138 items tagged "novill - villanyszerelés"

Találatok: 1 - 20 / 138

Villanyszerelési árak buktatói

Category: Magazin főoldal
Készült: 2011. augusztus 29. hétfő, 09:09

 

 

Gyakran felmerülő kérdés, ha villanyszerelőt keresünk villanyszerelési munkák elvégzésére, kit válasszunk, mi alapján hozzuk meg a döntést?

 

A választék rendkívül nagy, de mi alapján döntsük el, hogy ki legyen a villanyszerelőnk?

 

A leggyakrabban a következő módon találunk a villanyszerelőre:

  • ajánlották (valamely ismerősünknél dolgozott már)
  • hírdetés útján találtuk (újság, szórólap, internet)

 

 

Ha megtaláltuk a villanyszerelőt, akkor hozzáértéséről is nehéz meggyőződni, ilyenkor a következő lehetőségeket lehet mérlegelni ami alapján meghozhatjuk döntésünket:

  • szakmai múltja
  • referenciái (az általa elvégzett munkák)

 

Villanyszerelés vasbeton szerkezetekben

Category: Magazin főoldal
Készült: 2011. augusztus 10. szerda, 16:26

 

 

A vasbeton szerkezetek villanyszereléséről ejtettünk már néhány szót, melyek elsősorban a napjainkban használatos villanyszerelési technikákkal foglalkozik. Úgy gondoljuk érdemes néhány szót ejteni a régebben használt villanyszerelési technikákról, melyeket a villanyszerelő szakemberek a vasbeton szerkezetek villanyszerelésénél alkalmaztak.

 

Ma már a villanyszereléshez szükséges szerelési anyagok gazdag tára áll a villanyszerelő rendelkezésére. Régebben a vasbeton szerkezetekbe Mü-I jelű csövekkel szereltek a villanyszerelők. Ehhez kaphatók a különböző toldók és ívek, de ezeket a csöveket száraz homokkal kitömve és tömítve meg lehetett hajlítani. A hajlítás lényege az, hogy a cső egyik végét betömjük szorosan papírral, majd száraz homokkal jól megtömjük és tömörítés után szorosan lezárjuk a cső másik oldalán is alkalmazott papírral. Valamilyen melegítő eszközzel el kezdjük melegíteni a homokkal töltött csövet. A csövet egyenletesen és kellő hosszban kell melegíteni, a kellő hossz alatt a hajlítandó ív nagyságát értjük. Annyira fel kell melegíteni, hogy a saját súlya alatt hajlik már, de ettől kicsit tovább kell még melegíteni. Ezután szép ívet vagy ívformákat tudunk hajlítani a csövön.

 

Vezeték nélküli internet csatlakozások kialakítása

Category: Magazin főoldal
Készült: 2011. június 17. péntek, 19:38

 

 

Wireless - kábel nélkül is lehet? A villanyszerelőknek a mai követelményeknek megfelelően már a vezeték nélküli jeltovábbításra is fel kell készülniük szereléstechnikai szempontból, hiszen ezeknek a vezeték nélküli technológiáknak a kialakításához is szükség van bizonyos esetekben kisebb-nagyobb mértékű villanyszerelési munkálatokra.

 

A vezeték nélküli hálózatok térhódítása egyre gyorsabb, köszönhetően a gyors és egyszerű telepíthetőségnek. Ebben az esetben a jeleket a levegőben továbbítjuk, így nincs szükség kábelezés kiépítésére. Feltétele egy vezeték nélküli adó berendezés és a kapcsolódó számítógépek, nyomtatók, játékkonzolok is képesek legyenek a vezeték nélküli kommunikációra, azaz rendelkezzenek a megfelelő szabványú wireless adapterrel. A vezeték nélküli internet csatlakozás másik nagy előnye a rugalmasság mobil eszközök esetében, hiszen a belső energiaforrással rendelkező készülékek internet csatlakozása könnyen megoldható helyfüggetlenül. Tehát ha egy bizonyos területen biztosítjuk a wireless hálózat lefedettségét, akkor ott használni kívánt eszközökön (mobiltelefon, laptop, táblagépek) biztosíthatjuk az internet elérést.

 

Mit jelent az IP védettség a villanyszerelés során

Category: Magazin főoldal
Készült: 2011. június 04. szombat, 08:43

 

 

A villanyszerelés során gyakran találkozunk az IP védettség elnevezéssel. Különböző szerelési követelményeket határoznak meg az egyes helyiségek és szabad terek jellege szerint, ez az IP kód rendszer nagyon régóta ismert fogalom a villanyszerelésben. Többször átdolgozásra került a szabvány az idők folyamán. A különböző villamos termékeken jelölve van a védettségi fokozat, így például egy kapcsolónál kültéren IP 44 jelölés van alkalmazva. A villanyszerelő e jelölésből tudja, hogy az adott villamos termék használható-e vagy nem.

 

A védettségi fokozatnak a jelentése azt jelenti, hogy a villamos termék burkolat által a veszélyes részek érintése, idegen testek behatolása a szilárd és víz behatolása ellen nyújtott védelem szabványos keretek közé van szorítva.

 

Tűzvédelmi kapcsoló

Category: Értelmező szótár
Készült: 2011. április 01. péntek, 19:28

 

OTSZ által meghatározott olyan e célra létesített és megfelelően jelölt leválasztó főkapcsoló, amelynek működtetésével a tűzvédelmi áramtalanítás megoldható.

 

vissza az értelmező szótárhoz

Túlterhelési áram

Category: Értelmező szótár
Készült: 2011. április 01. péntek, 14:24

 

Az áramkörben villamos hiba nélkül fellépő túláram.

 

vissza az értelmező szótárhoz

Vezeték rendszer

Category: Értelmező szótár
Készült: 2011. április 01. péntek, 14:15

 

Egy vagy több villamos vezetékből (kábelekből, sínekből), ezek rögzítésére szolgáló eszközökből, valamint (ha szükséges) ezek mechanikai védelméből álló együttes, komplett egység.

 

vissza az értelmező szótárhoz

Villamos szerkezet

Category: Értelmező szótár
Készült: 2011. április 01. péntek, 14:05

 

Mindenféle olyan szerkezet, a vezetékek kivételével, amelyet a villamos energia fejlesztésére, átalakítására, szállítására, elosztására vagy felhasználására alkalmaznak komplett gyártmányként, termék és szerelési egység, mint például forgógépek, transzformátorok, kapcsoló és vezérlő készülékek, mérő készülékek, védelmi eszközök, vezetékrendszerek szerkezetei, fogyasztókészülékek.

 

vissza az értelmező szótárhoz

Üzemszerű kapcsolás

Category: Értelmező szótár
Készült: 2011. április 01. péntek, 13:59

 

 

Olyan művelet, amelynek a célja a teljes berendezésnek vagy annak valamelyik részének a bekapcsolása vagy kikapcsolása, vagy villamos energiafogyasztásának a módosítása, üzemszerű feltételek között.

 

vissza az értelmező szótárhoz

Villamos szerkezet elszigetelése

Category: Értelmező szótár
Készült: 2011. március 30. szerda, 19:43

 

A villamos szerkezetek érintésvédelmének olyan megoldása, amely e szerkezetek testzárlat következtében feszültség alá kerülhető villamosan vezető részeit szigeteli el, az ember által érinthető részeitől II. érintésvédelmi osztályú villamos szerkezetek alkalmazásával vagy ezzel azonos értékű szigetelésnek a létesítés során történő beépítésével.

 

vissza az értelmező szótárhoz

Védőelválasztás

Category: Értelmező szótár
Készült: 2011. március 30. szerda, 19:40

 

A villamos szerkezetek érintésvédelmének olyan megoldása, amelynél a villamos táplálást egy, csak ezt az egyetlen szerkezetet ellátó, földtől szigetelt rendszerrel oldják meg. Itt e szabvány biztonsági követelményeinek teljesítésével érik el azt, hogy ebbe a rendszerbe idegen (nagyobb feszültségű vagy földelt rendszerű) feszültség ne hatolhasson át.

 

vissza az értelmező szótárhoz

Védőcsatlakozó

Category: Értelmező szótár
Készült: 2011. március 30. szerda, 19:36

 

Védőcsatlakozó kapocs (földelőkapocs, a továbbiakban: védőkapocs): a villamos szerkezetek védővezető csatlakoztatására szánt kapcsai, illetve érintkezői.

 

vissza az értelmező szótárhoz

Közvetlen földelés

Category: Értelmező szótár
Készült: 2011. március 30. szerda, 19:00

 

A földelésnek az a megoldása, amelynél a földelendő pont és a földelő közé nincs beiktatva számottevő (a földelővezető impedanciájánál legalább egy nagyságrenddel nagyobb) impedanciájú villamos szerkezet.

 

vissza az értelmező szótárhoz

Zajmentes földelés

Category: Értelmező szótár
Készült: 2011. március 30. szerda, 18:55

 

Ez egy független földelés melynek a potenciálja közelében lévő földelés legnagyobb megengedett terhelése a hozzátartozó elektronikus berendezés érzékenységénél legfeljebb egy nagyságrenddel kisebb mértékben változtatja meg.

 

vissza az értelmező szótárhoz

Túlfeszültség levezető földelés

Category: Értelmező szótár
Készült: 2011. március 30. szerda, 18:52

 

Az a közvetett üzemi földelés, amely csak túlfeszültség levezetőn vagy oltócsövön vagy szikraközön keresztül csatlakozik az üzemszerűen feszültség alatt álló rendszer valamely pontjához.

 

vissza az értelmező szótárhoz

Gondolatok az áramlopásról harmadik rész

Category: Szakértői történetek
Készült: 2011. március 28. hétfő, 14:46

 

Tegyük fel, hogy a fogyasztásmérőt a fogyasztó mágnessel befolyásolta (megpróbálta ezáltal csökkenteni a fogyasztást), ami nehezen tudom elképzelni, hogy egy mágnest tartósan az órához rögzítse biztonságosan. A szakértői vizsgálat során a mérőlaborban bevizsgálja a fogyasztásmérőt, és a szakvéleményében rögzíti, hogy több 100%-al többet eltér a mérés értéke a valós fogyasztástól. Tehát pozitív irányú eltérés a fogyasztó kárára.

 

Fogyasztásmérő házilagos ellenőrzése

Category: Magazin főoldal
Készült: 2011. március 26. szombat, 09:31

 

 

 

Sokszor felmerül a kérdés, vajon jól mér-e a villany fogyasztásmérő? Az utóbbi évtizedekben jelentősen megnövekedtek a villamos fogyasztók beépített teljesítménye. Ez azt jelenti, hogy több lett a fogyasztásunk is. Mielőtt azonban a szolgáltatót vádolnánk meg, célszerű körbenézni lakásunkban, hogy milyen fogyasztók is vannak beépítve. Ennek egyik módja, ha táblázatosan felsoroljuk a beépített villamos fogyasztókat a teljesítményükkel, ez általában Wattban van megadva. Ezt összehangoltan a kismegszakítókkal együtt nyilvántartásba vesszük. Ebből tudni fogjuk, melyik kismegszakítóval mi van kapcsolva, mennyi a beépített villamos fogyasztók teljesítménye Wattban. Ennek alapján ki tudjuk számítani az áramfelvételt, vagyis tervezhetővé, átláthatóvá válik a villamos hálózatunk.

 

A fogyasztásmérő ellenőrzését hitelesen csak jól felszerelt műszerparkkal lehet elvégezni, a szükséges szakmai ismeretek birtokában. A vizsgálatot saját magunk is elvégezhetjük, de ez csak közelítő eredményt fog csak mutatni. Ha saját magunk akarunk vizsgálatot végezni, akkor villanyórából kijövő hálózatra kell csatlakozni.

Gondolatok az áramlopásról második rész

Category: Szakértői történetek
Készült: 2011. március 25. péntek, 19:17

 

Nem rég hozzám kerül egy bírósági eset a szabálytalan áramvételezéssel kapcsolatosan.

A tényállás a következő: A fogyasztónál az áramszolgáltató emberei ellenőrzést végeztek és „Ténymegállapító jegyzőkönyvet” vettek fel. Amelyben rögzítésre került, hogy a záró plombák épek, sértetlenek, külső sérelmi nyomok nem találhatóak. A fogyasztásmérő több mint 100%-al többet mér, a fogyasztásmérőn befolyásolására utaló nyom látható. Ezzel elkezdődött a kálvária a fogyasztó és a szolgáltató között közel 4 éve.

 

Érintésvédelem közvetlen érintés elleni védelem

Category: Magazin főoldal
Készült: 2011. március 11. péntek, 13:09

 

 

Azok az intézkedések, amelyek során az üzemszerűen vezető részek ember általi szándékos és véletlen a vagy állat általi megérintését, veszélyes megközelítését hivatott megelőzni a műszaki intézkedéssel együtt. Közvetlen érintés elleni védelem, ez nem más, mint az áramütés elleni védelem. A védelem lehet normál (közvetlen) üzemre, hiba (közvetett) esetére az alkalmazás tekintetében. A különböző védelmek egymást károsan nem befolyásolhatják.

 

A közvetlen érintés elleni védelmet védőfedéssel vagy burkolattal, vagy olyan szigeteléssel kell biztosítani, amely kibírja a tápáramkörre előírt legkisebb próbafeszültséget.

 

Ahol a FELV áramkör részét képező villamos szerkezet szigetelése nem bírja ki a tápáramkörre előírt próbafeszültséget, ott a szerkezet megérinthető. Nem vezetőképes részeinek a szigetelését a szerelés során meg kell erősíteni úgy, hogy 1 percig bírja ki az 1500 V effektív értékű, váltakozó próbafeszültséget.

 

 

Villanyszerelés házilag

Category: Magazin főoldal
Készült: 2011. február 27. vasárnap, 17:28

 

 

Mik azok a villanyszerelési feladatok amelyeket házilag is el tudunk végezni, nem kell villamos szakembert hívni. Na ez egy nagyon nehéz kérdés, hiszen az alap feladatok nem nehezek, a nehézség fokát csak a villamos energia veszélyei rejtik magukba.

 

A legegyszerűbb feladat a működésképtelen izzó cseréje. Magába ez a feladat nem nehéz, de ha már esetleg egy gyengébb minőségű foglalatot alkalmazzunk akkor érhetnek minket meglepetések. Például ha az égővel együtt az izzó menetes rögzítéséről gondoskodó tartószerkezet is kicsavaródik, melynek másik felén már érinthető feszültség van. Általában ezeknek a visszaszerelése sem igényel nagy szaktudást, de mindenképpen érdemes bármilyen villanyszerelési feladat előtt a villamos hálózat lekapcsolásáról, feszültségmentesítéséről gondoskodni, hogy a szerelési munkálatok közben ne érhessen minket baj. A feszültségmentesítési sorrend egyik lépése a visszakapcsolás elleni védelem, mely azért fontos, nehogy a szerelés közben valaki visszakapcsolja a villamos energiát.

 

 

Szeretnél értesülni az új cikkekről? Iratkozz fel a hírlevélre!


Rólunk

Vállalkozásunk fő tevékenységi körét villanyszerelési és villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok (érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálat) teszik ki.  A felső menüsor segítségével részletes információkhoz juthat. 

 

Emellett az oldalon villanyszerelő magazin részben a mindennapi tapasztalatokat is megosztja egy villanyszerelő mester. Az írások nagy részét általános szakmai jellegű cikkek és saját szakmai tapasztalatokról szól. Igyekszünk az oldalon minden a villanyszerelés és felülvizsgálatokkal kapcsolatos információt megosztani, annak érdekében, hogy nem a villamos szakmában dolgozók is megtalálják az őket érdeklő témákat. Ezzel is támogatva azt a kezdeményezést, hogy az életveszélyes villanyszerelési munkákba ne kezdjenek bele az ismeretek hiányában. 

Szolgáltatási területünk

Villanyszerelői szolgáltatás:

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek 

 

Villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok:

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek

A felülvizsgálatoknál nagyobb munkák esetében egyéb településeken is elérhetőek. 

Kapcsolat

Ha kapcsolatba szeretne velünk lépni, akkor ezt megteheti a kapcsolat menüpontban. Ahol lehetősége nyílik a beépített üzenetküldő rendszer segítségével üzenetet küldeni. 

Telefonon: + 36-30-9660-019

e-mail: novak@novill.hu

Partnereink

Vállaljuk egyéni és társas vállalkozások könyvelését!
Kérdezzen tőlünk, ha adóügyekről van szó! Adótanácsadói szolgáltatásunk igénybevétele ingyenes azon ügyfeleinknek akik vállalkozásuk könyvelését nálunk végeztetik. Könyvelői szolgáltatásunkkal magánszemélyek rendelkezésére is állunk, akár a személyi jövedelemadó bevallás elkészítését is elvégezzük.


Ez a weboldal sütiket (COOKIE) használ. A sütik segítenek nekünk, hogy önnek jobb böngészési élménye legyen. Az oldalunk használatával ön hozzájárul a sütik használatához. Ha szeretne többet megtudni, tekintse meg adatvédelmi tájékoztatónkat. Adatvédelmi tájékoztató.

Elfogadom a sütiket (cookies) erről az oldalról.

EU Cookie Directive Module Information