Jó üzemi földelést igazából vasbetonalap földelővel lehet elérni, ami az érintésvédelem alap pillére. A megfelelő értékű földelés földelési ellenállás értéke elő van írva, ezt műszeres vizsgálattal lehet ellenőrizni. Az érintésvédelmi rendszer kiépítése esetén - Nullázás, egyenpotenciálrahozás és áramvédő kapcsoló beépítése a javasolt megoldás. Erről minden esetben a kivitelező írásos nyilatkozatát célszerű beszerezni az utólagos problémák elkerülése végett.

A különböző átvezetéseket már a zsaluzásnál célszerű kialakítani. A monolit szerkezetekbe már előre el lehet helyezni (MÜ-I, lépésálló gégecsöveket, Symalen csöveket, stb. erősáramú és gyengeáramú hálózat számára) a védőcsöveket, ezzel lehet csökkenteni a munkadíj költséget is.
Nagyon lényeges a villamos hálózat előre történő (erősáramú villanyszerelési hálózat, és gyengeáramú villanyszerelési hálózat) megtervezése, illetve leegyeztetése.

Ne feledje, a villanyszerelés új ház építésénél már az alapozással egy időben kezdődik!

A szakmai előírásoknak megfelelő és jól átgondolt villamos hálózat hosszú távra biztosítja a biztonságos üzemeltetést.

A kivitelező kiválasztásánál ne csupán a végösszeget nézzük, hanem azt is nézzük meg mit tartalmaz a költségvetés mennyiségi része. Hisz ugyanannyi lámpatest, kapcsoló, dugaszolóaljzat, stb. esetén az összekötő villamos hálózat kiépítésénél kevesebb anyaggal, szakszerűtlen munkával, harmadába kerülhet a létesítmény villanyszerelése.
Ennek tipikus formai megjelenése: a dugaszolóaljzatok felfűzése (szerelvény csavarjánál van kötve), áramkörönként kevesebb (1 fázisú áramkörnél a második áramkörnél csak egy vezetékkel) vezetéket visznek el, elmenő vezeték pl. 2,5mm2 Mcu vezetéket kötnek össze 1,5mm2 Mcu vezetékkel, nyomvonal vezetés össze-vissza, több áramkör vezetéke egy csőben, erős-, és gyengeáramú vezetékek közös csőben, EPH hálózat kialakításának hiánya, sodrott kötések alkalmazása...és így lehet tovább folytatni. 

Ennek ellenére mondhatjuk, hogy a hálózat működik. Kérdés meddig?!

Könnyű bebizonyítani, ha a silány szakmai munkát összehasonlítjuk a minőségi munkával, mennyiségekre lebontva, arányosítva, minden esetben az olcsó végösszegű silány munka lesz a drágább.

Legyen Önnek is a legfontosabb a minőségi munka,
és csak utána foglalkozzon az árral!

Villanyszerelés előtt tanácsoljuk:

  • Az építész tervek elkészülte után célszerű kiválasztani a megfelelő villanyszerelőt.
  • A villamos hálózat kialakítását bízhatjuk villamos tervezőre is, de ha megfelelő jó villanyszerelőt találunk, akkor a tervezői költséget is megspórolhatjuk.
  • Az elképzeléseinket az alaprajzba berajzoljuk, igényeinket papírra írjuk. Ezután keresünk jó referenciákkal rendelkező villanyszerelőt, és árajánlatot kérünk. A megbeszélés során a villanyszerelő hasznos tanácsokat tud adni az erősáramú és gyengeáramú hálózat vonatkozásában. Így az építtetőnek módjában áll a saját igényeinek megfelelő villamos hálózatra ajánlatot kérnie.
  • Az árajánlat mindig tételes legyen, külön az anyagköltség, és külön a munkadíj, egységekre bontva.
  • Célszerű regisztrált vállalkozót felkérni a kivitelezésre, mert a fogyasztásmérő hely kialakítását, áramszolgáltatói ügyintézéseket is el tudja végezni.
  • A kőműves munkák megkezdése előtt legyen kiválasztva a villanyszerelő, így a munkák ütemezésében már össze lehet hangolni a munkavégzéseket.
  • Az elkészült munkákat eltakarás előtt célszerű videóra, fényképre rögzíteni.
  • A kivitelezés befejezésekor ragaszkodni kell a műszeres vizsgálathoz és a szükséges bizonylatok átadásához.

A fenti gondolatok remélem a figyelem felhívás szempontjából hasznosak voltak, további javaslatok és észrevételek a fórumban is.

Gondolt ébresztőnek, hogy mennyi mindenre gondolnunk kell egy új épület vagy akár családi ház kivitelezésénél. Ne csak a villamos hálózat kialakítási pontjaira gondoljunk, hanem minden más rendszerre is.

Hiszen a különböző berendezések működtetéséhez szinte mindig szükség van elektromos áramra.  

Az elektromos áram eljuttatása az adott fogyasztóhoz pedig a villanyszerelő feladata. Csak egy egyszerű példával élve a fűtési rendszerek kialakításánál, ha padlófűtés elosztójához mágnesszelepeket telepítünk, melyek vezérlését külön külön oldunk meg. Ennek az lehet a jelentősége, hogy ha minden egyes helységbe elhelyezzünk egy termosztátot és ezt összekötjük a fűtéselosztó mágnesszelepeivel.

Ilyen kialakítással elérhetjük, hogy a helység fűtésszabályzása a termosztáton beállított érték alapján történjen.

Ilyen és ehhez hasonló komplexebb vezérléseket Az EIB rendszerrel is el lehet érni, melyekben a vezérlő feladatot az intelligens épület vezérlés végzi. Ha az EIB villanyszerelési rendszer mellett döntünk annak az az előnye, hogy az előző példánál maradjunk. Mivel az intelligens épület vezérlési rendszereknél mindent egy összefüggő vezérlési rendszer vezérel, ezért például ha kinyitjuk az ablakot akkor leállítja a fűtési rendszert.

Tetszik írásunk? Oszd meg közösségi oldaladon, hogy mások is elolvassák! LIKE-olja!

Vissza a villanyszerelő magazinba

Villanyszerelő vállalkozásunk

Vállalkozásunk fő tevékenységi körét villanyszerelési és villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok (érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálat) teszik ki.

Villanyszerelő magazin

Villanyszerelés világával foglalkozó blog. A legjobb témákat az élet szolgálja, ezzel kapcsolatos írásaimat, gondolataimat a villanyszerelő magazinban találják.

Villanyszerelői szolgáltatás

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek

Villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek