34 items tagged "villanyszerelő magazin"

Találatok: 1 - 20 / 34

Érintésvédelem közvetett érintés elleni védelem második rész

Category: Magazin főoldal
Készült: 2011. április 09. szombat, 10:51

 

 

TN- rendszerek

 

A berendezéssel kapcsolatos összes testet védővezetők segítségével össze kell kötni az energiahálózat földelt pontjával, amely a vonatkozó transzformátornál, generátornál, illetve ezek közelében legyen. Az energiahálózat földelt pontja általában a nullapont. Ha nincs nullapont vagy nem hozzáférhető, akkor az egyik fázisvezetőt kell földelni. Az ilyen fázisvezetőt semmilyen körülmények között nem szabad PEN- vezető-ként alkalmazni. Ha vannak más hatásos földcsatlakozások is, akkor a védővezetőket ahol csak lehet, ajánlatos ezekkel a pontokkal is összekötni. Annak érdekében, hogy hiba esetén a védővezetők potenciálja minél közelebb maradjon a földpotenciálhoz, szükség lehet további, lehetőleg egyenletesen elosztott pontok földelésére is.

 

Nagyméretű, például igen magas épületekben a védővezetőkön további földelések alkalmazása gyakorlati okokból nem lehetséges. Ilyen esetben ezt a funkciót a védővezetők és az idegen vezetőképes részek egyen potenciálú összekötése láthatja el. Hasonló okból ajánlatos a védővezetőket ott földelni, ahol azok az épületekbe vagy a telkekre belépnek.

Védővezetős érintésvédelmi módok

Category: Magazin főoldal
Készült: 2011. március 11. péntek, 13:29


 

Az érintésvédelem a villamos biztonságtechnika fogalmi körébe tartozik, mint régi meghatározás. Ma már ez a fogalom az MSZ HD 60364 szerint nem használatos. Jelen cikk inkább a régebbi MSZ 172 szabvány sorozatra épül. A vezetékes érintésvédelmi módokról íródik a cikk a teljesség igénye nélkül.

 

Ez az érintésvédelmi mód nagyon régóta használatos a villanyszerelők körében a villanyszerelés során. A védelem lényege, hogy egy külön vezetéket építenek ki az üzemi vezetők mellett.  A villamos berendezések testét, (amely üzemszerűen nem áll feszültség alatt, de az esetleges hiba estén feszültség alá kerülhet) összekötjük a védővezetővel. Ezt a vezetőt nevezik védővezetőnek, idegen elnevezés rövidítése PE vezető. A hiba bekövetkeztése után a zárlati áram védelem leválasztja a berendezést a hálózatról önműködően.

 

 

A leválasztás áramvédő kapcsoló alkalmazásakor gyorsabban kapcsol le, mivel szivárgó áram hatására is leold.

Villanyszerelés házilag

Category: Magazin főoldal
Készült: 2011. február 27. vasárnap, 17:28

 

 

Mik azok a villanyszerelési feladatok amelyeket házilag is el tudunk végezni, nem kell villamos szakembert hívni. Na ez egy nagyon nehéz kérdés, hiszen az alap feladatok nem nehezek, a nehézség fokát csak a villamos energia veszélyei rejtik magukba.

 

A legegyszerűbb feladat a működésképtelen izzó cseréje. Magába ez a feladat nem nehéz, de ha már esetleg egy gyengébb minőségű foglalatot alkalmazzunk akkor érhetnek minket meglepetések. Például ha az égővel együtt az izzó menetes rögzítéséről gondoskodó tartószerkezet is kicsavaródik, melynek másik felén már érinthető feszültség van. Általában ezeknek a visszaszerelése sem igényel nagy szaktudást, de mindenképpen érdemes bármilyen villanyszerelési feladat előtt a villamos hálózat lekapcsolásáról, feszültségmentesítéséről gondoskodni, hogy a szerelési munkálatok közben ne érhessen minket baj. A feszültségmentesítési sorrend egyik lépése a visszakapcsolás elleni védelem, mely azért fontos, nehogy a szerelés közben valaki visszakapcsolja a villamos energiát.

 

 

Monolit vasbeton szerkezetek villanyszerelése első rész

Category: Magazin főoldal
Készült: 2011. február 20. vasárnap, 19:03

 

A vasbeton monolit szerkezetek villanyszerelése a gyakorlatban két részre bontható. Ebben a cikkeben a szerelő betonon történő villanyszerelésről ejtenénk néhány szót. A második részben a monolit betonban történő szerelésről lesz szó.

Az építkezési területet először a beton szerkezetet építő építőmunkások veszik igénybe, kezdetnek megépítik a zsalu szerkezetet, mely tartani fogja a beton szerkezetet, amíg a beton meg nem köt. A zsaluzáskor kihagyjuk a betonozásból azokat a helyeket ahol a villanyszerelési csöveket visszük. Erre jó megoldás a kizsaluzás, függőleges csövek elhelyezése vagy hungarocellt rögzítünk le az áttörések helyeinél. A betonozás során, ha jól elkészítjük ezeket a helyeket, akkor nem fognak (nem folyik a beton közé) sérülni. A betonozás és a falazások elkészülte után a szerelő betonon elvégezhetőek a villanyszerelési csövezések. A szerelő betonon kijelöljük az épületvillamossági tervek alapján a csatlakozási pontokat - a megrendelő jóváhagyását célszerű kikérni, mert így az utólagos viták is elkerülhetők lesznek és felmérhetjük az esetleges plusz igényeket.

 

Monolit vasbeton szerkezetek villanyszerelése második rész

Category: Magazin főoldal
Készült: 2011. február 16. szerda, 20:39

 

Az előző cikkünkben a szerelő betonon történő villanyszerelésről ejtettünk néhány szót. Ebben a cikkben a monolit vasbetonszerkezeten belül történő villanyszerelésről ejtenénk néhány szót.

 

A zsaluzás elkészülte után, az első vasalat után végezzük el a csövezést, a mennyezeten lévő lámpa és szerelvény dobozokkal együtt.

 

Az előző két elhelyezési forma más és más szerelési technikát kíván meg. A villanyszerelők kreatív módon a legkülönbözőbb módszereket alkalmaznak. Ezért a megoldások villanyszerelőnként változnak. A villamos terveket a munka kezdése előtt célszerű alaposan áttanulmányozni. A vasalat elkészítése előtt célszerű a kijelöléseket elvégezni, mivel ekkor könnyen lehet a zsaluzaton mozogni, természetesen nem törvényszerű, hogy ekkor végezzük el. Felrajzoljuk a lámpák, szerelvény dobozok helyeit.

Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat kisgépeknél

Category: Magazin főoldal
Készült: 2010. december 14. kedd, 12:19

 

Mit is nevezzünk kézi szerszámnak? Azok a villamos erősáramú kézi szerszámok amelyeket munkavégzés alkalmával kézben tartunk. Fúrógép, flex, hőlégfúvó, hajszárító, és még lehetne folytatni a felsorolást. Továbbá a munkaterületen, műhelyben, építkezésen üzem közben is áthelyezhetünk villamos gépeket. (például: betonkeverő, betonvibrátor, hegesztőgép, stb.)

A 1993. évi XCIII. törvény a munkavédelemről szóló rendelet alapján a felülvizsgálatok elvégzéséről a munkaadónak kell gondoskodni.

 

Az villamos berendezések érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatát a 14/2004.(IV.19.) FMM rendelet írja elő. Ezen kisgépek vizsgálata az MSZ 4851-5:1991 szabvány valamint az MSZ HD 60364-4-41:2007 szabvány előírásainak a figyelembevételével történik.

 

Mi szükséges a fogyasztásmérő helyek kialakításához

Category: Magazin főoldal
Készült: 2010. december 06. hétfő, 16:08

 

  

Nézzük mire is van szükség egy fogyasztásmérő helye kialakításánál? Először is el kell dönteni, hogy milyen jellegű fogyasztásmérőre van szükségünk:

 

  • Nappali fogyasztásmérő: Ez a mérőhely kialakítás a legelterjedtebb kialakítási forma. Lehet egy és háromfázisú kialakítás.
  • Vezérelt fogyasztásmérő: Ezt a mérőhely kialakítást a hétköznapi életben hívják éjszakai mérőnek is. Ez is lehet egy és háromfázisú változat is.
  • Kombinált mérőhely: Nappali és vezérelt mérőhely egybeépítve.
  • Geo tarifás fogyasztásmérő: Ez a mérés a hőszivattyús rendszerek mérésére szolgál. Kialakítása a vezérelt fogyasztás mérőhellyel azonos. A napi húsz óra energiaszolgáltatás miatt a mért oldalon is plombált ellenőrizhető kialakítással történik.

Szünetmentes hálózat villanyszerelése

Category: Magazin főoldal
Készült: 2010. december 05. vasárnap, 12:43

 

A szünetmentes angol rövidítése UPS. Ezzel kapcsolatos szabvány az MSZ EN 50091 szabvány sorozat.

 

Napjainkban a szünetmentesek már nem csak az irodákban adatközpontokban, kórházakban és egyéb ipari létesítményekben vannak jelen, hanem a lakásokba és a családi házakba is betörtek. Nem is olyan régen egyszerű volt a képlet, hiszen a számítógép mellé vett az ember egy kis teljesítményű szünetmentest. Ez áramszünet esetén ellátta a számítógépet 10-15 percnyi energiával. Ennek segítségével a pillanatnyi áramszünetek okozta adatveszteségek kiküszöbölhetővé váltak.

 

Manapság a családi házak villanyszerelésénél is egyre többször terveznek be szünetes áramforrásokat, hogy központilag biztosítsák a villamos energia ellátását a szükséges fogyasztóknak. Ilyen kialakításnál egy nagyobb teljesítményű szünetmentes rendszert terveznek be, mely teljesítményigénye megfelel a tervezett fogyasztók ellátására.

 

Miért van szükség felelős műszaki vezetőre

Category: Magazin főoldal
Készült: 2010. október 02. szombat, 15:02

 

A korábbi időszakban mi történt ha elkészült az épületszerkezet és villanyszerelésre volt szükség? Megkerestek egy ismert vagy ajánlott villanyszerelőt a villanyszerelési munka elvégzésére. A családi ház építése során nagyon elvétve találkoztam villanyszerelési tervvel. Minden bizonnyal a jól elkészített épületvillamossági terv hasznos a villanyszerelés során. A jó és tételes árazatlan költségvetés nagyon hasznos a kivitelezőknek is az árajánlat készítéshez. Természetesen a használható kiírásokra értem. 

Tehát a jó villamos tervek elkészítését csak javasolni tudom. Igaz a jó villanyszerelő terv nélkül is el tudta készíteni a villanyszerelést. Neki nagy előnye a tervezővel szemben, hogy gyakorlati ember. Nem tévedhet, mert a kivitelezés során a felelősség a villanyszerelőé. A terv készítésnek költségei vannak. Ezt a költséget igyekeztek megspórolni. 2009 évben életbe lépett a 191/2009. (IX.15.) kormány rendelet az építőipari kivitelezési tevékenységről. Ami az építtetők részére újabb terheket jelent.

 

 

Védővezető nélküli érintésvédelmi módok

Category: Magazin főoldal
Készült: 2010. szeptember 25. szombat, 10:02

 

 

Az érintésvédelemnek olyan megoldása, amelynél a tápláló rendszernek nincs közvetlenül földelt pontja, ennél fogva nem kell ezeknek a villamos szerkezeteknek a testét védővezetővel összekötni. A gyakorlati villanyszerelés során nemcsak a védővezetős érintésvédelmi módok alkalmazását kell a villanyszerelőnek alkalmaznia, hanem védővezető nélküli érintésvédelmi módot is. Ezért az alábbi cikkben néhány védő vezeték nélküli érintésvédelmi móddal kapcsolatos információt adok közre a teljesség igénye nélkül.

 

Érintésvédelmi törpefeszültség alkalmazása, váltakozó áram estén 50 V-nál nem nagyobb, egyenfeszültség estén pedig 120 V-nál nem nagyobb feszültség esetén értendő. Az MSZ EN 2364-es szabvány szerint az alábbi törpefeszültségű áramkörökről beszélhetünk:

 

 

  • Biztonsági érintésvédelmi törpefeszültségű áramkör, amely sohasem lehet földelt. Jele röviden: SELV.

 

Villámvédelmi felülvizsgálat

Category: Magazin főoldal
Készült: 2010. szeptember 09. csütörtök, 17:37

 

Miért is van szükség a villámvédelmi berendezések felülvizsgálatára?

 

Először is azért mert az OTSZ mint rendelet előírja. Másodsorban mert az emberi élet védelme és gazdasági károk csökkentése érdekében a közvetlen villámcsapás és másodlagos hatásai ellen védekezünk a villámvédelmi berendezések létesítésével. És ezen létesítmények megfelelő műszaki állapotát ellenőrizzük a villámvédelmi berendezés felülvizsgálata során. A felülvizsgálat során feltárt hibák kijavítása után ismét megfelelő műszaki állapotú lesz a villámvédelmi berendezés.

 

A villámvédelmi berendezés felülvizsgálatát az OTSZ határozza meg a tűzvédelmi osztályba sorolás figyelembevételével.

 

Először létesítés után a használatbavételi eljárás előtt esedékes a villámvédelmi felülvizsgálat.

 

A jó villámvédelmi felülvizsgáló felismerése

Category: Magazin főoldal
Készült: 2010. szeptember 09. csütörtök, 17:31

 

 

Jó villámvédelmi felülvizsgáló

 

 

A jó érintésvédelmi felülvizsgáló felismerése

Category: Magazin főoldal
Készült: 2010. szeptember 09. csütörtök, 17:28

 

A jó érintésvédelmi felülvizsgálaó felismeréséhez néhány tipp

 

 

Érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálók által használt kioldási tényezők értékei

Category: Magazin főoldal
Készült: 2010. szeptember 05. vasárnap, 15:21

 

Itt a különböző időszakokban érvényes „α” kioldási tényező értékeinek a táblázatai kerültek feltöltésre. A változás 1986-tól napjainkig feltűnő. Ez alapján az érintésvédelmi szabványossági minősítő iratokat is érdekes képet vetítenek elénk. A kioldási tényező értékeit az érintésvédelmi felülvizsgálat során használjuk a kiértékeléshez. A létesítéskor érvényes szabványok figyelembevételével végezzük el a vizsgálatokat. Ennél bővebb információ a vonatkozó szabványokban található meg. A vezetékes érintésvédelmi mód ellenőrzésénél  van szükségünk e táblázatokra. Ma többnyire TT rendszer (védőföldelés) és TN rendszer (nullázás)  kiértékelésénél a képletbe helyezve  a szükséges értékeket tudjuk meghatározni. Tény, hogy ezen képlet alapján különböző táblázatok vannak forgalomban. A későbbiekben ha a látogatottsági igény mutatkozik, úgy mi is feltöltünk néhány táblázatot e témakörben.  A gyakorlatban legtöbbször a nullázásos érintésvédelmi mód ellenőrzésére a hurok ellenállás mérést használjuk. A helyszíni vizsgálatok során tételes vizsgálatokat kell végezni körültekintően, csökkentve a hiba százalékot.

Vezetékek terhelhetősége, méretezése

Category: Magazin főoldal
Készült: 2010. szeptember 04. szombat, 11:46

 

A vezetékek megengedett alapterheléséről a régi előírások figyelembevételével. A villamos hálózatokat méretezni kell feszültségesésre, (melynek szokásos értéke világítási hálózaton 2%, egyéb helyen 3 % lakásoknál) melegedésre és mechanikai szilárdságra.

 

 

A régi idők gyakorlati villanyszerelői a vezetékek terhelhetőségét az MSZ 14550 szabvány szerint vették figyelembe. Ez a szabvány ma már nem hatályos, de a régi létesítéseknél a felülvizsgálatok során hasznos lehet. Ezek az adatok ma is jól használhatok a gyakorlatban. Feltöltöttem e régi táblázatokból néhányat. Az „A”  jelű táblázatra ránézve egyszerűen ki lehet választani az adott keresztmetszethez tartozó vezeték terhelhetőségét  (az A-B-C  csoportokhoz tartozó) és a hozzá tartozó biztosító értékét.

 

Méretezési tábla méretlen fővezetékhez és légvezetékhez

Category: Magazin főoldal
Készült: 2010. augusztus 29. vasárnap, 18:09

 

Hasznos táblázat  regisztrált villanyszerelők számára, és azon villanyszerelők számára akik fogyasztásmérőhelyek és méretlen fővezetékek szerelési munkáival foglalkoznak. Az igényelt áramerősséghez gyorsan meghatározható a szükséges légvezeték keresztmetszete, ha tudjuk az oszlop és a fogyasztásmérőhely közötti távolságot méterben. A szükséges nyomtatványok kitöltéséhez is segítséget jelent a villanyszerelőnek.  A táblázat 35mm2 keresztmetszetű  alumínium erű légvezetékekig van megadva. Ennél nagyobb keresztmetszetű vezetéket már nehézkes lenne a fogyasztóhoz vezetni légvezetékkel.

 

Az MSZ 447 szabvány szerint  a csatlakozó vezeték  és a méretlen  fővezeték  együttes  feszültségesése a közcélú  elosztóhálózat névleges feszültségének legfeljebb 2%-a lehet. Ebből legfeljebb 1% lehet a csatlakozó vezeték, és legfeljebb további 1% lehet valamennyi fővezeték együttes feszültségesése.

  

Méretezési tábla méretlen fővezeték földkábel esetében

Category: Magazin főoldal
Készült: 2010. augusztus 29. vasárnap, 17:59

 

Hasznos táblázat  regisztrált villanyszerelők számára, és azon villanyszerelők számára akik fogyasztásmérőhelyek és méretlen fővezetékek szerelési munkáival foglalkoznak.

 

Az igényelt áramerősséghez gyorsan meghatározható a szükséges légvezeték keresztmetszete, ha tudjuk az oszlop (kábel fogadó) és a fogyasztásmérőhely közötti távolságot méterben.

 

A szükséges nyomtatványok kitöltéséhez is segítséget jelent a villanyszerelőnek. Sajnos a földkábel fektetése nem a regisztrált villanyszerelő vállalkozok feladata. Így csupán a mérőhely kialakítása a feladata a villanyszerelőnek.

 

De tanácsként írom, hogy azért érdemes oda nézni az áramszolgáltatók munkájára is. Gyakorta találkozom olyan esetekkel amikor fektetik a földkábelt nem az előírásoknak megfelelően történik.

 

Villanyszerelői hibák

Category: Magazin főoldal
Készült: 2010. július 28. szerda, 16:49

 

 

A villanyszerelés évtizedek alatt sokat változott. Változnak folyamatosan a szabvány előírások és a rendeletek is. Ugyanígy felhasznált anyagok és technológiák is. Szerencsére a biztonságtechnikai követelmények mindig is előtérbe volt helyezve Magyarországon. Generációk nőttek fel az MSZ 172, MSZ 1600-as szabvány sorozatokon. Mai nemzedék már az MSZ EN 2364 és az MSZ HD 60364 szabvány sorozat lapjait böngészi. Természetesen a felsoroltatokon kívül jóval több szabvány volt és van forgalomban az állandó változás mellett. A szakmai pályakezdés az iskolában kezdődik. Vannak, iskolák melyek kitűnnek a jó képzés biztosításával is. Itt már a kikerült szakember gárdánál megmutatkoznak a különbségek. Nagymértékben meghatározó hogy ki hova kerül a munkahely választáskor. Azon belül a fiatal kolléga milyen szakember mellé kerül beosztásra.

 

 

Igen gyakorlati szakmai munkával és kellő szorgalommal lehet a magasabb szakmai szintet elérni.

 

 

Hogyan védekezzünk a villámcsapások és a túlfeszültségek ellen

Category: Magazin főoldal
Készült: 2010. július 28. szerda, 16:32

 

Ez a cikk nemcsak villanyszerelőknek szól, hanem általánosságokat tartalmaz különböző tanácsokkal tűzdelve. Mindig nagy kérdés lehet-e védekezni közvetlen villámcsapás ellen, szerintem ez nagyon nehéz. De kellő magatartási móddal és kellő védelemmel viszont nagy mértékben csökkenteni tudjuk a bajok bekövetkeztét.  Mint tudjuk a villámcsapásnak van közvetlen és másodlagos hatása is. Itt túlfeszültség védelemre egész széles paletta áll a rendelkezésünkre. Ezek beépítésére szakképzett villanyszerelőt kérjünk fel akinek kellő gyakorlata van a villanyszerelésben. Ismeri az érintésvédelem és a villámvédelem teljes körét. Mert mindig a teljes villamos hálózat egészét kell rendszerében és védelmében szakszerűen kialakítani.

 

 

Itt a következőkben néhány hasznos tanácsot gyűjtöttünk össze:

 

 

Hogyan kell az áramvédő kapcsolót tesztelni

Category: Magazin főoldal
Készült: 2010. július 28. szerda, 16:19

 

Hétköznapi embereknek

 

A villanyszerelő a villanyszerelés során beépíti az áramvédő kapcsolót szakszerűen. Az előző cikkemben írtam a hibakeresésről. Most a tesztelésről írok néhány szót. Normál esetben amikor a villamos hálózat rendben van, szakszerűen  lett kialakítva a villanyszerelés során, a megfelelő minőségű és mennyiségi anyagok lettek beépítve, akkor nem jellemző a gyakori meghibásodás. Az áramvédő kapcsoló a fázis vezető(k) és nulla vezető közé iktatott fogyasztó esetén működik tökéletesen. Ami azt jelenti ekkor nem kapcsol le. Hiba esetén az áram nem ezen az útvonalon folyik teljes egészében, hanem más útvonalon. Ami az egyensúlyi állapotot bontja meg, és ekkor az áramvédő kapcsoló lekapcsol.

 

Az áramvédő kapcsoló egy érintésvédelmi (kiegészítő) eszköz, mely adott esetben emberi életet menthet meg.

 

Szeretnél értesülni az új cikkekről? Iratkozz fel a hírlevélre!


Rólunk

Vállalkozásunk fő tevékenységi körét villanyszerelési és villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok (érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálat) teszik ki.  A felső menüsor segítségével részletes információkhoz juthat. 

 

Emellett az oldalon villanyszerelő magazin részben a mindennapi tapasztalatokat is megosztja egy villanyszerelő mester. Az írások nagy részét általános szakmai jellegű cikkek és saját szakmai tapasztalatokról szól. Igyekszünk az oldalon minden a villanyszerelés és felülvizsgálatokkal kapcsolatos információt megosztani, annak érdekében, hogy nem a villamos szakmában dolgozók is megtalálják az őket érdeklő témákat. Ezzel is támogatva azt a kezdeményezést, hogy az életveszélyes villanyszerelési munkákba ne kezdjenek bele az ismeretek hiányában. 

Szolgáltatási területünk

Villanyszerelői szolgáltatás:

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek 

 

Villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok:

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek

A felülvizsgálatoknál nagyobb munkák esetében egyéb településeken is elérhetőek. 

Kapcsolat

Ha kapcsolatba szeretne velünk lépni, akkor ezt megteheti a kapcsolat menüpontban. Ahol lehetősége nyílik a beépített üzenetküldő rendszer segítségével üzenetet küldeni. 

Telefonon: + 36-30-9660-019

e-mail: novak@novill.hu

Partnereink

Vállaljuk egyéni és társas vállalkozások könyvelését!
Kérdezzen tőlünk, ha adóügyekről van szó! Adótanácsadói szolgáltatásunk igénybevétele ingyenes azon ügyfeleinknek akik vállalkozásuk könyvelését nálunk végeztetik. Könyvelői szolgáltatásunkkal magánszemélyek rendelkezésére is állunk, akár a személyi jövedelemadó bevallás elkészítését is elvégezzük.


Ez a weboldal sütiket (COOKIE) használ. A sütik segítenek nekünk, hogy önnek jobb böngészési élménye legyen. Az oldalunk használatával ön hozzájárul a sütik használatához. Ha szeretne többet megtudni, tekintse meg adatvédelmi tájékoztatónkat. Adatvédelmi tájékoztató.

Elfogadom a sütiket (cookies) erről az oldalról.

EU Cookie Directive Module Information