A tűzjelző rendszerek kiépítését a 9/2008 (II.22.) ÖTM rendelet az Országos Tűzvédelmi Szabályzat határozza meg. Ott ahol a jogszabály előírja tűzjelző rendszer kiépítését ott meg kell tervezni és jóváhagyatni a hatósággal. A tűzjelző rendszerek vezeték rendszerének a kiépítését és tartószerkezeteit a villanyszerelők végzik el a villanyszerelés során. A tűz keletkezése során hő és fényenergia szabadul fel. Ezek érzékelésére különböző érzékelők elhelyezése válik szükségessé. Erre szerelik fel a különböző füst érzékelőket (ionizációs,optikai), melyek lehetnek

Automatikus érzékelők:

  • füst érzékelők
  • hőérzékelők (hőmaximum és hősebesség)
  • multiszenzoros érzékelők
  • láng érzékelők

Az érzékelési terek szerint pedig pontszerűek, vonali érzékelők és több pontszerű érzékelők. A használati állapot szerint pedig analóg, kétállapotú és több állapotú érzékelők. A rendszerek elemei szerint hagyományos (itt a jelző áramkörök hurkokra van bontva), hagyományos címezhető (az érzékelők egyénileg vannak címkézve a hurkokra) és analóg (vissza jelzéses) címezhető rendszerű. Kézi jelzésadókat helyeznek el a menekülési útvonalakon is.

A tűzvédelem célja az emberi élet és vagyonvédelem.

Riasztás estére különböző jelzés adókat építenek be. Vannak rendszerek melyek riasztás esetén beavatkoznak a tűzoltásába. Léteznek olyan 0,4KV-os elosztó berendezések, melyek automatikus tűzoltásra is alkalmasak. Intelligens tűzjelző rendszerek is, amelyek folyamatosan feldolgozzák az érzékelők jelzéseit, beavatkoznak és tárolják az adatokat is. E rendszerek beazonosítják a tűz keletkezési helyét, vezérli a különböző tűzvédelmi eszközöket, továbbítja a jelzéseket, hang és fényjelzést ad ki, a rendszer működőképességét folyamatosan ellenőrzi. Ehhez a rendszerhez kapcsolódhatnak a KNX/EIB rendszerű megoldások is.

Az EIB rendszer biztosította integráltságnak köszönhetőena tűzjelző rendszer jelzései továbbíthatók a rendszer felé. Képessé teszi a rendszert, hogy beavatkozzon egy tűzeset esetén. Például kinyitja az ajtók zárait, szabaddá téve ezzel a menekülési útvonalakat.Továbbítja a jelzéseket a megfelelő szervek, emberek felé. (Tűzoltóság, tulajdonosok)

Családi házas példánál maradva nem csak a konyhában érdemes elhelyezni érzékelőket melyek tűzesemény érzékelését teszi lehetővé. Hanem minden olyan helyen ahol kialakulhat tűz.

Ezen kívül érdemes elhelyezni a lakószobákban szénmonoxid érzékelőket is. Napjaink jól szigetelt lakásaiban ez egy hasznos kiegészítő lehet.

Nem is beszélve az esetlegesen passzív ház technológiával felépített családi házairól. Az EIB rendszer felügyeleti lehetőségeit mindenképpen érdemes kihasználni, hiszen az intelligens épület villanyszerelési rendszerek összekapcsolásával nem csak a kényelmi funkcióknak használhatjuk, hanem a figyelmeztető rendszereket is. Szellőztetés beindítását, esetleg az ablakok kinyitását is vezérelhetjük az EIB rendszerrel egy esetleges szénmonoxid érzékelés esetén.

Az EIB rendszerrel kialakított tűzjelző rendszerek gyors reagálásának és a komplett épületvezérlés integrálásának köszönhetően ön már akkor is értesülhet a kialakuló veszélyforrásokról, amikor azok még nem okoztak nagy kárt.

A füst és tűzgyorsaság érzékelők megfelelő elhelyezésével, kialakítható a figyelmeztető rendszer. Az EIB épületfelügyeleti rendszerbe integrálni lehet gáz és víz érzékelő rendszert is, így a házára még akkor is figyel az EIB intelligens épületfelügyeleti rendszer amikor ön otthon sincs.

Tetszik írásunk? Oszd meg közösségi oldaladon, hogy mások is elolvassák! LIKE-olja!

 

Vissza a villanyszerelő magazinba

Villanyszerelő vállalkozásunk

Vállalkozásunk fő tevékenységi körét villanyszerelési és villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok (érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálat) teszik ki.

Villanyszerelő magazin

Villanyszerelés világával foglalkozó blog. A legjobb témákat az élet szolgálja, ezzel kapcsolatos írásaimat, gondolataimat a villanyszerelő magazinban találják.

Villanyszerelői szolgáltatás

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek

Villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek