A napjainkban használt riasztórendszerek számos funkcióval rendelkeznek alap funkciójuk mellett. A biztonságtechnikai feladatok ellátásának megvalósításához használhatunk intelligens épületvezérlési elemeket is. Így további funkciókkal bővíthetjük lakásunk, épületünk funkcióit riasztási eseményekkor és azokon kívül is. 

  • Infrás mozgásérzékelés
  • Ablak, ajtónyitás érzékelés
  • Üvegtörés érzékelés
  • Telefonos riasztás
  • Távfelügyelet interneten vagy mobiltelefonon
  • Beléptető rendszer
  • Kártyás vagy kódos beléptető rendszer

A felsorolt funkciókat a mai riasztó berendezések is tudják már. Az EIB villanyszerelési rendszer előnye az integráltság, hiszen ilyenkor nem egy különálló rendszert kell kiépíteni a riasztónak, hanem a meglévő funkciók mellé integráljuk. A jelenlét érzékelők és a mozgásérzékelők nem csak világítási rendszert szolgálhatják ki, hanem a riasztó rendszert is.

Az integráltságnál érdemes szem előtt tartani, hogy minél több funkciót és rendszert egyesítünk az EIB rendszerben annál kedvezőbb árú lesz a rendszer végső ára.

Hiszen ha minden funkciót külön rendszerben szeretnénk felépíteni, akkor külön hálózatot, külön csőhálózatot kell kialakítani, nem is beszélve egyes rendszerek áráról, amelyek ilyen szolgáltatási és modern funkciókkal bírnak. A villanyszerelési alapszerelést általában az erősáramnak és a gyengeáramnak a villanyszerelő szokta elvégezni az előzetes egyeztetések alapján. A riasztó rendszernek külön csőhálózat és kábelhálózatra van szüksége. A riasztó rendszer kommunikációjához sok esetben külön modulok szükségesek. Ezeknek a kommunikációs moduloknak a segítségével csak a riasztóval lehet kommunikálni. Az EIB villanyszerelési rendszer előnye pont abban rejlik, hogy mivel integrált ezért az egész rendszerrel (házzal) tudunk kommunikálni. Például ha bekapcsolva felejtettük a sütőnket akkor távolról akár az internetről vagy mobiltelefonról is kikapcsolhatjuk.

Az EIB riasztó rendszert ha új funkcióval szeretnénk ellátni, akkor ez nem kíván az esetek nagy többségében hagyományos villanyszerelést, hanem csak programozás kérdése. Ilyen plusz funkció lehet például, ha riasztás esetén azt szeretnénk ha különböző fényhatások kísérjék a hanghatásokat. Villogjanak a lámpák ha megszólal a riasztó kültéren és beltéren egyaránt. A redőnyök és az elektromos zárak záródjanak be, amíg meg nem érkezik a kivonuló szolgálat.

A beléptető rendszerek alkalmazása ma már nem csak az irodaházak sajátossága, hanem a családi házaknál is egyre többet alkalmazzák.

Persze nem azért, hogy a család otthon töltött idejét mérjék. Hanem a kényelmi funkciók miatt. Gondoljunk csak bele, nem kell kulcs csomót hordanunk magunkkal, hanem csak egy kis bilétát mellyel kinyithatjuk a lakásunk ajtaját. Miután beléptünk a lakás magától életre kell, bekapcsolja a megfelelő készülékek energia ellátását. Mivel a rendszer azonosít minket ezért mindenkihez különböző jogosultsági szintek rendelhetők. Időzítéseket lehet beállítani a különböző szintekhez, mellyel megoldható például, hogy a gyerekek csak bizonyos időt nézzenek televíziót ha nem vagyunk otthon. Ez csak egy példa a rendszer sokoldalúságából.

A EIB riasztó rendszerek éjjel nappal figyelnek, nem csak a riasztási feladatokra. Köszönhetően az integrált rendszernek. Az otthoni automatizálási rendszer csatlakozik a mozgásérzékelőkhöz, üvegtörés érzékelőkhöz, a pánik gombhoz és a többi riasztó rendszerhez. A kommunikációs rendszernek köszönhetően riasztás esetén nem csak a kivonuló járőrszolgálatot értesíti a rendszer, hanem önt is. Ha kamera rendszer is ki van építve az EIB rendszerhez csatlakoztatva, akkor nyomon követheti az eseményeket is számítógépéről vagy okos mobil telefonjáról. Természetesen mozgás esetén beállítható, hogy a rögzítési funkció is elinduljon.

Ennek a gyors reagálásnak köszönhetően önt soha nem érheti meglepetés.

A EIB riasztó rendszerhez további érzékelő rendszerek is csatlakoztathatók, például EIB tűzjelző rendszerek. Igazából persze az EIB rendszernek köszönhetően szinte végtelen sok rendszer bevonható az értesítő és riasztó rendszerbe.

Tetszik írásunk? Oszd meg közösségi oldaladon, hogy mások is elolvassák! LIKE-olja!

 

Vissza a villanyszerelő magazinba

elenlét érzékelők és mozgásérzékelők ne

Villanyszerelő vállalkozásunk

Vállalkozásunk fő tevékenységi körét villanyszerelési és villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok (érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálat) teszik ki.

Villanyszerelő magazin

Villanyszerelés világával foglalkozó blog. A legjobb témákat az élet szolgálja, ezzel kapcsolatos írásaimat, gondolataimat a villanyszerelő magazinban találják.

Villanyszerelői szolgáltatás

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek

Villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek