Gyakran felmerült a kérdés, hogy milyen fogyasztókat is lehet szabályosan a vezérelt mérőre kötni, csatlakoztatni? Az energiahordozók árai folyton változnak. A régebbi időkben emlékszünk rá, hogy a fűtési megoldásoknál a cserépkályhákba építettek be fűtőbetéteket a gázégők kiváltására. Majd megjelentek a cseh és magyar hőtárolós kályhák. Ezeknél a készülékeknél az éjszakai vezérelt áramkörről történt a felfűtés. Ventilátor és termosztát segítségével a samott közül kifúvatták a meleg levegőt az igénynek megfelelően.

A meleg víz ellátására régóta használatosak a villanybojlerek. Itt egy hőszigetelt tartályban elektromos fűtőbetétek segítségével fűtik fel a vizet. Majd jött az országban a gázprogram, melynek keretében előtérbe került a gáz a meleg víz és fűtés területén. De már látjuk ezzel is kezdenek gondok, lenni. Később megjelentek a hőszivattyús rendszerek a meleg víz és a fűtés előállítására. Ennek a megoldásnak sokszor gátat szab a megvalósítás drága költsége.

Erre találták ki a geo és H tarifát, mely olcsóbb villamos energiát biztosít.

A B tarifa esetén a szakaszosan üzemelő fixen csatlakoztatott berendezésekre vonatkozik, melyek a meleg víz ellátást és a fűtést biztosítják napi 8 órában.

Az ELMŰ/ÉMÁSZ B Geo egy egytarifás, különmért vezérelt tarifa. Naponta legalább 20 óra fűtési időt biztosít a hőszivattyú számára úgy, hogy egy megszakítás nem lehet több mint 2 óra, és két megszakítás között minimálisan 2 óra bekacsolási idő áll rendelkezésre. Ezzel a hőszivattyús rendszer megfelelő mennyiségű villamos energia ellátást kap az üzemeléséhez.

A 70/2009 (XII.4) KHEM rendelet egy új tarifát hozott létre az egyetemes szolgáltatás keretében ellátott ügyfelek számára. A rendeletben szereplő tarifa neve H” tarifa. A tarifa alkalmazását, ügyfelek részéről történő igénylését, 2010. április 16-tól teszi lehetővé a jogszabály.

A tarifa célja, hogy a hőszivattyúk és a napenergiából és egyéb megújuló energiaforrásból kiépített fűtési rendszerek esetén, a hő ellátást biztosító berendezések üzemeltetését közvetlenül szolgáló készülékek (pl. keringető szivattyúk, kompresszorok, automatikák) villamosenergia-fogyasztását egy kedvezőbb áru tarifán lehessen elszámolni a fűtési szezonban. A rendelet szerint ez a kedvező ár a mindenkori „B tarifánál” (vezérelt tarifa, éjszakai áram) nem lehet magasabb.

A fűtési szezon október 15 – április 15 közötti időszaka 189/1998. (XI. 23.) Korm. rendelet értelmében.

A „H” tarifa alkalmazásának műszaki feltételei

A „H” tarifával elszámolt berendezések csak különmért, nem leválasztható áramkörre csatlakoztathatók. A hálózati engedélyes által felszerelt mérőberendezés kéttarifás (nem két skálás) kialakítású, mely a fűtési időszakban és azon kívül külön-külön regiszterben tárolja a vételezett villamos energiát. Így biztosítható a fűtési időszakon kívül április 16. – október 14. közötti villamosenergia-fogyasztás „A1” tarifás áron (és ehhez kapcsolódó rendszerhasználati díjon) történő elszámolása. (A kéttarifás mérők beszerzéséig normál, egytarifás mérő kerül felszerelésre, amely a kéttarifás mérők beszerzése után lecserélésre kerül.)

A felhasználó egyéb fogyasztói berendezései miatt a „B” tarifára (éjszakai áramra) is igényt tarthat, illetve azt megtarthatja, ebben az esetben a mérőhelyen mindhárom tarifának (A1, B és H-tarifa) külön mérőberendezés kerül felszerelésre.

Ezek kapcsolását a méretlen oldalon a hangfrekvenciás vevők biztosítják figyelembe véve a terhelési völgy időszakokat is.

Az A1-es nappali és vezérelt között a fogyasztók átkapcsolása különböző trükkökkel tiltott, mivel szerződésszegésnek minősül. A mérőhely kialakítása a kombinált mérőhelyekben valósul meg, vagyis a nappali és az éjszakai mérőhely közös szekrényben van kialakítva. Előfordulhat, hogy az éjszakai mellett szükség van geo vagy H tarifás megoldásra is, amelyre lehetőség van csak plusz még egy mérőhelyet jelent.

 

Tetszik írásunk? Oszd meg közösségi oldaladon, hogy mások is elolvassák! LIKE

Vissza a villanyszerelő magazinba

 

Villanyszerelő vállalkozásunk

Vállalkozásunk fő tevékenységi körét villanyszerelési és villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok (érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálat) teszik ki.

Villanyszerelő magazin

Villanyszerelés világával foglalkozó blog. A legjobb témákat az élet szolgálja, ezzel kapcsolatos írásaimat, gondolataimat a villanyszerelő magazinban találják.

Villanyszerelői szolgáltatás

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek

Villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek