Villamos tüzek keletkezési okairól általánosságban

FaceBook  Twitter  

A hétköznapi életben gyakran találkozunk a villamos tűz kifejezéssel munkahelyen és a különböző híradásokban. Általánosságban az emberek nagy többsége elmegy az ilyen hírek mellett. Addig, míg nem tapasztaljuk, meg a súlyos eseményeket, nem foglalkozunk vele.

Pedig foglalkozni kell vele, mert bárhol, bármikor előfordulhat a nem kellő oda figyelés esetén. Tudjuk a kimutatásokból sajnos, a villamos tüzek keletkezési okai között, jelentős helyet foglal el a elektromos hibák okozta tűzek. Az is előfordul, hogy amikor nem találnak kellő bizonyítékokat a bizonyítási eljárás során első körben a villamos tűzre fogják rá. Igaz általában a végén mindig megtalálják a tűz keletkezési okát.

A jogszabályok már nagyon régóta egyértelműen szabályozzák a tűzvédelmet és az azzal kapcsolatos feladatokat is.

A mulasztások során egyértelműen várható a felelősségre vonás is. A tűzvédelmi bírság összege ma már horribilisnek is mondható. Ennek ellenére sokan felelőtlenek.

Villamos szakemberként, felülvizsgálóként vizsgáljuk a villamos hálózatokat a napi feladataink során. Tűzvédelmi szempontból az országos tűzvédelmi szabályzat (OTSZ) előírásainak betartása az egyik jelentős kötelezettség számunkra.

Tűzvédelmi osztályba sorolástól függően van meghatározva az ellenőrzés gyakorisága. A és B tűzveszélyességi osztály esetén 3 évente, C, D és E tűzveszélyességi osztályba sorolt létesítmények esetén 6 évente kell erősáramú berendezések felülvizsgálatát elvégezni. 

Röviden EBF vagy tűzvédelmi felülvizsgálatnak is nevezzük egymás között.

Ez a felülvizsgálat közületeknek, cégeknek és vállalkozásoknak egyértelműen kötelező. Viszont a lakossági körben csak 32 A feletti csatlakozás esetén van előírva. Ettől független a lakosságra is vonatkozik a tűzvédelem előírása mely jogszabályban is rögzítve van.

A következőkben beszéljünk a villamos tüzek keletkezési okairól is szakmai szempontból, a teljesség igénye nélkül.

A villamos hálózat és villamos berendezések hiba, üzemzavar és túlterheléskor melegedhetnek és ekkor akár tűz is keletkezhet. Ezért ennek megakadályozására a különböző műszaki előírások betartása szükséges. A villamos tűz keletkezésekor mindenképpen a terhelés is jelen van. Egy rossz laza villamos kötéskor, a terhelés hatására nagyobb áramok is átfolyhatnak, aminek a hatására hő keletkezhet. Az erősáramú berendezések felülvizsgálata során ezek látó körbe kerülhetnek. Így volt az egyik felülvizsgálatnál is ahol a hatósági ellenőrzés írta elő a felülvizsgálatot. A felülvizsgálatkor, helységről helységekre végig lett vizsgálva villamos hálózat, és berendezései. A helyszíni vizsgálat során a felülvizsgálati naplóban rögzítésre kerülnek a lényeges dolgok. Műszeres vizsgálatokkal kiegészítve, valamint fényképekkel is dokumentáltan segítjük a munkánk a szakmai részét. Ilyen esetben egy fénykép áttanulmányozása egy kötéslazulást is mutathat, ami mellett esetleg elmegyünk.

Érvéghüvely hiányzik a pirossal jelölt részen, lehetséges hibaforrás

Kép késes tokozott érvéghülyvely hiba!

A késes tokozottnál látszik az érhüvely nélküli nulla vezető hibás kötése. Látszik a melegedés nyoma. A fénykép kinagyításával ez még jobban kivehető. Ennél a pontnál, ha megszűnik a nulla vezető, akár több milliós gazdasági kár keletkezhet, a fogyasztókra jutó feszültség emelkedés miatt. Ma már ezt a munkát akár hő kamerával is segíthetjük.

A becsatlakozási pontnál nem volt létesítve földelés, viszont a nulla vezető és a védővezető össze volt (nullázva) kötve.

Ez pedig akár a halálos villamos baleset oka is lehet, egy hiba esetén.

A tűzvédelmi felülvizsgálat nem helyettesíti az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatot teljes körűen. Műszeresen a főbb pontokon kontroll ellenőrzést célszerű végezni. Számtalan esetben tártunk már fel ilyenkor hiányokat, melyek a tűzvédelmi vizsgálat során kijavításra kerültek.

Nézzünk egy megtörtént tűzeset képét, ahol szintén egy csavarkötés lazulása okozta a tűzet feltehetően.

Kiégett villanyóra lakástűznél, pirossal jelölt sorkapocs mint lehetséges kiindulási pont az elektromos tűznél

Kép kiégett villanyóra.

Egy villanyóra alatti fővezetéki sorkapocsnál történt lazulás miatt égett le egy lakás. Látszik az érhüvely használatának a hiánya is, és az elfolyt alumínium vezetékek. A fogyasztás mérőhelyek méretlen oldalai szigorú követelmények alapján plombáltak, a szabálytalan áramvételezések megakadályozása érdekében. A fogyasztásmérők cseréje 10, 15 év után van előírva, ugyanezt egy barba trükkel még több évvel ki tudják tolni. Így ebből következik legtöbb esetben, hogy ezen időtartamon belül nem is ellenőrzik a villamos kötéseket a méretlen oldalon. Jellemzően a régi fővezetékeken sodrott kötések voltak, amelyek szigetelő szalaggal szigeteltek. Az ilyen mérőhelyeknél nagyon sok esetben égett kötésekkel lehet találkozni a felújításkor. A mai időkben már kétcsavaros fővezeték sorkapcsokat használunk. Ezen kötéseknél is előfordulhatnak szerelési mulasztások, és lazulások.

Társasházak lépcsőházaiban a régi fővezetékek kötés hibái is megjelennek az üzemzavarok elhárításakor, ami szintén tűzveszélyt jelent. Ilyen eset, amikor egy Dm-III-as biztosító betét feje olyan meleg, hogy már szinte forró. A vezetékérintkező felületeinek megtisztítása után a csavarok meghúzásával megszűnik a melegedés. Ez által már egy lehetséges villamos tűz keletkezését tudjuk megszüntetni.

Ami a nagy probléma, hogy ilyen kis egyszerű hibából kiindulóan leéghet az egész ház.

Térjünk ki a mért oldali villamos hálózatára is.

Jellemző a csavaros kötések időnkénti áthúzásának a hiánya. Sokszor találkozom olyan esetekkel, amikor a villamos hálózat létesítése után, a legközelebbi villanyszerelői beavatkozás a hibaelhárítás. Ez nem jó így, mert egy karbantartással a hiba keletkezési okát akadályozhatjuk meg. A meglévő villamos hálózatra csatlakoztatunk fogyasztókat. Ha előtte nem győződünk meg a hálózat terhelhetőségéről, akkor adott esetben a vezetékek túlterhelése következhet be. Ez a jelenség a lakások nagy többségénél előfordul.

Az országos egyszerűsített ingyenes villanyszerelői felülvizsgálatnál jellemzően előfordult hiba volt. A villamos vezetékek túlterhelté váltak, hogy ne kapcsoljon le, a kismegszakítót nagyobb leoldási értékűre, illetve B jelleggörbéjűre cserélték. Volt olyan eset, amikor egy villanytűzhely 1,5-es vezetékről üzemelt. Ugyan tudták, hogy egyszerre nem kapcsolhatnak be mindent, mivel a mérőnél lévő kismegszakító, akkor lekapcsolna. Viszont azzal nem voltak tisztában, hogy a vezeték üzem közben nagyon meleg volt. Ez is egy villamos tűz keletkezése lehet adott esetben.

További tüzkeletkezési okok között szerepelnek, a túlterhelések után, a sodrott kötések, és a réz alumínium vezetékek összesodrása.

Sokszor találkozunk a dobozokat kibontva erősen megégett kötésekkel. Ezek mind a villamos tüzek lehetséges okai lehetnek. Sajnos a hosszabbítók feszültség alatti tartása is okozhat problémákat távollétünkben. Ennek az oka a szigetelés minőség romlásban keresendő.

Az elosztó tábláknál nagyon sokszor hiányoznak az áramköri hova tartozások jelölései, nem csak lakásoknál, hanem a cégeknél is. Pedig a feliratozásnak több előnye is van. Tudjuk, mit kapcsolunk vele le, hibajavításnál is előnye van, azon kívül, hogy elő van írva.

Cégeknél a tűzvédelmi fő kapcsoló meg létét meg kell követelni. Ez a munkahely elhagyásakor, feszültség mentesítési célt is szolgál. Továbbá ha a hálózaton nem folyik áram, feszültség mentes állapotban nem is keletkezhet villamos tűz. Egy villamos (erősáramú berendezések) időszakos tűzvédelmi felülvizsgálat helyszíni lefolytatása után, a minősítő irat készítésekor belenézünk az előző minősítő irat tartalmába, hogy fény derülhessen esetleg már az akkoriban is meglévő hiányosságokra. Ugyanígy ilyenkor még a felülvizsgálói hiányosságokra is fény derülhet. Ezért mindenkinek ügyelnie kell, a minél körültekintőbb szakmai munkavégzésre. Nem szabad leegyszerűsíteni, el bagatellizálni a feladatot. Felelősséggel tartozunk a munkánkért a következő felülvizsgálat időpontjáig.

Tetszik írásunk? Oszd meg közösségi oldaladon, hogy mások is elolvassák!

 

Vissza a villanyszerelő magazinba

Szeretnél értesülni az új cikkekről? Iratkozz fel a hírlevélre!


Rólunk

Vállalkozásunk fő tevékenységi körét villanyszerelési és villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok (érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálat) teszik ki.  A felső menüsor segítségével részletes információkhoz juthat. 

 

Emellett az oldalon villanyszerelő magazin részben a mindennapi tapasztalatokat is megosztja egy villanyszerelő mester. Az írások nagy részét általános szakmai jellegű cikkek és saját szakmai tapasztalatokról szól. Igyekszünk az oldalon minden a villanyszerelés és felülvizsgálatokkal kapcsolatos információt megosztani, annak érdekében, hogy nem a villamos szakmában dolgozók is megtalálják az őket érdeklő témákat. Ezzel is támogatva azt a kezdeményezést, hogy az életveszélyes villanyszerelési munkákba ne kezdjenek bele az ismeretek hiányában. 

Szolgáltatási területünk

Villanyszerelői szolgáltatás:

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek 

 

Villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok:

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek

A felülvizsgálatoknál nagyobb munkák esetében egyéb településeken is elérhetőek. 

Kapcsolat

Ha kapcsolatba szeretne velünk lépni, akkor ezt megteheti a kapcsolat menüpontban. Ahol lehetősége nyílik a beépített üzenetküldő rendszer segítségével üzenetet küldeni. 

Telefonon: + 36-30-9660-019

e-mail: novak@novill.hu

Partnereink

Vállaljuk egyéni és társas vállalkozások könyvelését!
Kérdezzen tőlünk, ha adóügyekről van szó! Adótanácsadói szolgáltatásunk igénybevétele ingyenes azon ügyfeleinknek akik vállalkozásuk könyvelését nálunk végeztetik. Könyvelői szolgáltatásunkkal magánszemélyek rendelkezésére is állunk, akár a személyi jövedelemadó bevallás elkészítését is elvégezzük.


Ez a weboldal sütiket (COOKIE) használ. A sütik segítenek nekünk, hogy önnek jobb böngészési élménye legyen. Az oldalunk használatával ön hozzájárul a sütik használatához. Ha szeretne többet megtudni, tekintse meg adatvédelmi tájékoztatónkat. Adatvédelmi tájékoztató.

Elfogadom a sütiket (cookies) erről az oldalról.

EU Cookie Directive Module Information