Sokan felteszik a kérdést. Miért van szükség az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatra? Azon túl, hogy rendelet írja elő az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatot. Próbáljuk más oldalról megközelíteni az egész érintésvédelmet. Saját magunk, szeretteink és ember társaink élete mindannyiunk számára nagyon fontos.

Egy elvesztett emberi életet pótolni nem lehet sajnos.

Az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat lényege, hogy a villanyszerelő által elkészített villanyszerelési munka a szerelői ellenőrzésen túl szemrevételezéssel és műszeres ellenőrzéssel ismételten ellenőrzésre kerüljön. Ezáltal kiszűrhető a potenciálisan veszélyes pontok, melyek kijavításával a veszély forrásokat szüntetjük meg. Így biztonságban tudhatjuk a környezetünket villamos szempontból.

Ezt a témakört nagyon fontosnak tartom. Ha új lakásunk villanyszerelésére villanyszerelőt keresünk, ne az legyen a döntő szempont, hogy melyik az olcsóbb. Hanem győződjünk meg róla, hogy mit tartalmaz az ajánlata a villanyszerelés vonatkozásában. Mert nem elég azt vizsgálni, hogy hány darab szerelvény, lámpatestet, tartalmaz. Előre informálódni kell a szakmai felkészültségéről a villanyszerelőnek, nem árt ha a villanyszerelő rendelkezik érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat elvégzésre való jogosultsággal is.

Ha például felderítünk egy védővezető szakadást és kijavítása megtörténik, hiba esetén a testzárlat bekövetkeztekor a zárlati áramvédelem kapcsolja le a kismegszakítót. Ellenkező esetben fenn áll a lehetősége az áramütéses villamos baleset bekövetkeztének. Akkor jó az érintésvédelem ha a villamos szabványok szerint valósul meg. Kiépítését teljeskörűen érdemes megvalósítani. A teljeskörű érintésvédelem alkalmazása azt is jelenti, hogy a védelem több lábon áll. Így ha egy testzárlat van kialakulóban, akkor a szigetelési viszonyok leromlanak és a beépített áramvédő kapcsoló leold a baj bekövetkezte előtt.

Az érintésvédelmi feladatokon túl közvetve tűzvédelmi jelentősége is lehet az érintésvédelemnek, egy adott esetben ha nem működik a zárlati áramvédelem az adott hiba helyen melegedés következtében tűz is keletkezhet. Aminek nagy gazdasági kár következménye is lehet.

 

Mindig szakemberre bízzuk lakásunk villanyszerelési munkáit az érintésvédelmi rendszer kialakítását.

 

Az érintésvédelem része a villanyszerelésnek, amibe bele tartozik:

  • a védőföldelés kialakítása
  • az EPH kialakítás
  • a megfelelő érintésvédelmi mód kialakítása
  • a védővezetők folytonosságának biztosítása
  • a szigetelési ellenállások megfelelő értékének biztosítása
  • a jó szigetelési viszonyok megteremtése
  • az áramvédő kapcsolók megfelelő működése
  • a szabványos feszültség szintek biztosítása

Ha új lakásba költözünk mindenképpen a saját biztonságunk érdekében műszeresen ellenőriztessük lakásunk érintésvédelmét.

 

Tetszik írásunk? Oszd meg közösségi oldaladon, hogy mások is elolvassák!

Vissza a villanyszerelő magazinba

 

z érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat lényege, hogy a villanyszerelő által elkészített villanyszerelési munka a szerelői ellenőrzésen túl szemrevételezéssel és műszeres ellenőrzéssel ismételten ellenőrzésre kerüljön. Ezáltal kiszűrhető a potenciálisan veszélyes pontok, melyek kijavításával a veszély forrásokat szüntetjük meg. Így biztonságban tudhatjuk a környezetünket villamos szempontból.

Villanyszerelő vállalkozásunk

Vállalkozásunk fő tevékenységi körét villanyszerelési és villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok (érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálat) teszik ki.

Villanyszerelő magazin

Villanyszerelés világával foglalkozó blog. A legjobb témákat az élet szolgálja, ezzel kapcsolatos írásaimat, gondolataimat a villanyszerelő magazinban találják.

Villanyszerelői szolgáltatás

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek

Villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek