Energia menedzsment röviden magyarul energia gazdálkodást jelent, amely lehetővé teszi a különböző eszközök és rendszerek energia felvétel mérséklését, használatuk és intenzitásuk függvényében. Az energia költségek elemzése alapján valamilyen műszaki beavatkozással csökkentjük a költségeket.Természetesen nem csak EIB rendszerek esetében lehetséges. Itt a villanyszerelőnek is jelentős szerepe van a villanyszerelés során a villamos hálózat kialakításánál.

Ma már az energia költségek kézben tartása nem csak cégeknek hanem a magánszemélyeknél is egyre jobban előtérbe kerül.

Gondoljunk arra, hogy az energia felhasználást mérjük különböző fogyasztásmérőkkel. A villamos energia felhasználásnál a fogyasztás mérés történhet minden időszakban szolgáltatott nappali áram, vezérelt éjszakai áram és geo áram mérés a tarifák szerint. Ezen kívül a villanyszerelő a villanyszerelés során különböző idő, program, jelenlét kapcsolót építhet be, mely szintén része lehet a hagyományos energiamenedzsmentnek. Nagyon sokféle módon avatkozhatunk be a költségek mérséklésének céljából a hagyományos módon. De a korszerű intelligens villanyszerelés során az KNX/EIB rendszer nyújtja a legtöbb lehetőséget. A mérés a legkülönbözőbb helyeken és a legkülönbözőbb adatokkal egy épületüzemeltetői szoftver és teljes körű épületautomatikai rendszer segítségével hasznos adatokkal tud szolgálni. És így a fogyasztásmérések adataiból a legkülönbözőbb szempontok figyelembevételével lehet összesítéseket elkészíteni a döntés előkészítéshez. A kiemelkedő energia csúcsok mérséklése. A fűtés és hűtési energia felhasználásra való oda figyelés is lényeges lehet. A KNX/EIB épületfelügyeleti rendszer számos megoldási lehetőségeket kínál.

például:

  • világítási és egyéb áramkörök áramának fogyasztásmérése és értékfigyelés riasztással
  • áramkörök használati idejének figyelése jelzéssel
  • feszültség meglétének figyelése
  • különböző szabályozások beavatkozások indítása
  • túlfeszültség levezetők és kismegszakítók állapotának ellenőrzése

A villamos elosztó hálózat nagyon szerte ágazó hálózat ezért a fő mérőn kívül több almérő beépítése is szükséges lehet. Minél több a mérési helyek és vezérlő elemek száma annál pontosabb a kapott információ. Főként cégeknél a maximum felügyelet, maximum korlátozások, cos φ szabályozás segítségével oda figyelhetünk az áram szolgáltatok által előírt határértékekre. Az időjárásfüggő vezérlésekkel további költségek takaríthatok meg. A családi ház esetében lehetőség van meghatározni hogy hány forintba kerül egy mosás, egy főzés, a fűtés is. Némely fogyasztásmérők távleolvasása is lehetséges.

Az energiahatékonyság és a tudatos energia felhasználás egyre inkább beépül a mindennapi életbe és köztudatba. Otthonainkat is igyekszünk egyre inkább ennek szellemében felépíteni és megtervezni. AZ EIB KNX rendszerrel egy lépéssel közelebb kerülhetünk ehhez. Árnyékolók, redőnyök, szobatermosztátok, fűtés szerelvények, ablak érzékelők és fényérzékelő képesek kommunikálni egymással. Az intelligens épületfelügyeleti rendszer megfelelő beállításával elérhető, hogy minél hatékonyabban működjön a ház energetikai szempontból is.

Intelligens hálózati automatikusan csökkenti az energia-és fűtési fogyasztást.


Ha a standby üzemű készülékeket szeretnénk lekapcsolni este mikor már senki nem használja őket, ezzel is csökkentve az energia fogyasztást. Az EIB rendszerben könnyebben megvalósítható a lekapcsolás kialakítása, például az ágyunk mellöl egy kapcsolóval. Hiszen ilyenkor a meglévő EIB hálózatunkat kell csak kicsit át programozni. Persze hagyományos villanyszereléssel is meg lehet oldani a feladatot, csak ilyenkor külön vezérlő hálózatot kell kiépíteni a fentebb említett kapcsolóhoz a villanyóra szekrényig. A villanyóra szekrényben pedig elkülönítve kell kiépíteni az áramköröket és az állandó üzemű fogyasztókig (hűtők, fagyasztók, fűtési, hűtési rendszerek, meleg víz előállító bojlerek) külön kábel hálózatot kell nekik kiépíteni. Mint a fentebbi példából látható néhány feladat megoldható a hagyományos villanyszerelési megoldásokkal is. De ami nagy különbség, hogy az EIB rendszer esetében a meglévő hálózatot nem kell bántani, tehát költségek csak a programozásnál merülnek fel. Hagyományos villanyszerelésnél, komplett huzalozási, vésési, csövezési, munkákra van szükség. A villanyóra szekrényben pedig egy kisebb fajta automatikát is be kell építeni. A villanyszerelési munkák után a falbontási munkákat is el kell fedni.

Tetszik írásunk? Oszd meg közösségi oldaladon, hogy mások is elolvassák! LIKE-olja!

 

Vissza a villanyszerelő magazinba

Villanyszerelő vállalkozásunk

Vállalkozásunk fő tevékenységi körét villanyszerelési és villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok (érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálat) teszik ki.

Villanyszerelő magazin

Villanyszerelés világával foglalkozó blog. A legjobb témákat az élet szolgálja, ezzel kapcsolatos írásaimat, gondolataimat a villanyszerelő magazinban találják.

Villanyszerelői szolgáltatás

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek

Villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek