnikai szaktanácsadás: meghatározott világítási értékek vannak előírva a különböző helyiségekre és a tevékenység folytatásához . Ezeket a különböző módszerekkel tervezni lehet előre ma már.
  • Lámpatestek szerelése: a már előzőleg kialakított csatlakozó helyre szereljük fel a lámpatestet, megkeresve azt a legjobb elhelyezési formát, ahol a világítótest  legjobb hatásfokot és esztétikai látványt nyújtja.
  • Lámpatestek cseréje, az elhasznált lámpatest cserével, jobb megvilágítás érhető el. Gondoljunk arra, hogy a fényvisszaverő felületek egy idő után elhasználódnak (mattul, porosodik, beég), így ezek után a csere indokolttá válik.
  • Fénycsöves lámpatestek: a fénycsöves lámpatestek sokkal jobb hatásfokkal dolgoznak,mint a hagyományos izzóval ellátott lámpatestek. Lehetnek falon kívüli és álmennyezetbe süllyesztett kivitelűek. Ezek lehetnek hagyományos előtéttel szerelt, vagy újabban elektronikus előtéttel szerelt változat. Az elektronikus előtéttel szerelt változatot létesítsük előnyben a jobb műszaki paraméterek miatt.
  • Fényvetők: ezek a fém halogének csoportjába tartoznak, irányított fénynyaláb tartozik hozzájuk, gyakran össze vannak építve mozgás érzékelővel is.
  • Halogén lámpatestek: hatásfok szempontjából a normál izzóktól jobbak. Van 12 V-os transzformátorról működő (hagyományos transzformátorról táplált, illetve elektronikus előtéttel táplált) és 230 V-ról működő változat. Az elektronikus előtétnél lényeges, hogy transzformátort minél közelebb helyezzük el az izzók közelében, csillagpontos csatlakozással.
  • Kompakt csövek: ezek fénycső jellegű fényforrások elektronikus előtéttel működnek. Ma egyre jobban elterjed változat az energia takarékossági szempontok miatt.
  • Ledek (fénykibocsátó dióda): A fény hullámhossza, azaz a színe az alkalmazott félvezető anyagától függ. A félvezetőre kapcsolt egyenfeszültség hatására fényt bocsájt ki. Ma már a technológia képes nagy teljesítményű ledek gyártására és ez lehetővé tette a világítástechnikai alkalmazását. A legkülönbözőbb alakú és formájú izzók , legkülönbözőbb foglalatokkal, spot, fénycső, szalag, reflektor, formában kerülnek kereskedelmi forgalomba. Ami elmondható a ledekről az mai ismereteink szerint, az hogy a led világítás a legtakarékosabb világítási  forma. A legkülönbözőbb lámpatesteket gyártanak  a ledekre építve. Ez a világítási formának a legkisebb hőtermelése. Ami hátránya még ma , az ára még úgy gondolom eléggé magas. Ez nem teszi lehetővé, hogy nagy mértékben elterjedjen a kedvező műszaki paraméterek ellenére.

 

Napjainkban a villanyszerelés a világítástechnikában már nem csak annyit jelent, hogy az adott helységet állandó fénnyel látjuk el, az esti órákra. Hanem különböző hangulati képeket lehet kialakítani, a helység  funkciójának figyelembevételével.

A helyi, hangulat-  és általános megvilágítás kialakítás az Önök komfort érzetét növeli.

Példaképpen egy nappali szoba kialakításánál, beszélhetünk különböző világítási képekről: olvasáshoz, televízió és házimozi alkalmazáshoz, családi, közösségi eseményekről, központi asztal megvilágításáról. Az előző példából is jól látszik, hogy érdemes jól végiggondolni milyen villanyszerelési megoldásokat alkalmazunk a mindennapjainkban. Az intelligens villanyszerelés során az KNX/EIB  technikai elképesztően nagy lehetőségeket biztosít a világítás technikában.

A ledes technológia nagyon sok helyen megjelent a mindennapi életben. Legtöbbször energia hatékonyságával reklámozzák ennek a világítási megoldásnak előnyeit. Amiről viszont kevésbé esik szó, az a ledes világítás által elérhető világítási képek. A sok kis világító pont érdekes megjelenést tud kölcsönözni a ledes lámpáknak, világító szalagoknak. 

Villanyszerelőként sok helyen szereltem ledes világítótesteket. 

Fényvetőket általában kültereken használnak nagyobb területek megvilágítására. A fényvetők irányított fénnyel működnek. Ez azt jelenti, hogy nagyobb területek megvilágítására több fényvető felszerelésére is szüksége lehet. Villanyszerelőkként gyakran találkozom mozgásérzékelővel egybekötött fényvetőkkel is. 

A világítástechnikában nagy fejlődés ment végbe a szénszálas izzótól a ledeken keresztül az indukciós lámpákig. A hagyományos izzók gyártását egy meghatározott terv szerint folyamatosan szüntetik meg, a nagyobb teljesítményűektől a kisebb teljesítményűekig. Ennek az oka az energiatakarékosság a marketing szerint. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a hagyományos izzók fénye áll legközelebb a természetes nappali fényhez.

A halogén lámpák léteznek 230 V-os és 12 V-os kivitelben is. A 230 V-os halogén lámpatestek érintésvédelme I.év. osztályú. Védővezetőt igénylő kialakítás mellett léteznek kettős szigetelésű kivitelben is a halogén lámpák.

A 12 V-os halogének táplálása régebben vasmagos kivitelűek voltak, ezek többet bírtak ki, mint a mai elektronikus táp egységek. A 12 voltos vezeték hosszára oda kell figyelni, ezért a fogyasztók közelében kell elhelyezni a tápegységet, akár csillagpontszerűen kialakítva.

Lakásfelújításnál a cél általában a kellemesebb, modernebb, tisztább környezet létrehozása. A helység jellegétől és a felújítás mértékétől függően kerül előtérbe a villanyszerelő. Nyilván komolyabb felújítási munkáknál új kapcsolók, konnektorok, lámpák , csatlakozóhelyek kerülnek kialakításra. Melyek kialakításában a tulajdonossal egyeztetve a villanyszerelő elvégzi a szükséges átalakításokat, új áramkörök kialakítását. Kisebb lakás, épület felújításnál csak az esetleges lámpák leszerelésénél, világítótestek cseréjénél van szükség villanyszerelő munkájára.

Lámpatestek vásárlása után gyakran hívnak villanyszerelőt, hogy felszerelje a kiszemelt helyére a világító berendezést. Mielőtt lámpatestet választ a régi helyett győződjön meg róla van-e védő vezető kiépítve a lámpatesthez, mert lehet, hogy ki kell építeni ha nem megfelelő érintésvédelmi osztályú lámpatestet választ ki.  Villanyszerelőként én is gyakran találkozom ilyen jellegű megkeresésekkel. A lámpa mechanikus rögzítéséről is gondoskodom, amellett hogy szakszerűen bekötőm az elektromos hálózatba.  

A világítás szerepe mindig is az volt, hogy a természetes napfényt pótoljuk valamilyen formában. Régen a világítás általában szobánként egy-két lámpát jelentett. Sokat fejlődtek a világítási megoldások is, így manapság már nem csak a közvetlen megvilágítás a cél. Hanem egyedi, különleges világítási megoldásokkal hangulatos, kellemes környeztet tudjunk teremteni, otthonunkban, irodánkban. 

Villanyszerelő vállalkozásunk

Vállalkozásunk fő tevékenységi körét villanyszerelési és villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok (érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálat) teszik ki.

Villanyszerelő magazin

Villanyszerelés világával foglalkozó blog. A legjobb témákat az élet szolgálja, ezzel kapcsolatos írásaimat, gondolataimat a villanyszerelő magazinban találják.

Villanyszerelői szolgáltatás

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek

Villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek