A villanyszerelő gyakran kap megbízást a redőnyök villamos hálózatának a villanyszerelésére. A hagyományos villanyszerelés során a redőny motor a redőny kapcsolón keresztül kapja meg a hálózati feszültséget. Az intelligens villanyszerelés során a villanyszerelő kiépíti a buszvezetéket és a hálózatot. A redőny motor a redőny aktoron keresztül kapja meg a feszültséget. A régi fajta villanyszerelés során is meg volt a lehetőség a központi vezérlésre számos vezeték beépítésével. Az intelligens épületek villanyszerelése során a központi vezérlés számtalan megoldási lehetőségeket kínál villanyszerelési munka elvégzése nélkül.

  • Központi vezérlés (szélsebesség, fény, idő, fagy, hó, jég függvényében)
  • Helyi vezérlés
  • Lamella állítás valamint fel - le funkció

A falon elhelyezkedő kapcsolók segítségével működtethetők az árnyékolás technikai berendezések, mind a mellett csoportok is definiálhatóak például az összes lakáshoz tartozó redőny együttes mozgatása is. Az EIB villanyszerelési technikának köszönhetően a családi házakban is nagyon jól használhatók az intelligens villanyszerelési technikák az árnyékolók vezérlésére. Lehetőség van időzítésre vagy a nap járásának követésére is. Reluxa, szalagfüggöny, vagy zsaluzia vezérlése esetén lehetőség nyílik a berendezések működtetésének optimalizálására. Ha az épületnek van olyan tájolású, nagy üvegfelülettel borított része, ahol a reggeli óráktól kezdve besüt a nap, akkor előfordul, hogy túlságosan betűz a nap, ami egyrészt bántó lehet a szem számára, másrészt üvegházként felmelegíti a helyiséget. Ezen hatások elkerülhetőek külső időjárási állomás alkalmazásával az árnyékolástechnikai berendezés lamelláinak fokozatos állításával. Az optimalizált lamella állítás és redőnyfuttatás így segít a tökéletes megvilágítás kialakításában és csökkenti a hűtési költségeket. Kombinált-időjárási állomás alkalmazása esetén a szélvédelem funkció megóvja az árnyékolókat; különösen fontos ez napellenző-vásznak esetén. Az árnyékolástechnika összeköthető a vagyonvédelemmel is például riasztás esetén lehúzza az összes redőnyt mintegy csapdába ejtve a betörőt, míg a pánik gomb megnyomása esetén éppen ellenkezőleg, felhúzza azokat, így a behatoló a legkönnyebben távozhat.

Ha az iroda olyan tájolású, hogy a reggeli óráktól kezdve besüt a nap, akkor előfordul, hogy az irodában tartózkodók  lezárják a lamellákat, ezáltal csökkentve a beáramló fényt.

Ez az üzemeltetés során többlet költségként jelentkezik, ugyanakkor a mesterséges fény alkalmazása munkahelyek esetén nagymértékben növeli a hibázás esélyét, és fáradékonyságot okozhat. Ezen hatások elkerülhetőek az árnyékolás technikai berendezés lamelláinak fokozatos állításával. Az optimalizált lamella állítás tehát villamos energiát takarít meg, és növeli a munkahely komfortját.  A nagy  üvegfelületek esetén, az optimalizált lamella állítás segíti a a fűtés- hűtési energia költségek csökkentésében.

Tetszik írásunk? Oszd meg közösségi oldaladon, hogy mások is elolvassák! LIKE-olja!

 

Vissza a villanyszerelő magazinba

Villanyszerelő vállalkozásunk

Vállalkozásunk fő tevékenységi körét villanyszerelési és villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok (érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálat) teszik ki.

Villanyszerelő magazin

Villanyszerelés világával foglalkozó blog. A legjobb témákat az élet szolgálja, ezzel kapcsolatos írásaimat, gondolataimat a villanyszerelő magazinban találják.

Villanyszerelői szolgáltatás

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek

Villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek