A villanyszerelő szakmában a villám és túlfeszültségvédelem is a villanyszerelés része bele értve az érintésvédelmet is. A villámvédelemmel kapcsolatos műszaki leírásokat a korábban érvényben lévő MSZ 274 szabvány fogalmazta meg. Az MSZ 274 szabvány alapján kivitelezett épületek felülvizsgálatát továbbra is az MSZ 274 szerint kell vizsgálnunk.  Ma hatályos villámvédelmi szabvány az MSZ EN 62305,  ami azt jelenti a villanyszerelőknek ,hogy nem az MSZ 274 szabvány szerint kell az új létesítmények védelmét szerelni. Az új szabvány jelentős változásokat és új felfogást is jelent egyben.  E szabvány fejezeteivel kapcsolatos teszt kérdések megtalálhatók a honlapunkon, tesztelje tudását menüpont alatt. Leírásunk még korábbi szabvány előíráshoz kapcsolódnak.

A villámvédelem és túlfeszültség védelem témakörét komplex feladatként kell kezelnünk, mert a teljes védelem együtt adja majd a megfelelő védelmet.

Ha szeretné felvenni velünk a kapcsolatot vagy árajánlatot szeretne kérni akkor ezt a kapcsolat menüpontban megteheti.

E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: +36 23 368 014

Mobiltelefon: +36 30 9660 019

A teljes védelem a következő részekből áll össze:

  • Külső védelem: az épületen elhelyezett felfogó, levezető és földelő rendszer. Ez közvetlen villámcsapás esetén a villámcsapás egyik felét  levezeti a rendszeren keresztül a talajba, mellyel védekezünk a közvetlen gyújtó és romboló hatások ellen. Itt fokozott figyelmet kell fordítani a besorolásból adódó villámvédelmi fokozat megvalósítására. A megfelelő minőségi anyagok alkalmazása,a tűzi horgonyzott anyagokat kell előnyben részesíteni. A felfogó és levezető rendszer távolság tartása az épülettől, a vizsgáló összekötő és a földelő vezető mechanikai védelme is nagyon lényeges.
  • Belső védelem: a villámcsapás azon részét, mely átjut a külső védelmen, a belső védelemnek kell levezetnie, induktív, kapacitív hatások, átkötések, EPH kialakítások részét képezik a védelemnek. Az EPH kialakítások potenciál kiegyenlítések nemcsak a villámvédelem, hanem az érintésvédelem szerves részét is képezik. Itt az  épületen belüli csövek, melyek a külső levezetővel futnak párhuzamosan vagy a felfogó rendszer közelében lévő tetőn belüli tartályok is érintettek.
  • Túlfeszültség védelem: a külső hálózatokon keresztül is be tudnak jutni az épületbe veszélyes mértékű túlfeszültségek, ezek ellen a több lépcsős megoldások jelenthetnek megfelelő védelmet. Az erősáramú hálózat védelmét a fogyasztásmérő előtt kell kezdeni "B" illetve "B" + "C" fokozatú védelemmel. A mérő utáni elosztó táblánál a "C" fokozatú védelmet kell alkalmazni. A védett fogyasztó előtt pedig a "D" fokozatú védelmet kell alkalmazni. Az EIB rendszerek busz vezetékeinek védelmének is "D" fokozatúnak kell lennie. Ugyanezen elv alapján a gyengeáramú (telefon, tv kábel) hálózatnak a többlépcsős védelméről is gondoskodni kell.
  • Hasznos tanács: Azonos termékcsaládból célszerű felépíteni a többlépcsős védelmet. A védelem kompletten csak komplett védelmi rendszer kiépítésével hatékony, a rész védelem nem hatékony. Különböző termékeket árulnak a kereskedelemben, ezért célszerű meggyőződni, a vásárolandó terméken fel van-e tüntetve az áram és feszültség hullám értéke: 10/350μsec, 8/20 μsec. Találkoztam már üzletben olyannal, amire rá volt írva: "B", "C", "D" védelmi fokozat, ami kételkedésre adott okot, a katalógusból viszont egyértelművé vált a megtévesztő felirat.

A villanyszerelési munkák megkezdése előtt kérje ki  a villanyszerelő tanácsait a fenti témában is.

Villanyszerelő vállalkozásunk

Vállalkozásunk fő tevékenységi körét villanyszerelési és villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok (érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálat) teszik ki.

Villanyszerelő magazin

Villanyszerelés világával foglalkozó blog. A legjobb témákat az élet szolgálja, ezzel kapcsolatos írásaimat, gondolataimat a villanyszerelő magazinban találják.

Villanyszerelői szolgáltatás

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek

Villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek