Budapesti Igazságügyi szakértői kamara arany fokozatú igazságügyi szakértő rang használatát tette lehetővé az igazságügyi szakértőként eltöltött idő alapján, ezzel elismerve  a villamos igazságügyi szakértői munkát és a folyamatos szakértői működést.

NOVILL - villanyszerelés igazságügyi szakértői munkák elvégzése

 

NOVILL - villanyszerelés villamos igazságügyi műszaki szakértés

A szakmai gyakorlatom alapján ma már elsősorban épületvillamossági területen végzem a szakértői feladatokat. Korábban villamosgép és készülékekkel kapcsolatos szakértői feladatokat is végeztem. Tekintve, hogy villamos biztonságtechnikai feladatokat is ellátok a megrendelőim számára, így érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatot, erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálatát, villámvédelmi berendezések felülvizsgálatát és új létesítmények villamos felülvizsgálatát is vállalom. Továbbá természetesen villanyszerelési feladatokat is ellátok.

Az igazságügyi szakértői feladatokra általában hatósági kirendelés útján történik a megrendelés. Sajnos nagyon sok villamos baleset során helyszíneltem, illetve készítettem el szakvéleményeket. Nagyon hasznosnak tartanám minden pályakezdő szakembernek, vegyen részt a szakértő mellett egy-egy villamos baleset helyszínelésénél és önállóan készítsen szakvéleményt. Egy ilyen tapasztalat, biztosan hasznos szemléletváltozást jelentene szakembereinkben. 

A villanyszerelés nagyon felelősségteljes munka! Fokozottan oda kell figyelni az érintésvédelemre, a különböző szerelési előírásokra, hisz ennek be nem tartása emberi életet és gazdasági károkat okozhat.

Ne feledjük a végső villanyszerelést a gyakorlatban a kivitelező villanyszerelő végzi el. A felelőssége sokáig áll fenn. Ugyanilyen felelőssége van a villamos biztonságtechnikai felülvizsgálónak is, ha volt felülvizsgálat.

A hatósági kirendelés rendőrség, bíróság (büntető-, polgári,- és peren kívüli peres ügyek), ügyészség, katasztrófavédelem részéről történik. A szakvélemények elkészítésénél részletes és érthető fogalmazást kell alkalmazni, mint szakembereknek szóló szakvélemény esetén, hogy ezzel is segítsük az igazságszolgáltatás munkáját. Itt a tényfeltárást nagyon precízen mindenre kiterjedően kell elvégezni, hogy a bizonyítási eljárásban is megállja a helyét. Természetesen a kirendelő hatóság által feltett kérdésekre is röviden és egyértelműen kell válaszolni. A villamos igazságügyi szakértői feladatokra nem csak hatósági kirendelésre, hanem egyéb gazdálkodó, állami szervek, egyéni és társas vállalkozások, jogi és magán személyek részére is megrendelésre elvégzem. 

A gyakorlatban előforduló megbízások témái közül néhány:

  • épületvillamossági szereléssel kapcsolatos kérdések
  • villamos balesetek helyszínelése és kivizsgálása
  • szabálytalan áramvételezéssel kapcsolatos vizsgálatok
  • jogi és műszaki kérdések tisztázása

Egy villamos balesetnél milyen vizsgálatokat végez el az igazságügyi villamos műszaki szakértő? Elsősorban célzottan feltárja a villamos veszélyforrást ahol a baleset bekövetkezett. Ennek az okát vizsgálja. Ez a vizsgálat célzottan érintésvédelmi és erősáramú berendezések vizsgálatát jelenti.

A bekövetkezett halálos áramütéses villamos baleseteknél mindig kimutatható volt érintésvédelmi hiányosság.

Ilyenkor felmerül a kérdés, ki volt a villanyszerelő aki a villanyszerelés végezte? A szakmai hiányosságok hosszú időre visszavezethetők a villanyszerelést végző villanyszerelőre. A szakvélemény alapján a bíróság dönt és határozatot hoz a felelősség tekintetében. Ha volt szabványossági felülvizsgálat, akkor minősítő iratok is áttanulmányozásra kerülnek.

A szakmai feltáró munka, tényállás megállapítása során vizsgálatra kerülnek a villamos hálózatok, berendezések, készülékekkel kapcsolatos viták. Villamos balesetek, villamos tűz és egyéb gazdasági kár esetén a szerelési, kivitelezési problémák feltárása, biztosítási árviták és jogi viták esetében. Biztonságtechnikai felülvizsgálatoknál a minősítő iratok és a helyszín összevetése szakmai szempontok figyelembevételével. Az igazságügyi szakértői tevékenységet a 2005. évi XLVII. törvény határozza meg. Az igazságügyi szakértői működéséről a 31/2008.(XII. 31.) IMR rendeletben meghatározottak az érvényesek.

Villanyszerelő magazinban a megtörtént esetek menüpontban megosztunk néhány történetet a villamos igazságügyi szakértői munkák során tapasztaltakból.

Tetszik írásunk? Oszd meg közösségi oldaladon, hogy mások is elolvassák! LIKE-olja!

 

Vissza a villanyszerelő magazinba

Villanyszerelő vállalkozásunk

Vállalkozásunk fő tevékenységi körét villanyszerelési és villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok (érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálat) teszik ki.

Villanyszerelő magazin

Villanyszerelés világával foglalkozó blog. A legjobb témákat az élet szolgálja, ezzel kapcsolatos írásaimat, gondolataimat a villanyszerelő magazinban találják.

Villanyszerelői szolgáltatás

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek

Villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek