Az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat az új létesítés befejezésekor válik először aktuálissá. A vonatkozó jogszabályok igyekeznek az emberek védelme érdekében olyan jogszabályi szabályozásokat alkalmazni, ami alapján a felelősségre vonásnak megvannak a jogi eszközei.

Tudjuk, hogy a gyakorlatban nagyon sokan szerelnek villanyt, úgy hogy nincsenek meg a szakmai felkészültségük.

 

Sokan úgy gondolják, ha be tudnak kötni egy lámpát és dugaszoló aljzatot, akkor már tudnak villanyt szerelni.

Ez nagy tévedés!

Nem véletlenül kell tanulni ahhoz éveket és további éveket gyakorolni, hogy jó villanyszerelők legyünk. Nagyon rossz iránynak tartom a képzésben, az úgy nevezett gyorstalpalók által kibocsájtott villanyszerelők képzését. Ahol sem az elméleti, sem a gyakorlati képzés nem üti meg a minimum szintet sem.

Az új létesítés után a jogszabályok előírják az első ellenőrzés után az érintésvédelmi időszakos szabványossági felülvizsgálatokat is. Ennek az érintésvédelmi felülvizsgálatnak a jogszabályi követelményei hosszú évtizedekre nyúlnak vissza, igaz az érvényben lévő jogszabályok folyamatosan változtak és változnak.

A villamos hálózat üzemelés közben folyamatosan használódik, így fenn áll a veszélye a meghibásodásnak. A véletlen érintés ellen tudjunk védekezni, ez a fő cél. Erre különbözőbb vezetékes és vezeték nélküli védelmi módokat alkalmazzuk. Ennek az ellenőrzését írja elő 10/2016.(IV.5.)NGM rendelet, 14/2004.(IV.19.) FMM rendelet. Ez az úgy nevezett érintésvédelmi időszakos szabványossági felülvizsgálat.

A helyszíni érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat után a villamos felülvizsgáló elvégzi a kiértékelést, amely alapján összeállítja a minősítő iratot. A minősítő iratnak tartalmi és formai elemei vannak. A jogszabályban meg van határozva, hogy hol kell érintésvédelmi szerelői ellenőrzést végezni és hol kell érintésvédelmi időszakos szabványossági felülvizsgálatot végezni.

Természetesen az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat jelenti a megnyugtató felülvizsgálatot. Azért mert ez tételes és műszeres vizsgálatot jelent. Érden és vonzáskörzetében működtettem vállalkozásomat, melynek keretében érintésvédelmi felülvizsgálatokkal is foglalkozom.

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: +36 23 368 014

Mobiltelefon: +36 30 9660 019

A célműszeres vizsgálatoknál értékeket mérünk, melyet összehasonlítunk a megfelelő értékkel. Ezen kívül része a vizsgálatnak a szemrevételezés és a szigetelés vizsgálat is.

A gyakorlatban előfordulnak olyan esetek, amikor műszakilag nem megfelelő a létesítmény érintésvédelme. Ez mindig egy nehéz helyzetet jelent a mai gazdasági körülmények között. Ahhoz, hogy ki tudjuk adni a megfelelő minősítést el kell végezni az életveszélyesnek minősített hibák javítását. A többi hiányosságokat ütemezni kell határidő megjelöléssel.

Vannak olyan esetek, amikor elvégzünk egy időszakos érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatot, hibákkal felsorolva a következő harmadik év utáni érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatokkor megtaláljuk a régi hibákat. Ez azt jelenti, hogy nem lettek kijavítva a korábbi hiányosságok. A hatósági ellenőrzésekkor ezek a hiányosságok a hatóság látókörébe kerülnek. Ne felejtsük el, hogy a saját magunk és dolgozóink védelme érdekében szükséges meghatározott időközönként elvégezni az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatokat. A feltárt hiányosságokat is szükséges kijavítani. Később ezeknek a hiányosságoknak komolyabb problémákat is okozhatnak. 

Ne felejtse el, ha egy felkészült, szakszerű villamos felülvizsgálóra van szüksége, érintésvédelmi felülvizsgálat elvégzésére, akkor keressen fel valamely elérhetőségemen!

Szolgáltatási területem: Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek. 

Villamos felülvizsgálatok esetében a szolgáltatási területem határain kívül is vállalok munkát, részletekért keressen fel!

Villanyszerelő vállalkozásunk

Vállalkozásunk fő tevékenységi körét villanyszerelési és villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok (érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálat) teszik ki.

Villanyszerelő magazin

Villanyszerelés világával foglalkozó blog. A legjobb témákat az élet szolgálja, ezzel kapcsolatos írásaimat, gondolataimat a villanyszerelő magazinban találják.

Villanyszerelői szolgáltatás

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek

Villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek