Az erősáramú villanyszerelés során a vezetékes érintésvédelmi módokhoz rendeljük a védő földeléseket. A zárlati áram védelemnél, a véletlen érintésnél, és a hibaáramnál a védelem leoldása, az idő és a földelési ellenállás értékkel van összefüggésben. Egy lakásnál is törekszünk a minél jobb föld potenciál kialakítására.

Ezért alakítjuk ki a lakásokban az EPH hálózatot, védővezetőket, és a becsatlakozási pontnál a védőföldelést.

A vezetékes érintésvédelemnél döntően ma már a nullázásos érintésvédelmet alakítjuk ki.

Az érintésvédelemnél lehet, hogy sokan felkapják a fejüket az elnevezés miatt. Ma már alap és hiba védelemről illik beszélni a szabványok figyelembe vételével. Valahogy mi akik a régebbi szabványokon nőttünk fel, és könnyebb az érintésvédelmi szót használnunk a beszélgetésekben, és így jobban meg is értjük egymást.

védőföldelés nem megfelelő

A témához visszatérve. Az első fogyasztói elosztó táblánál össze van kötve a nulla vezető és a védővezető.

A bejövő PEN vezető szakadásakor rossz földelési ellenállású földelés, vagy földelés nélküli hálózat esetén, hiba feszültség kerülhet a védő vezetőn keresztül, a villamos berendezésekre. Ami életveszélyes helyzetet teremthet.

Sokszor találkoztam olyan lakásokkal ahol nem volt földelés létesítve, vagy nagyon rossz értékű volt. Úgy gondolták nem számít a földelés, a nulla vezetőről vezették a védővezetőket. Ami egyértelműen nagy szakmai hiányosságot jelent. Új létesítés esetén műszeresen ellenőrizzük le a földelés értékét, a nullázás feltételeinek a betartása mellett.

Egy lakásnál biztonságtechnikai szempontból mindig győződjünk meg:

  • a megfelelő földelésről
  • EPH hálózatról
  • a védővezetők folytonosságáról
  • a szakszerű érintésvédelmi mód kialakításáról

A gyakorlatban az ellenőrzések során sok hiányossággal találkoztam. Ezen a jövőt illetően vannak még feladataink bőven. Mint villanyszerelőknek igyekeznünk kell, hogy felhívjuk a lakosság figyelmét a földelési rendszer hiányosságainak veszélyeire.

Ezek a rövid cikkek egyszerű villanyszerelői gondolatokat, és megállapításokat tartalmaznak. 

Tetszik írásunk? Oszd meg közösségi oldaladon, hogy mások is elolvassák! LIKE

Vissza a villanyszerelő magazinba

Villanyszerelő vállalkozásunk

Vállalkozásunk fő tevékenységi körét villanyszerelési és villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok (érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálat) teszik ki.

Villanyszerelő magazin

Villanyszerelés világával foglalkozó blog. A legjobb témákat az élet szolgálja, ezzel kapcsolatos írásaimat, gondolataimat a villanyszerelő magazinban találják.

Villanyszerelői szolgáltatás

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek

Villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek