Néhány egyszerűbb esetet  ismertetek a megtörtént esetekből, szakértői történetekből a tanulsággal együtt. Szakmai szempontból általában ezek nagyon egyszerű hiányosságok, melyek megelőzhetők lettek volna nagyobb odafigyeléssel. Sajnos nagyon sok esetben a figyelmetlenség, szakszerűtlenül elvégzett villanyszerelői munka, olcsó munka, stb.  ember életbe került. Egy ilyen helyszíni vizsgálat mindig nagyon lesújtó tud lenni. A szakszerűtlenül dolgozó villanyszerelő kollégáknak hasznos lenne ilyen helyszíni vizsgálaton részt venni, mert ezen szomorú esetekből  lehetne tanulni. A kedves olvasóban az elmesélt esetek kapcsán felmerülhet a kérdés: nem az említett módon  dolgozom én is, ezért tudok ennyi "horror" történetet? Esetleg pont az ilyen balesetek megakadályozása érdekében maximális odafigyeléssel és szakszerűen végzem a munkámat? 

Napjaink része a villamos hálózat és villamos berendezések emberi közelsége. Nem gondolunk rá sokszor, hogy mennyire életveszélyes lehet a villamos áram. A lakásunkban nap, mint nap folyamatosan találkozunk ezekkel a villamos berendezésekkel, de ugyanígy a munkahelyeken is. Az emberi könnyelműség sokszor elképesztő helyzeteket teremt. Elvileg minden villamos berendezésnek meg kell felelni a forgalomba hozatali feltételnél a vonatkozó műszaki biztonsági előírásoknak.

Meglepő cím egy cikknek egy villanyszereléssel foglalkozó weblapon. A cikk ötletét a napokban megtörtént villamos baleset adta. Egy nap jött egy telefon egy cégtől, hogy egy kislányt áramütés ért, és csúnyán feketén összeégett a keze. A cégnél korábban időszakos érintésvédelmi szabványosságot végeztem.

Kerti partit rendezett a családapa. Kerti bútorokat elrendezte az udvaron mezítláb, majd ezt követően fellocsolta  a területet. Az asztal  közepén  napernyő volt elhelyezve. Este volt és a szomszédtól kért egy világító eszközt. Bedugta a világító eszközt a dugaszoló aljzatba, és ezt követően fel akarta akasztani az ernyőre a világító eszközt. Ekkor halálos áramütés érte.

Az édesapa haza érkezik és a fürdőkádban holtan találja felnőtt korú leányát. A fürdőkádban a hajszárító  a vízben működő állapotban volt. A hajszárító vizet működés közben felforrósította. Ennek hatására  a baloldalán fekvő  balesetes  vízben lévő része megégett. 

Egy középkorú férfit családi háza kertjében holtan találták a fűnyíró gép mellett. A feleség és a később kiérkező mentő szolgálat személyzetének újraélesztési kísérlete sajnos eredménytelennek bizonyult. A fűnyíró gépen lévő kábel (körülbelül 15m) be volt dugva egy a kereskedelemben is kapható 20 méteres narancssárga színű hosszabbítóba. Ezt a hosszabbítót és fűnyíró gépet a rendőrség elszállította bűnjelként.

A cikkemmel szeretném felhívni a kivitelezők figyelmét arra, hogy milyen esetek fordulnak elő amelyből ugyan még nem következett be baleset, de a lehetőségét mégis megteremtette a kivitelező. Elrettentés céljából született ez a kis cikk. Minden kolléga a leírtakból felismeri, hogy milyen hiányosságok történtek az alábbi esetben.

Az egyik esetben egy építőipari vállalkozás kért fel, nézzem meg a ház villanyszerelését, mert akadályozza a munkavégzésüket. A helyszínt szemre vételezve nem találtam nyomait a szakszerű munkavégzésnek. A hiányok sokasága a több évtizedes gyakorlatom ellenére nagyon meglepő volt, ennyire szakszerűtlen munkával még nem találkoztam. Néhány példát felsorolok a hiányosságokból.

Hogyan futnak össze a szálak a RADIESZTÉZIA  és a VILLANYSZERELÉS között?

Sokszor hallani a következő jelenségekről:   ELEKTROSZMOG, FÖLDSUGÁRZÁS, HARTMANN  HÁLÓ, VÍZÉR, SZENT GYÖRGY VONAL,  LEY VONAL és így tovább. Az embereket két csoportra lehet így osztani:

Villanyszerelő vállalkozásunk

Vállalkozásunk fő tevékenységi körét villanyszerelési és villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok (érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálat) teszik ki.

Villanyszerelő magazin

Villanyszerelés világával foglalkozó blog. A legjobb témákat az élet szolgálja, ezzel kapcsolatos írásaimat, gondolataimat a villanyszerelő magazinban találják.

Villanyszerelői szolgáltatás

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek

Villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek