Gyakran hallani, hogy a tűz keletkezési oka villamos tűz. A védekezés jogi háttere az Országos Tűvédelmi Szabályzat, rövidítve OTSZ, rendelet száma a 28/2011.(IX.6.) BM. tehát jogi oldalról meg vannak határozza a kötelezettségek mindenki számára. Így a felelősségre vonás eszközei is meg vannak.

Itt lép be az erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálati kötelezettség. Ennek keretén belül sok esetben feltárásra kerülnek a hiányosságok, amelyek kijavításával a villamos tűz keletkezési okát szüntethetjük meg.

Néhány eset a feltárt hiányosságokból felsorolva, mintegy tanulságként:

  • Társas házaknál a közös mérőszekrényeket tárolásra használják, ahol megtalálhatóak a különböző gyúlékony anyagok. Itt a szekrényben villamos kötések vannak, amelyek meglazulásakor hő keletkezik.
  • A különböző olvadó betétes aljzatoknál is előfordulnak kötéslazulások, amelyek lehetnek a tűz keletkezésének a kiváltó okai.
  • A vezetékek túlterhelésének következményei szintén lehetnek kiváltó okai a villamos tűznek.
  • Gyakran fordul elő, hogy lekapcsol a kismegszakító. Ekkor nagyobb értékűre cserélik ki a kismegszakítót, úgy hogy a vezeték keresztmetszetét nem növelik meg. Aminek a következménye a túlterhelés, hatására a vezeték melegedni fog, és leggyengébb ponton elég a kötés. Ez a kötéségés szerencsétlen esetben, ha közelében éghető anyag van, könnyen lángra lobbanhat. Minden esetben a vezetéket terhelni kell ahhoz, hogy a hiba bekövetkezzen. Egy ilyen terhelés lehet például egy hűtőszekrény üzemetetése. Ha nem vagyunk otthon, akkor még be sem tudunk avatkozni a villamos tűz oltásában. 
  • A lakások villanyszerelése során kerülni kell a nem látható helyeken alkalmazott kötéseket. Ilyen hely a padlástér. Számtalanszor találkoztam padlástérben lévő kötő dobozokban égett kötésekkel. Évekkel ezelőtt egy családi ház égett le teljesen, mert a padlástérben a méretlen vezetéken kötés volt, ami a villanybojler bekapcsolásakor lángra lobbant. A lakás személyzete nem tartózkodót otthon, mire haza értek leégett a ház. A biztosító társaság a pereskedés után sem volt hajlandó kártérítést fizetni nekik. Jellemző, hogy mindenféle nem használatos gyúlékony anyagokat a padlástérben tárolják. Ha viszont a lakótérben helyezzük el az elágazó dobozokat ott hamarabb észrevesszük a problémát. Ennek a megnyilvánulása sercegő hangok, égett műanyag szag, a doboztetőnél elszíneződés látható kívülről, villogó lámpák, stb.
  • Gyakori hogy nincs a lakásban elegendő dugaszoló aljzat, ezért több hosszabbítót használnak egyszerre. Amibe bedugják a hosszabbítókat erősen túlterhelődik, ami miatt szétéghet.
  • A villamos hálózatok szerelésénél a régi alumínium vezetékeket összekötik az új rézvezetékekkel, ez is egy hibaforrás lehet, ami előbb utóbb biztosan jelentkezni fog.
  • A villamos berendezéseknél gyakran fordul elő, hogy a tápegység feszültség alatt van, amikor be van dugva a konnektorba, annak ellenére, hogy a készüléken lévő kapcsolóval kikapcsolták. Égett le már lakás, amikor nem voltak otthon egy bedugott rádió esetén. Itt is ki volt kapcsolva csak bedugva felejtették.

Ebből is látszik hogy a villanyszerelés a villanyszerelőnek egy felelősség teljes munkát jelent.

Ezért a házilagos barkácsolások még nagyobb veszélyt jelenthet a villanyszerelés során.  

Tetszik írásunk? Oszd meg közösségi oldaladon, hogy mások is elolvassák!

Vissza a villanyszerelő magazinba

Villanyszerelő vállalkozásunk

Vállalkozásunk fő tevékenységi körét villanyszerelési és villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok (érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálat) teszik ki.

Villanyszerelő magazin

Villanyszerelés világával foglalkozó blog. A legjobb témákat az élet szolgálja, ezzel kapcsolatos írásaimat, gondolataimat a villanyszerelő magazinban találják.

Villanyszerelői szolgáltatás

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek

Villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek