A szelektivitás röviden lépcsőzetes védelmet jelent a villanyszerelő számára. A szelektív védelem megvalósítása sok esetben nem is könnyű feladat. Nagyobb létesítményeknél egyszerűbb a feladat, mert a tervező eleve már így készíti el a villamos terveket.

A védelem nagysága a fogyasztó felé csökken, míg a betáplálás felé pedig növekszik az értéke. Természetesen itt sok mindent figyelembe kell venni. A villamos fogyasztó áram felvételét, és a vezetékek terhelhetősége alapján határozzuk meg a zárlati áram védelmet. Vannak olvadó betétek különböző változatokban, és kismegszakítók különböző leoldási jelleggörbével.

Úgy is fogalmazhatnánk, hogy a zárlatvédelem kialakításánál törekedni kell arra, hogy mindig csak a meghibásodott elektromos berendezések megtáplálását ellátó zárlatvédelmi készülék kapcsolódjon le.

olvadóbetét szelektivítás

A villamos gépeknél régi létesítésnél olvadó betétekkel oldották meg a zárlati áramvédelmet. 

Induktív fogyasztok lévén lomha leoldásúakat építettek be.

A biztosító aljzatokba olyan illesztő csavarokat kellett becsavarni, ami megakadályozta a nagyobb betétek berakását. A képen ezek a kis színes gyűrűk, melyek megakadályozták a nagyobb értékű betétek behelyezését.

kismegszakító szelektív védelemhez

A kismegszakítóknál 

  • a vezetékek védelmére a B jelleggörbéjű
  • az induktív fogyasztóknak a C jelleggörbéjű

kismegszakítókat építjük be. A kalapsínek megjelenése óta a szekrényekbe épített villamos készülékek már egyszerűen és gyorsan rögzíthetőek.

A lakásoknál már nehezebb a szelektív védelem kialakítása. A mérőnél lévő bejövő oldal kismegszakító értéke már eleve behatárolja a lehetőségeket. Nézzünk egy ideális állapotot, ahol meg tudjuk valósítani a szelektív védelmet a lakásoknál. Ez a bejövő 32 A esetén megoldható. Ahhoz, hogy működjön, 2 lépcsőfokot kell hagynunk a védelemben. Általában ma a lakásokban 10 és 16A értékű kismegszakítókat használunk. Tehát a 16 A után 20, 25A utáni lépcsőfok a 32 A, így már működni a szelektív védelem. Vagyis feltehetően a villanyóránál nem fog lekapcsolódni a villany állandóan, ha egy hibás villamos berendezés van a hálózat valamely részén. 

Tetszik írásunk? Oszd meg közösségi oldaladon, hogy mások is elolvassák!

 

Vissza a villanyszerelő magazinba

Villanyszerelő vállalkozásunk

Vállalkozásunk fő tevékenységi körét villanyszerelési és villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok (érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálat) teszik ki.

Villanyszerelő magazin

Villanyszerelés világával foglalkozó blog. A legjobb témákat az élet szolgálja, ezzel kapcsolatos írásaimat, gondolataimat a villanyszerelő magazinban találják.

Villanyszerelői szolgáltatás

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek

Villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek