40 items tagged "novill"

Találatok: 1 - 20 / 40

Villamos hálózatok karbantartása lakóépületeknél

Category: Magazin főoldal
Készült: 2012. szeptember 26. szerda, 05:54

 

A régi időszakokban a villamos hálózatok karbantartása cégeknél tervszerűen volt megoldva. Ez nem volt gond akkoriban, hiszen akkoriban bőséges munkaerő állt rendelkezésre (mindenkinek volt munkahelye). A vonatkozó rendeleteket igyekeztek betartani, jól lehet véleményem szerint a szabályozás egyértelmű volt kevesebb módosításokkal és változásokkal mint napjainkban.

 

Világitástechnika regisztrált villanyszerelőknek

Category: Tesztelje tudást tesztek letöltése
Készült: 2012. máj. 02. szerda, 15:44

Túlfeszültség védelem regisztrált villanyszerelőknek

Category: Tesztelje tudást tesztek letöltése
Készült: 2012. máj. 02. szerda, 15:26

MSZ 10900-1970, MSZ 10900-1970/1M:1986 szabvány

Category: Magazin főoldal
Készült: 2012. február 29. szerda, 10:07

 

Az MSZ 10900-1970, MSZ 10900-1970/1M:1986, MSZ 10990:2009 jelzettel jelentek meg. Ez a szabvány a villamos hálózatok és berendezések tűzvédelmi felülvizsgálatának ellenőrzéséről és dokumentálásáról szól. Az első kétjelzetű szabvány az MSZ 1600 –as szabvány szerint szerelt létesítmények vizsgálatával foglalkozik. A vizsgálatot mindig a létesítéskor érvényes szabványoknak megfelelően kell elvégezni.

 

MSZ HD 60364-6:2007 szabvány

Category: Magazin főoldal
Készült: 2012. február 26. vasárnap, 18:12

 

Ez a szabvány a villamos hálózatok és berendezések felülvizsgálatával foglalkozik. Nemcsak villamos rendszerek felülvizsgálóinak érdemes ezt a szabványt ismerni, hanem a gyakorló villanyszerelőknek is. A villanyszerelő tudni fogja, hogy milyen vizsgálatokat kell elvégezni a felülvizsgálóknak. Ha a villanyszerelői is ismeri a szabvány előírásait, akkor a felülvizsgálatot végző szakember sokkal kisebb eséllyel fogja a villanyszerelő mester által elvégzett munkát nem megfelelőnek minősíteni.

 

MSZ 2364-460:2002 szabvány

Category: Magazin főoldal
Készült: 2012. január 16. hétfő, 16:19

 

 

A MSZ 2364-460:2002 szabvány a leválasztás és kapcsolásról tartalmaz leírásokat. A cikkírás során a villanyszerelőknek kívánok némi támpontot adni e szabványról. A villanyszerelő kénytelen a szabványt elolvasni, a hivatkozás mindig pontosan a szabvány pontokra történik. Mert ha ez nem így van, akkor nem értelmezhető. Ahhoz hogy tudjuk, a szabvány pontokra hivatkozni kézbe kell venni a szabványt.

 

Az MSZ HD 60364-4-41:2007 szabvány

Category: Magazin főoldal
Készült: 2012. január 15. vasárnap, 18:02

 


A villanyszerelés során a villanyszerelő a szabványok figyelembevételével igyekszik végezni a munkáját. Az említett szabványból igyekszem néhány lényeges részt megemlíteni a teljesség igénye nélkül. A korábbi MSZ 2364-410:199 és ennek a 2004 évi módosítását, továbbá az MSZ 2364-470:2002, ezen túl az MSZ 2364-460:2002 szabvány 461 fejezetét is tartalmazza.

A feszültség ellenőrzés rejtelmei

Category: Magazin főoldal
Készült: 2011. december 25. vasárnap, 12:02

 

 

Ezt a cikket nem gyakorlott villanyszerelőknek szánom, gyakorlott villanyszerelőknek ez a cikk nem jelent új információt. A villanyszerelés életveszélyes lehet hozzá nem értő személynek, ezért mindig kellő odafigyeléssel kell elvégezni e feladatot. Bármilyen feszültség alatti, vagy annak tekinthető részt csak többszöri ellenőrzés után lehet feszültségmentesnek tekinteni. A feszültségmentesítés lépései. Csak feszültségmentes állapotban lévő részt érinthetünk meg. Lehetőleg szigetelt cipőben, elszigetelten végezzük el a szükséges feladatokat. Ez azt jelenti, hogy munkavégzés közben más résszel ne érintkezzünk. Természetesen minden villanyszerelési feladatot inkább bízzuk szakképzett gyakorlott villanyszerelőre.

 

Nem biztos, hogy olcsóbban ússzuk meg a villanyszerelési munkát, ha mi magunk végezzük el.

 

Kivitelezői felelősség

Category: Szakértői történetek
Készült: 2011. november 06. vasárnap, 06:25

 

A cikkemmel szeretném felhívni a kivitelezők figyelmét arra, hogy milyen esetek fordulnak elő amelyből ugyan még nem következett be baleset, de a lehetőségét mégis megteremtette a kivitelező. Elrettentés céljából született ez a kis cikk. Minden kolléga a leírtakból felismeri, hogy milyen hiányosságok történtek az alábbi esetben.

 

A társas ház képviselői kértek tőlem szakvéleményt, mert szeretnék lezárni mielőbb a felújítást.

 

Miért kerül többe a villany visszakapcsolás, ha kikapcsolták nem fizetés miatt?

Category: Magazin főoldal
Készült: 2011. november 05. szombat, 17:22

 

 

Szomorúan tapasztalom, hogy az utóbbi időszakokban jelentősen emelkedett a visszakapcsolások miatti megrendelői megkeresések. Az áramszolgáltatói kikapcsolások, a villanyszámlák be nem fizetése és a szabálytalan áramvételezések miatt fordulhat elő. Ilyenkor két eset fordulhat elő a gyakorlatban, az egyik amikor a fogyasztót hálózatról választják le, vagyis az oszlopon lekötik a fogyasztói vezetéket. A másik eset amikor

 

a villanyórát is leszereli a szolgáltató.

 

 

Áramvédő kapcsoló és kismegszakító közötti különbség

Category: Magazin főoldal
Készült: 2011. október 26. szerda, 19:23

 

 

Mindkét villamos szerkezeteket az elosztó szekrénybe építik be. Nagyon sokszor felteszik a kérdést, hogy mi a különbség az áramvédő és a kismegszakító között? A nem szakemberek körében hiányosak az ismeretek, erről a kérdésről kívánok néhány hasznos információt megosztani.

 

Építkezésen dolgozók figyelmébe

Category: Magazin főoldal
Készült: 2011. október 10. hétfő, 18:28

 

 

A szakemberek sokszor fordulnak meg számukra idegen helyeken munkavégzés céljából. A villamos balesetek megelőzése érdekében érdemes néhány hasznos gondolatot megfontolni. A villamos balesetek döntően villamos szakmai szemmel nézve egyszerű hétköznapi hiányosságokból erednek. Az építkezési munkáknál előforduló hiányosságokról szól ez a kis cikk.

 

A régi időkben elterjedtek a gyakorlatban az úgynevezett kalocsai (ideiglenes) szekrények. Ezek a szekrények el voltak látva zárlati áram védelemmel, fi relével, illetve ugyanezen védelmekkel az egyes szakaszok is. Az ideiglenes világításra 24 Voltos világítást alkalmaztak. Minden esetben a telepítést követően érintésvédelmi felülvizsgálatokat is elvégezték és dokumentálták. A munkavédelmi oktatásokat megtartották és dokumentálták. Időközben az építőipar átalakult jelentősen. A fővállalkozások az alvállalkozások sokaságával dolgoznak. Beszéljünk inkább a kisebb vállalkozásokról. Minden egyes szakági vállalkozó a saját gépeivel dolgozik. Csak azt nézik, hol van, egy dugaszoló aljzat ahová lehet csatlakoztatni a berendezésüket. Azt már senki sem vizsgálja, hogy mennyire megbízható a villamos hálózat ahová csatlakoznak.

 

Villanyszerelő tanulók képlet ismereti teszt 2

Category: Tesztelje tudást tesztek letöltése
Készült: 2011. október 08. szombat, 10:04

 

Villanyszerelő tanulók képlet ismereti teszt

Category: Tesztelje tudást tesztek letöltése
Készült: 2011. október 08. szombat, 10:01

Villanyszerelési alapismeretek teszt 3

Category: Tesztelje tudást tesztek letöltése
Készült: 2011. október 08. szombat, 09:34

OTSZ előírásai 2011

Category: Magazin főoldal
Készült: 2011. szeptember 18. vasárnap, 07:41

Fogyasztásmérő

Category: Értelmező szótár
Készült: 2011. szeptember 10. szombat, 13:02

 

Villanyórának is szokták nevezni. A felhasznált villamos energia mennyiség mérésére alkalmas eszköz, melynek alapján elszámolják az áramszolgáltatók a tőlük vételezett villamos energiát.

 

vissza az értelmező szótárhoz

Aggregátor

Category: Értelmező szótár
Készült: 2011. szeptember 10. szombat, 12:53

 

Olyan a villamos hálózattól független áramfejlesztő berendezés, mely áramszünetek esetén képesek továbbra is energiát szolgáltatni az erre a célra kiépített villamos hálózatok részére. Ezek a berendezések tulajdonképen egy motorból és a hozzá csatlakoztatott generátorból áll.

 

vissza az értelmező szótárhoz

Amper

Category: Értelmező szótár
Készült: 2011. szeptember 10. szombat, 12:47

 

Az áramerősség mértékegysége, melynek mérésére az ampermérőt használják.

 

vissza az értelmező szótárhoz

Országos tűzvédelmi szabályzat biztonsági világítás előírásai

Category: Magazin főoldal
Készült: 2011. szeptember 08. csütörtök, 20:32

 

 

A biztonsági világítás régóta ismert fogalom már az MSZ 1600-as szabvány is foglalkozott vele. A jelenlegi MSZ EN 1838 szabvány is meghatározza a biztonsági világítás fogalmát és a szerelési előírásokat. A rendeletek időnként változnak ezért nekünk villanyszerelőknek szükségessé válik a rendelet megismerése. Tudnunk kell hol kell tartalék világítást kiépítenünk erre adja meg a választ a rendelet. A rendelet leírja a biztonsági világítást hol és milyen módon kell kiépíteni a jelölésekkel együtt. Természetesen nem fogalmazza meg szakmailag teljes kőrűen. Villanyszerelőknek a villamos működtetésű lámpatestek szerelése és ennek a hálózat építése a feladatunk, melyek a kijáratokat, útvonalakat világítja meg. Felülvizsgálóként pedig komplettségében kell látnunk az egészet tűzvédelmi és villamos szempontból.

 

Ezért az alábbiakban e fejezet részét idézem a 28/2011.(IX.6.) BM rendeletből az erősáramú berendezések időszakos felülvizsgálata a biztonsági világítás és jelek vonatkozásában. A rendelet nagy része inkább üzemeltetői szempontból lehet fontos.

 

Szeretnél értesülni az új cikkekről? Iratkozz fel a hírlevélre!


Rólunk

Vállalkozásunk fő tevékenységi körét villanyszerelési és villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok (érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálat) teszik ki.  A felső menüsor segítségével részletes információkhoz juthat. 

 

Emellett az oldalon villanyszerelő magazin részben a mindennapi tapasztalatokat is megosztja egy villanyszerelő mester. Az írások nagy részét általános szakmai jellegű cikkek és saját szakmai tapasztalatokról szól. Igyekszünk az oldalon minden a villanyszerelés és felülvizsgálatokkal kapcsolatos információt megosztani, annak érdekében, hogy nem a villamos szakmában dolgozók is megtalálják az őket érdeklő témákat. Ezzel is támogatva azt a kezdeményezést, hogy az életveszélyes villanyszerelési munkákba ne kezdjenek bele az ismeretek hiányában. 

Szolgáltatási területünk

Villanyszerelői szolgáltatás:

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek 

 

Villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok:

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek

A felülvizsgálatoknál nagyobb munkák esetében egyéb településeken is elérhetőek. 

Kapcsolat

Ha kapcsolatba szeretne velünk lépni, akkor ezt megteheti a kapcsolat menüpontban. Ahol lehetősége nyílik a beépített üzenetküldő rendszer segítségével üzenetet küldeni. 

Telefonon: + 36-30-9660-019

e-mail: novak@novill.hu

Partnereink

Vállaljuk egyéni és társas vállalkozások könyvelését!
Kérdezzen tőlünk, ha adóügyekről van szó! Adótanácsadói szolgáltatásunk igénybevétele ingyenes azon ügyfeleinknek akik vállalkozásuk könyvelését nálunk végeztetik. Könyvelői szolgáltatásunkkal magánszemélyek rendelkezésére is állunk, akár a személyi jövedelemadó bevallás elkészítését is elvégezzük.


Ez a weboldal sütiket (COOKIE) használ. A sütik segítenek nekünk, hogy önnek jobb böngészési élménye legyen. Az oldalunk használatával ön hozzájárul a sütik használatához. Ha szeretne többet megtudni, tekintse meg adatvédelmi tájékoztatónkat. Adatvédelmi tájékoztató.

Elfogadom a sütiket (cookies) erről az oldalról.

EU Cookie Directive Module Information