Villamos berendezések és a villanyszerelési hálózat is igényel karbantartást. A biztonságos üzemeléshez. Itt elsősorban nem a kiégett izzok és fénycsövek cseréjére kell gondolni. Hanem például a nem megfelelő foglalatok a világító berendezéseknél tűz esetet is okozhat. Ezért kell mindig meggyőződni a foglalatok és csatlakozók megfelelő állapotáról. Karbantartáskor mindenképpen érdemes a vezetékkötéseket is ellenőrizni. Mert ezek nem megfelelő csatlakozása egymáshoz is potenciális veszélyforrás lehet, szintén tűzesetet okozhatnak. Elosztótáblák és villanyóra szekrényekben is ajánlatos a villamos hálózat kötési pontjait ellenőrizni, végignézni a csavarkötések megfelelően vannak-e meghúzva.

  

A karbantartás hiánya energia pazarláshoz, és váratlan üzemzavarokhoz vezethet.

Ha az esetleg karbantartás alkalmával nyugtalanító jeleket tapasztalunk, ezeken a tipikus helyeken. Például elszíneződött műanyagok esetleg megégett műanyag burkolatok, mindenképpen érdemes ezeket a pontokat átvizsgálni. Hiszen ezek nem megengedett melegedésre utalnak ami laza kötés vagy esetleg szigetelési hibákra utalhatnak.

Az öreg villanyszerelési hálózatok karbantartása szintén nagyobb odafigyelést igényel. Hiszen itt az anyagfáradás okozta problémákkal is foglalkozni kell. Az régi villanyszerelési hálózatok cseréjét már inkább a villanyszerelési felújításnál érdemesebb figyelembe venni.

Néhány energiatakarékossági tanács:

Az elosztó berendezéseket évente célszerű villanyszerelési szempontból ellenőrizni, ellenőriztetni villanyszerelővel. A laza kötéseket után kell rögzíteni. A villany bojlereket 3-4 évente használattól függően vízkőteleníteni. A hűtők némely típusainál le kell (jégtelenítés) engedni. A készülék vásárlásnál "A" energia osztályút részesítsük előnyben. Alkalmazzunk energia takarékos lámpatesteket. Az olyan készülékeket, amelyeket nem használunk, kapcsoljuk ki, (melynek nincs memória tárolási problémája.)

Gyakorlati tapasztalat, hogy sok ház (sajnos ez még az új házakra is érvényes megállapítás) érintésvédelmi szempontból nem felel meg a műszaki előírásoknak.

Az érintésvédelem hatékonyságát javíthatjuk áramvédő kapcsoló beépítésével, mint kiegészítő védelem. Érdemes elvégeztetni a műszeres vizsgálatot időnként.

Tetszik írásunk? Oszd meg közösségi oldaladon, hogy mások is elolvassák! LIKE-olja!

Vissza a villanyszerelő magazinba

 

 

Villanyszerelő vállalkozásunk

Vállalkozásunk fő tevékenységi körét villanyszerelési és villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok (érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálat) teszik ki.

Villanyszerelő magazin

Villanyszerelés világával foglalkozó blog. A legjobb témákat az élet szolgálja, ezzel kapcsolatos írásaimat, gondolataimat a villanyszerelő magazinban találják.

Villanyszerelői szolgáltatás

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek

Villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek