Szakértői történetek

A felfűzött konnektor szerelésről néhány gondolat (2)

 

A lapomon már írtam a felfűzött dugaszolóaljzatokról, én személy szerint ezt a szerelési módot nem alkalmazom, mivel rossz tapasztalataim vannak az ilyen szerelési módról. A villanyszerelők nagy többsége ma is alkalmazza, a régi szereléseknél is előfordul.

 

Bővebben...

Megtörtént esetek bevezető

 

Néhány egyszerűbb esetet  ismertetek a megtörtént esetekből, szakértői történetekből a tanulsággal együtt. Szakmai szempontból általában ezek nagyon egyszerű hiányosságok, melyek megelőzhetők lettek volna nagyobb odafigyeléssel. Sajnos nagyon sok esetben a figyelmetlenség, szakszerűtlenül elvégzett villanyszerelői munka, olcsó munka, stb.  ember életbe került. Egy ilyen helyszíni vizsgálat mindig nagyon lesújtó tud lenni. A szakszerűtlenül dolgozó villanyszerelő kollégáknak hasznos lenne ilyen helyszíni vizsgálaton részt venni, mert ezen szomorú esetekből  lehetne tanulni. A kedves olvasóban az elmesélt esetek kapcsán felmerülhet a kérdés: nem az említett módon  dolgozom én is, ezért tudok ennyi "horror" történetet? Esetleg pont az ilyen balesetek megakadályozása érdekében maximális odafigyeléssel és szakszerűen végzem a munkámat?

 

Hiszem, hogy oldalam átolvasása után eloszlik minden esetleges kételye és bizalommal fog megkeresni.

 

Bővebben...

Gyermekeink érdekében

Meglepő cím egy cikknek egy villanyszereléssel foglalkozó weblapon. A cikk ötletét a napokban megtörtént villamos baleset adta. Egy nap jött egy telefon egy cégtől, hogy egy kislányt áramütés ért, és csúnyán feketén összeégett a keze. A cégnél korábban időszakos érintésvédelmi szabványosságot végeztem.

Bővebben...

Gondolatok az áramlopásról ötödik rész

 

A cikkek nem a többségében jellemzően jogkövető magatartást folytató személyekről szólnak, hanem a néhány nem jogkövető esetről. El kell ítélni bármely oldalon az esetlegesen előforduló nem jogkövető magatartási eseteket. Ezen cikksorozat nem alkalmas a védekezés felhasználására, sem a szakmai hivatkozások érvényesítésére. Minden eset más, mivel a körülmények is eltérőek.

A peres eljárásokban a peres felek jogorvoslatot keresnek a vitatott kérdésben. Előre bocsájtom, nem minden esetben kerül sor a perre. Vannak példák az áramszolgáltatónál, hogy a fogyasztók kifogásait elfogadja és korrekten lezárja, mielőtt perre vinné.

 

Bővebben...

Gondolatok az áram lopásról negyedik rész

 

Napjainkban felkapott téma az illegális áram vételezés, weboldalamon is már több cikk született a témában. Ezen cikk sorozatot követve újabb gondolatokat osztanék meg a témában, mellyel mindennapi munkáim során találkozok.

Gondolatok az áramlopásról

Gondolatok az áramlopásról második rész

Gondolatok az áramlopásról harmadik rész

A villamos fogyasztásmérőket a gyártókra vonatkozó jogszabályok és műszaki előírások alapján gyártják le. Meg kell felelniük a kereskedelmi forgalomba hozatali feltételeknek is. A gyártótól OMH záró pecséttel vannak, ellátva kerülnek ki.

 

Bővebben...

Halálos kimenetelű villamos baleset a fűnyíró gépnél

 

Tényállás:

Egy középkorú férfit családi háza kertjében holtan találták a fűnyíró gép mellett. A feleség és a később kiérkező mentő szolgálat személyzetének újraélesztési kísérlete sajnos eredménytelennek bizonyult. A fűnyíró gépen lévő kábel (körülbelül 15m) be volt dugva egy a kereskedelemben is kapható 20 méteres narancssárga színű hosszabbítóba. Ezt a hosszabbítót és fűnyíró gépet a rendőrség elszállította bűnjelként.

 

Bővebben...

Laptoppal a fürdőkád közelében

 

Napjaink része a villamos hálózat és villamos berendezések emberi közelsége. Nem gondolunk rá sokszor, hogy mennyire életveszélyes lehet a villamos áram. A lakásunkban nap, mint nap folyamatosan találkozunk ezekkel a villamos berendezésekkel, de ugyanígy a munkahelyeken is. Az emberi könnyelműség sokszor elképesztő helyzeteket teremt. Elvileg minden villamos berendezésnek meg kell felelni a forgalomba hozatali feltételnél a vonatkozó műszaki biztonsági előírásoknak.

 

Bővebben...

Kivitelezői felelősség

 

A cikkemmel szeretném felhívni a kivitelezők figyelmét arra, hogy milyen esetek fordulnak elő amelyből ugyan még nem következett be baleset, de a lehetőségét mégis megteremtette a kivitelező. Elrettentés céljából született ez a kis cikk. Minden kolléga a leírtakból felismeri, hogy milyen hiányosságok történtek az alábbi esetben.

 

A társas ház képviselői kértek tőlem szakvéleményt, mert szeretnék lezárni mielőbb a felújítást.

 

Bővebben...

Gondolatok az áramlopásról harmadik rész

 

Tegyük fel, hogy a fogyasztásmérőt a fogyasztó mágnessel befolyásolta (megpróbálta ezáltal csökkenteni a fogyasztást), ami nehezen tudom elképzelni, hogy egy mágnest tartósan az órához rögzítse biztonságosan. A szakértői vizsgálat során a mérőlaborban bevizsgálja a fogyasztásmérőt, és a szakvéleményében rögzíti, hogy több 100%-al többet eltér a mérés értéke a valós fogyasztástól. Tehát pozitív irányú eltérés a fogyasztó kárára.

 

Bővebben...

Gondolatok az áramlopásról második rész

 

Nem rég hozzám kerül egy bírósági eset a szabálytalan áramvételezéssel kapcsolatosan.

A tényállás a következő: A fogyasztónál az áramszolgáltató emberei ellenőrzést végeztek és „Ténymegállapító jegyzőkönyvet” vettek fel. Amelyben rögzítésre került, hogy a záró plombák épek, sértetlenek, külső sérelmi nyomok nem találhatóak. A fogyasztásmérő több mint 100%-al többet mér, a fogyasztásmérőn befolyásolására utaló nyom látható. Ezzel elkezdődött a kálvária a fogyasztó és a szolgáltató között közel 4 éve.

 

Bővebben...

Villamos baleset a szovjet gyártmányú búvár szivattyúnál

 

Tényállás:

 

Egy Budapest közeli településen egy hétvégi ház kertjében a búvár szivattyú mellett holtan találták a középkorú hölgyet a szomszédok. Az orvos szakértői vélemény szerint a halál oka áramütés, a szakvéleményben részletesen részletezve volt. A szakértői kirendelés során feladatom volt felderíteni a villamos baleset műszaki okait és a felelősségi kört meghatározni.

 

Bővebben...

Hajszáritó a fürdőkádban

 

Tényállás:

 

Az édesapa haza érkezik és a fürdőkádban holtan találja felnőtt korú leányát. A fürdőkádban a hajszárító  a vízben működő állapotban volt. A hajszárító vizet működés közben felforrósította. Ennek hatására  a baloldalán fekvő  balesetes  vízben lévő része megégett.

  

Bővebben...

Erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálatának jogi háttere

 

A létesítmények villamos hálózatának létesítésekor, a jogszabályok előírásainak megfelelően el kell végezni az első ellenőrzést, ez mindig a kiinduló pont. A jogszabály határozza meg, hogy milyen időszakonként kell elvégezni ezen ellenőrzéseket.

 

Hogy egyáltalán miért van erre szükség?

 

Bővebben...

Radiesztéta és villanyszerelő esetek folytatása

 

Az előző cikkem óta több családi házzal kapcsolatos helyszíni vizsgálataim voltak érintésvédelmi szempontból. Ezeknél  a radiesztéta előzőleg végzett elektroszmog méréseket. Érdekes módon most is minden esetben az érintésvédelmi hiányosságokra  derült fény. Többnyire az üzemi földelők nem megfelelősége, illetve hiánya mutatkozott meg. A régi szabvány előírások közelében lévő értékeknél már jobb értékek mutatkoztak  az elmondásoknál az elektroszog tekintetében.

 

Bővebben...

Büntető jogi felelősség mértéke

 

Itt a teljesség igénye nélkül a súlyos  szerelési hiányosságok következményeire hívnám fel a figyelmet.

 

Foglalkozáskörében elkövetett veszélyeztetés Btk .171§.a. idézet.

 

Bővebben...

Szívességi munka

 

Egy közös munkahelyen dolgozott két ember. Megkérte kollégáját, szerelje fel a garázsában a bontott csatlakozó táblát. A nem villanyszerelő képesítésű kolléga felszerelte a csatlakozó táblát. Ebbe a csatlakozó táblában el volt helyezve egy darab háromfázisú dugaszoló aljzat, és egy darab kapcsoló.

 

Bővebben...

Gondolatok az áramlopásról

 

Jogi nyelven fogalmazva, ezt a szabálytalan áram vételezésnek nevezik. Aki ezt követi el, az áramszolgáltatóval, kereskedővel szemben szerződés szegést követ el. Igen, ma már nagyon drága a villamos energia ára az átlag családok számára, de ez nem jogosít fel senkit a szabálytalan vételezésre. Az áramszolgáltatóknak ne gondoljuk, hogy ez veszteséget okoz. Ezt mi a fogyasztók fizetjük meg, az áramszolgáltatók beépítik a költségeikbe.

 

Bővebben...

Olcsó munka esete

 

Az egyik esetben egy építőipari vállalkozás kért fel, nézzem meg a ház villanyszerelését, mert akadályozza a munkavégzésüket. A helyszínt szemre vételezve nem találtam nyomait a szakszerű munkavégzésnek. A hiányok sokasága a több évtizedes gyakorlatom ellenére nagyon meglepő volt, ennyire szakszerűtlen munkával még nem találkoztam. Néhány példát felsorolok a hiányosságokból.

 

Bővebben...

Érintésvédelmi ellenőrzés jogi háttere

 

Az elkészült villamos hálózatot a szerelés befejezése után minden esetben műszeres vizsgálattal kell ellenőrizni. A villanyszerelői ellenőrzések szemrevételezéssel, próbalámpás vizsgálattal a gyakorlatban nem minden esetben mutatják ki az esetleges hibákat.

 

Bővebben...

A felfűzött konnektor szerelésről néhány gondolat

 

A lapomon már írtam a felfűzött dugaszolóaljzatokról, én személy szerint ezt a szerelési módot nem alkalmazom, mivel rossz tapasztalataim vannak az ilyen szerelési módról. A villanyszerelők nagy többsége ma is  alkalmazza, a régi szereléseknél is előfordul.

 

Bővebben...

Radiesztézia és a Villanyszerelés

 

Hogyan futnak össze a szálak a RADIESZTÉZIA  és a VILLANYSZERELÉS között?

 

Sokszor hallani a következő jelenségekről:   ELEKTROSZMOG, FÖLDSUGÁRZÁS, HARTMANN  HÁLÓ, VÍZÉR, SZENT GYÖRGY VONAL,  LEY VONAL és így tovább. Az embereket két csoportra lehet így osztani:

 

Bővebben...

Szeretnél értesülni az új cikkekről? Iratkozz fel a hírlevélre!


Rólunk

Vállalkozásunk fő tevékenységi körét villanyszerelési és villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok (érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálat) teszik ki.  A felső menüsor segítségével részletes információkhoz juthat. 

 

Emellett az oldalon villanyszerelő magazin részben a mindennapi tapasztalatokat is megosztja egy villanyszerelő mester. Az írások nagy részét általános szakmai jellegű cikkek és saját szakmai tapasztalatokról szól. Igyekszünk az oldalon minden a villanyszerelés és felülvizsgálatokkal kapcsolatos információt megosztani, annak érdekében, hogy nem a villamos szakmában dolgozók is megtalálják az őket érdeklő témákat. Ezzel is támogatva azt a kezdeményezést, hogy az életveszélyes villanyszerelési munkákba ne kezdjenek bele az ismeretek hiányában. 

Szolgáltatási területünk

Villanyszerelői szolgáltatás:

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek 

 

Villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok:

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek

A felülvizsgálatoknál nagyobb munkák esetében egyéb településeken is elérhetőek. 

Kapcsolat

Ha kapcsolatba szeretne velünk lépni, akkor ezt megteheti a kapcsolat menüpontban. Ahol lehetősége nyílik a beépített üzenetküldő rendszer segítségével üzenetet küldeni. 

Telefonon: + 36-30-9660-019

e-mail: novak@novill.hu

Partnereink

Vállaljuk egyéni és társas vállalkozások könyvelését!
Kérdezzen tőlünk, ha adóügyekről van szó! Adótanácsadói szolgáltatásunk igénybevétele ingyenes azon ügyfeleinknek akik vállalkozásuk könyvelését nálunk végeztetik. Könyvelői szolgáltatásunkkal magánszemélyek rendelkezésére is állunk, akár a személyi jövedelemadó bevallás elkészítését is elvégezzük.


Ez a weboldal sütiket (COOKIE) használ. A sütik segítenek nekünk, hogy önnek jobb böngészési élménye legyen. Az oldalunk használatával ön hozzájárul a sütik használatához. Ha szeretne többet megtudni, tekintse meg adatvédelmi tájékoztatónkat. Adatvédelmi tájékoztató.

Elfogadom a sütiket (cookies) erről az oldalról.

EU Cookie Directive Module Information