A hagyományos villanyszerelésnél korszerűbb szerelésnek számít az EIB épület felügyeleti rendszer, ez az intelligens villamos (instalbus EIB, EIB/KNX,  stb.) rendszer. Nagyon sok változat alakult ki a kezdetétől napjainkig. Itt az erősáramú és gyengeáramú rendszer közös rendszerbe integrálható. Az intelligens villanyszerelés egyik előnye, hogy a napjainkban használatos összes eszköz integrálható egy rendszerbe.

 

Hagyományos villanyszerelés topológiája családi házak villanyszerelésénél.

 

Milyen eszközökre és funkciókra is gondolunk elsősorban?  

Az intelligens villanyszereléssel például egy családi ház összes funkciója egy rendszerbe lehet illeszteni. Ha elindulunk kívülről akkor a kerítésre szerelt kaputelefon hang és videókép több helyre is eljuttatható a házban. Legyen szó akár a nappaliban elhelyezett főképernyőről, vagy az egyéb kiegészítő megjelentőkig (tv képernyő). Ha haladunk a ház felé és rendelkezzünk medencével, akkor annak is elvégezhetjük a vezérlését. Nem csak a megvilágításáról, hanem a kiegészítő funkciók vezérlését is (medence fűtés, takaró mozgatása, stb.). A házunk redőnyeinek és árnyékolóinak vezérlése automatikusan megtörténik az időjárási viszonyoknak megfelelően. Ez nagy segítségre lehet a belső hőmérsékletek megfelelő szinten tartásában.

A házban belépve a világítási rendszer automatikusan kapcsol fel a jelenlét érzékelőknek köszönhetően, nem kell bajlódni a fel és lekapcsolásukkal. Természetesen a különböző világítási képek kialakítása hozzárendelhetőek igény szerint a megfelelő funkciókhoz. Egy egyszerű példát említünk amikor leül a televízió elé megnézni egy filmet a házimozi rendszeren. Kezébe veszi a központi távirányított ami minden funkció kezelésére alkalmas, megnyomja az érintő kijelzőn a tv gombot, ennek hatására a rendszer beállítja a megfelelő fényviszonyokat amelyek ideálisak önnek a film nézéshez. Bekapcsolja a televíziót és a házimozi rendszert, elhúzza az árnyékolókat. Ebből a kis példából is látható, hogy az ilyen intelligens villanyszerelési rendszer a komfort fokozatot egy egészen új szintre emeli.

A házban elhelyezett

kapcsolók funkciója bármikor megváltoztatható,

nem igényelnek semmilyen szerelési munkát, csak a kapcsoló funkcióját kell újraprogramozni. Ha tehát egy kapcsoló funkciójához azt szeretnénk hozzárendelni, hogy kapcsolja le a házon kívül elhelyezett fogyasztók energia ellátását, akkor ez minden további nehézség nélkül megtehető.

A felső kis bevezető a teljesség igénye nélkül készült, mivel napjainkban a számítástechnika világa rohamtempóban fejlődik, így a vezérelhető berendezések és vezérlő eszközök listája napról napra változik. A gyártók fejlesztési folyamatosak a rendszerbe kapcsolható EIB eszközökkel kapcsolatban, hiszen egyre gyakrabban jelennek meg új készülékek és funkciók.

Az EIB rendszerrel megoldható a készülékek összekötése egy installációs buszon keresztül úgy, hogy az adott épületben a fent említett  funkciók végrehajthatók legyenek. Az intelligenciát a készülékek tartalmazzák, így a kommunikáció közvetlenül a készülékek között zajlik.
A villanyszerelése a kommunikációs oldalról nézve buszvezetékkel történik, ez a gyengeáramú oldal, az erősáram pedig a hagyományoshoz hasonlóan, csillagpont szerűen történik.

EIB/KNX rendszer villanyszerelés topológiája a hagyományos villanyszereléssel szemben.

E rendszer villamos tervezése, a kivitelezés után pedig a számítógépes beszabályozása (programozása) szükséges.

Az almenükben néhány gondolatot írunk le a felhasználhatóságról, csoportokba szedve.

Természetesen nem az itt felsorolt csoportok vagy lehetőségek jelentik ennek a technológiának az összes lehetőségét, hiszen mint fentebb is írtuk folyamatosan fejlesztik a gyártók az EIB technológiát és az azokat használó készülékeket.

Személyre szabott termékeknek köszönhetően az EIB KNX rendszer teljes mértékben személyre szabható a saját igényei szerint. A KNX rendszer moduláris rendszer melynek nagy előnye a hálózat és az otthoni rendszer bővíthető és bármikor megújítható. Egy esetleges épület bővítésnél minden probléma nélkül lehet az új épület részek funkcióit integrálni a meglévő EIB rendszerbe.


Az intelligens épület vezérli rendszernek köszönhetően, olyan mintha a ház élne.

Generációk fognak járni ki és be az épületbe, de EIB KNX marad hiszen a modern funkcióknak köszönhetően  a rendszer folyamatosan megújítható, bővíthető. Az intelligens épület felügyeleti rendszer segít alkalmazkodni az otthoni automatizálási rendszer változó igényeihez. Az EIB rendszer növeli aértékét az ingatlannak a számos modern funkciója mellett.

A mindennapi rutin feladatait megspórolhatja otthonába, elég csak egyszer beállítani az intelligens épület megfelelő funkcióit. A továbbiakban az EIB KNX diszkréten és megbizhatóan elvégzi a feladatokat és tájékoztatja önt az eredményekről. A központi információs panel segítségével gyorsan áttekintheti a feladatokat és funkciókat.

Az EIB KNX rendszer egy nyitott rendszer melynek köszönhetően több mint 200 különféle gyártó kínál KNX tanúsítvánnyal rendelkező kompatibilis terméket a legújabb műszaki szabványok szerint, így csak önnön múlik milyen funkciókat szeretne integrálni a rendszerbe.

A ma rendszere a holnap igényeinek.

A rendszer könnyen, és bármikor igazítható a változó igényekhez, illetve kibővíthető további funkciókkal. Ez biztosítja azt a magas fokú rugalmasságot.

Tetszik írásunk? Oszd meg közösségi oldaladon, hogy mások is elolvassák! LIKE-olja!

 

Vissza a villanyszerelő magazinba

Villanyszerelő vállalkozásunk

Vállalkozásunk fő tevékenységi körét villanyszerelési és villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok (érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálat) teszik ki.

Villanyszerelő magazin

Villanyszerelés világával foglalkozó blog. A legjobb témákat az élet szolgálja, ezzel kapcsolatos írásaimat, gondolataimat a villanyszerelő magazinban találják.

Villanyszerelői szolgáltatás

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek

Villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek