Okos házak a villanyszerelési megoldásai számtalan lehetőséggel szolgálnak. A világításvezérlés az intelligens épületek azon területe, mely nagyon látványos képi megjelenítéssel tudják felruházni az épületünket. Távoli vezérlés és egyéb funkciók, hangulatvilágítási képek könnyen kialakíthatók. 

 • Általános és kiemelő világítás
 • Automatikus vezérlés fény, idő (napi, heti, éves program), jelenlét függvényében
 • Kézi vezérlés
 • Ki-, bekapcsolás, fényerő-szabályozás
 • Központi és helyi vezérlés akár egyidejűleg
 • Biztonsági világítás
 • Ki-, bekapcsolás és
 • Idő, feszültségfüggő vezérlés
 • Világítási képek
 • Dali rendszer

A villanyszerelők nagyon sokféleképpen alakították már ki világítási rendszereket, egyszerű hagyományos kapcsolókkal és legkülönbözőbb fényerő szabályzó kapcsolóval. De az intelligens épületek villanyszerelése sokkal nagyobb lehetőségeket biztosítanak e tekintetben. A világítási áramkörök működtetése a kapcsolt áramkörök segítségével valósítható meg. A buszon keresztül feltudjuk kapcsolni vagy le  a kimenetünket, amely adott esetben egy világítási csoport is lehet. A hagyományos kapcsoló szerepét a buszkapcsoló veszi át, mely busz vezetéken keresztül csatlakozik az aktorhoz, mely érintkezőjén keresztül kapcsolja a világítást.

EIB villanyszerelés, intelligens épület villanyszerelési szerelvény - Rozsdamentes nyomógomb

Itt lehetőség nyílik természetesen  a hagyományos villanyszerelésre emlékeztető módon a kapcsolóról helyileg be, illetve kikapcsolni az adott lámpatesteket. A fényerő szabályozás kombinálható fénymérővel együtt is, ezáltal állandó 150 lux fényerősség tartható az adott helyiségben. Állandó fényerő szabályozás esetén, ha a természetes fény elegendő, akkor visszavesz a lámpatestek fényerejéből, ezáltal az üzemeltetési költségek nagymértékben csökkennek. A fényerő szabályozására is lehetőség nyílik  mind normál izzó, mind törpefeszültségű halogén lámpa, mind pedig fénycsöves lámpatestek esetén. Világítási képek definiálhatók előre, mely azt jelenti, hogy egy gombnyomásra az általunk beállított fogyasztók adott fényerővel világítani fognak, illetve be vagy kikapcsolhatóak. Előadó terem, vagy nagyobb iroda területek esetén például kettő vagy több különálló világítási kép definiálható. Családi házas felhasználásnál egy nappali szoba világítási képénél is sok lehetőség nyílik. A példának okáért lehet egy közös családi eseményhez, televíziózáshoz, könyvolvasáshoz, és még további számtalan megvilágítási kép választható az adott eseményhez. A világítási képek ilyen célú felhasználása szintén az üzemeltetési költségek csökkentésével jár együtt. Lehetőség nyílik a felügyeleti teremből, akár időprogram szerint, akár kézzel az egyes áramkörök be és ki kapcsolása., illetve az adott lámpa állapotának grafikus kijelzésére is lehetőség nyílik. A kezelőszemélyzet azonnal látja a bekapcsolva hagyott fogyasztókat, és dönthet azok kikapcsolásáról.

Nézzünk néhány gyakorlati alkalmazási területet az EIB világítási rendszer segítségével elvégezhető világítás vezérlési funkciókra, elsősorban családi házas környezetben:

 • Lehetőség nyílik természetesen a hagyományos villanyszerelésre emlékeztető módon a kapcsolóról helyileg be, illetve kikapcsolni az adott lámpatesteket,
 • A fényerő szabályozása ma már alapvető mind normál izzó, mind törpefeszültségű halogénlámpa, mind LED, mind pedig fénycsöves lámpatestek esetén.
 • A fényerő-szabályozás kombinálható fénymérővel együtt is, ezáltal állandó pl.: 500 lux fényerősség tartható a helyiségekben. Állandó fényerő-szabályozás esetén, ha a természetes fény elegendő, akkor visszavesz a lámpatestek fényerejéből, így biztosítva az optimális világítást és költséget takarítva meg.
 • Világítási képek definiálhatóak előre, mely azt jelenti, hogy 1 gombnyomásra az általunk beállított fogyasztók adott fényerővel világítani fognak, illetve be/vagy kikapcsolhatóak.
 • A világításvezérlés legkézenfekvőbb eszközei a mozgás- és jelenlét érzékelők is természetesen elérhetőek KNX-es kivitelben. Ezek azonban már nem csupán a világítást vezérlik, hanem egyben a fűtési rendszert vezérlik. Ha az adott helyiségben nem tartózkodik senki, a fűtés visszavételével költség takarítható meg.

EIB villanyszerelés, intelligens épület villanyszerelési szerelvény - Sensor Fekete Gravir

Ha időközben rájövünk, hogy más világítási képeket szeretnénk kialakítani nem kell a hagyományos villanyszerelést elvégezni, hanem egyszerű programozási feladatot jelent csak a villanyszerelőnek.

Tetszik írásunk? Oszd meg közösségi oldaladon, hogy mások is elolvassák! LIKE-olja!

Vissza a villanyszerelő magazinba

Villanyszerelő vállalkozásunk

Vállalkozásunk fő tevékenységi körét villanyszerelési és villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok (érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálat) teszik ki.

Villanyszerelő magazin

Villanyszerelés világával foglalkozó blog. A legjobb témákat az élet szolgálja, ezzel kapcsolatos írásaimat, gondolataimat a villanyszerelő magazinban találják.

Villanyszerelői szolgáltatás

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek

Villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek