Lehetőség van a csövekben lévő vezetékek és dobozok cseréjével a  villanyszerelés korszerűsítést megoldani. Az érintésvédelmi rendszer felülvizsgálatát célszerű beütemezni időnként a fogyasztó és a a fogyasztót használó személyzet biztonsága érdekében. Villamos rendszerek, villamos hálózatok karbantartását is érdemes bizonyos időközönként elvégezni.

A meglévő épületek villanyszerelési átalakítását, átvizsgálását célszerű a festési munkák előtti időszakra ütemezni.

Gyakorta tapasztaljuk, hogy festési munkák után derül ki, hogy a villamos hálózat állapota felújításra szorul, ami már ekkor nagyobb költséget jelent. Hiszen a festési és helyreállítási munkák díjait újra ki kell fizetni. Előfordul, hogy épületrész kerül felújításra, átalakításra, ekkor célszerű átgondoltan megtervezni a villamos hálózatot, villanyszerelési munkákat. Bővítéskor a régi hálózat terhelhetősége és állapota is befolyásoló tényező lehet villamos szempontból. Hiszen lehet, hogy a csövek nem rendelkeznek tartalékokkal, ahova a plusz áramköröket be lehetne húzni. A villamos elosztó vagy a villanyóra elérése nem lehetséges az új áramkörök csatlakoztatására, akkor ez is problémát okozhat bővítéskor, hiszen vagy meg kell bontani a régi épületrészt, vagy külső csatornában kell vezetni a plusz áramköröket.

A későbbi felújításra elő lehet készülni a villanyszerelés kialakítása során, tartalékok képzésével.

Épületek, lakások, családi házak felújításkor érdemes az elosztó szekrények és villanyóra szekrények állapotát is felmérni. Lehet érdemes ezeket cserélni, vagy a kapcsoló berendezéseket lecserélni. A régi megszakítók és biztosítékok még más létesítési szabályok és szabványok szerint készültek. A mai berendezések már sok szempontból modernebbek. Villamos hálózat felújításánál azt is érdemes figyelembe venni, hogy a leszerelt konnektorok és kapcsolók nem biztos, hogy megfelelnek az új hálózatba történő visszaillesztésre. Csak egy egyszerű példát megemlítve a régi konnektorok nem rendelkeztek védőföldeléssel. A régi csavarkötések sem biztos, hogy alkalmasak ezekben a villamos berendezésekben a biztonságos rögzítésre.

Tetszik írásunk? Oszd meg közösségi oldaladon, hogy mások is elolvassák! LIKE-olja!

Vissza a villanyszerelő magazinba

Villanyszerelő vállalkozásunk

Vállalkozásunk fő tevékenységi körét villanyszerelési és villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok (érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálat) teszik ki.

Villanyszerelő magazin

Villanyszerelés világával foglalkozó blog. A legjobb témákat az élet szolgálja, ezzel kapcsolatos írásaimat, gondolataimat a villanyszerelő magazinban találják.

Villanyszerelői szolgáltatás

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek

Villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek