14 items tagged "eph"

Találatok: 1 - 14 / 14

Miért csíp vagy ráz a csaptelep?

Category: Magazin főoldal
Készült: 2014. június 23. hétfő, 04:03

Sokszor teszik fel ezt a kérdést az emberek, hogy miért is ráz a csaptelep? Miért érezni csípő érzést a vízzel történő érintkezéskor?  Az is előfordul, hogy olykor kételkednek egymásban a családtagok is. Engem ráz, téged miért nem ráz? Ilyen és hasonló kérdések fogalmazódnak meg magukban. Ezeknek okai, többnyire valamilyen elektromos hibákra vezethető vissza, amely jelentkezhet állandóan van éppen időleges hibát.

Életet védő vezetékek II. - EPH kialakítása

Category: Videótár
Készült: 2014. február 05. szerda, 06:45

Miért van szükség az egyen potenciálra hozó vezetékre, milyenek a kialakítás módjai? Ezek a kérdések nem új keletűek, ebben a régi oktatóvideóban is körüljárják a témát. Sok fiatal villanyszerelő megtapasztalhatja  a videó megtekintésekor, hogy régen is ismert és alkalmazott villanyszerelési megoldás volt az EPH hálózat kiépítése. Az pedig különösen szomorú, hogy ennyi idő elteltével még minidig nagyon sok helyen nincsen kiépítve EPH rendszer. Vagy ha ki is van építve, akkor nem szakszerűen, vagy nem teljes körűen.

EPH felülvizsgálat

Category: Felülvizsgálat főoldal
Készült: 2013. december 08. vasárnap, 20:52

Az EPH rövidítés jelentése egyen potenciálra hozó hálózat. A lényege, hogy mi emberek földről érintve bármilyen vezető anyaghoz érve ne kapjunk egy meghibásodás esetén áramütést. Az érinthető fémszerkezeteket föld potenciálra helyezzük, vagyis rá kötjük a bejövő földelésre, PE vezetőre.

Régi lakás elosztó tábláinak cseréje

Category: Magazin főoldal
Készült: 2013. október 14. hétfő, 18:31

 

A lakásokban a leggyakrabban az elosztó tábláknál keletkeznek hibák, üzemzavarok. A csavaros kötések lazulása okozhat akár villamos tűzet is, vagy három fázis esetén veszélyes mértékű feszültség emelkedést is. Ha nem tartózkodunk otthon akár az egész ház is leéghet, mire észrevesszük a hibajelenséget. A másik általam említett villamos hálózati hiba lehetőségnél (veszélyes mértékű feszültség emelkedés) a villamos hálózatra csatlakoztatott készülékeink láthatják kárát. Egy ilyen hiba jelenségnél is sok százezer forintos kár is keletkezhet.

 

Egyszerűsített villamos biztonságtechnikai felülvizsgálat

Category: Magazin főoldal
Készült: 2013. június 14. péntek, 11:46

 

AKCIÓ LEJÁRT!

Tapasztalatainkat magazinunkban olvashatják. 

 

A minimális biztonságtechnikai szint ellenőrzése természetesen nem pótolja a teljes körű vizsgálatot, arra viszont jó, hogy nagy vonalakban képet kapjunk a lakás villamos biztonsági szintjéről,

 

vagyis, hogy életveszélyes, vagy nem életveszélyes a lakás villamos hálózata.

 

Az ingyenes egyszerűsített villamos biztonságtechnikai felülvizsgálat a következő vizsgálatokat tartalmazza:

 

 • Mérőhelynél a bejövő földelés állapotának ellenőrzése, földelési ellenállás értékének meghatározása, 10 ohm alatti vagy feletti.
 • Mért első házi elosztó táblánál EPH ellenőrzés, földelővezetők ellenőrzése, érintésvédelmi mód kialakításának (TN rendszer) ellenőrzése.
 • Az érintésvédelmi kiinduló pontja megfelel, vagy nem felel meg.
 • Zárlati áramvédelem és kötések ellenőrzése az elosztónál és néhány helyen szúrópróbaszerűen.
 • EPH kialakítás ellenőrzése.
 • Szúrópróbaszerű ellenőrzés néhány helyen védővezető folytonossági vizsgálata hurokellenállás méréssel.

 


Időpont egyeztetés végett a kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségeim valamelyikén vegye fel velem a kapcsolatot.


Villanyszerelői hibaelhárítási történetek

Category: Magazin főoldal
Készült: 2013. máj. 26. vasárnap, 19:16

 

Gondoltam hasznos lehet másoknak is, hogyha megosztom a villanyszerelői munkám során az általam tapasztalt hibajelenségeket, melyek zavart okoznak villamos hálózat mindennapi használatakor.

A telefonon hívnak, hogy a fürdőszobában lévő villanybojler csöve leszakadt és elárasztotta a fürdőszoba falát. Vízvezeték szerelő volt már, de azt tanácsolta hívjanak villanyszerelőt.

A hibajelenség a következő: a kismegszakító felkapcsolása után zúgó hang és egy bizonyos idő után lekapcsol a kismegszakító.

 

Villanyszerelés az elektroszmog tükrében

Category: Magazin főoldal
Készült: 2012. október 29. hétfő, 17:38

 

Mi is az elektroszmog? Valami úri passzió, régen nem is volt elterjedve ez a köztudatban. Mint ahogy a természet gyógyászatnak sem volt nagy elismertsége. A témába bele olvastam, de nem vagyok szakavatott személy e tekintetben. A témával kapcsolatosan, mint villanyszerelő találkoztam. A honlapon már írtam ezzel kapcsolatos cikket, amikor radiesztéta által kifogásolt villamos hálózat problémáit vizsgáltam. Némi hasonlóságot vélek felfedezni a villamos hálózattal.

 

MSZ HD 60364-7-701:2007

Category: Magazin főoldal
Készült: 2012. január 21. szombat, 21:43

 


A régi MSZ 1600 -3,-4 szabvány az időszakosan nedves és nedves helyiségek vonatkozásában leírták, hogy hogyan kell szerelni. Ez a szabvány az 1-es fejezet általános előíráson túli többlet követelményeket írta elő. Az idő előre haladásával megjelentek az európai szabványok, melyek módosítása gyakorta megtörténik.

 

EPH leágazó vezető

Category: Értelmező szótár
Készült: 2011. március 30. szerda, 19:35

 

Az EPH vezetőknek az a szakasza, amely a (nem önállóan számottevően földelt) fémszerkezeteket egymással vagy az EPH-gerincvezetővel köti össze. EPH csomóponttól leágazó szakasz.

 

vissza az értelmező szótárhoz

EPH vezető

Category: Értelmező szótár
Készült: 2011. március 30. szerda, 19:32

 

Az egyen potenciál létrehozására szolgáló, de védővezetőnek nem minősülő vezető.

 

vissza az értelmező szótárhoz

EPH gerincvezeték

Category: Értelmező szótár
Készült: 2010. június 29. kedd, 13:48

 

Az EPH vezetőnek az a szakasza, amely közvetlenül a központi EPH-csomóponthoz csatlakozik. A főelosztó PE pontja és az EPH csomópont közötti szakasz.

 

vissza az értelmező szótárhoz

EPH kialakítás

Category: Értelmező szótár
Készült: 2010. február 06. szombat, 22:31

 

Az épületben lévő minden fémhálózatot, mely nagy kiterjedésű fém felület, fémesen össze kell kötni egymással. Be kell őket kötni a létesítmény érintésvédelmi hálózatába. Így a talajon állva, érinthető fémszerkezetek is azonos földpotenciálra kerülnek. Ez növeli az érintésvédelem hatékonyságát. Ezt általában a villanyszerelő szokta kialakítani az épületben. Kialakítása kötelező érvényű.

Hogyan kell kialakítani EPH hálózatot.

vissza az értelmező szótárhoz

Túlfeszültség védelem és villámvédelem

Category: Túlfeszültség védelem
Készült: 2009. december 30. szerda, 17:59

 

A villanyszerelő szakmában a villám és túlfeszültségvédelem is a villanyszerelés része bele értve az érintésvédelmet is. A villámvédelemmel kapcsolatos műszaki leírásokat a korábban érvényben lévő MSZ 274 szabvány fogalmazta meg. Az MSZ 274 szabvány alapján kivitelezett épületek felülvizsgálatát továbbra is az MSZ 274 szerint kell vizsgálnunk.  Ma hatályos villámvédelmi szabvány az MSZ EN 62305,  ami azt jelenti a villanyszerelőknek ,hogy nem az MSZ 274 szabvány szerint kell az új létesítmények védelmét szerelni. Az új szabvány jelentős változásokat és új felfogást is jelent egyben.  E szabvány fejezeteivel kapcsolatos teszt kérdések megtalálhatók a honlapunkon, tesztelje tudását menüpont alatt. Leírásunk még korábbi szabvány előíráshoz kapcsolódnak.

 

 

A villámvédelem és túlfeszültség védelem témakörét komplex feladatként kell kezelnünk, mert a teljes védelem együtt adja majd a megfelelő védelmet.

 

Ha szeretné felvenni velünk a kapcsolatot vagy árajánlatot szeretne kérni akkor ezt a kapcsolat menüpontban megteheti.

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: +36 23 368 014

Mobiltelefon: +36 30 9660 019

A teljes védelem a következő részekből áll össze:

 

 • Külső védelem: az épületen elhelyezett felfogó, levezető és földelő rendszer. Ez közvetlen villámcsapás esetén a villámcsapás egyik felét  levezeti a rendszeren keresztül a talajba, mellyel védekezünk a közvetlen gyújtó és romboló hatások ellen. Itt fokozott figyelmet kell fordítani a besorolásból adódó villámvédelmi fokozat megvalósítására. A megfelelő minőségi anyagok alkalmazása,a tűzi horgonyzott anyagokat kell előnyben részesíteni. A felfogó és levezető rendszer távolság tartása az épülettől, a vizsgáló összekötő és a földelő vezető mechanikai védelme is nagyon lényeges.

 

 • Belső védelem: a villámcsapás azon részét, mely átjut a külső védelmen, a belső védelemnek kell levezetnie, induktív, kapacitív hatások, átkötések, EPH kialakítások részét képezik a védelemnek. Az EPH kialakítások potenciál kiegyenlítések nemcsak a villámvédelem, hanem az érintésvédelem szerves részét is képezik. Itt az  épületen belüli csövek, melyek a külső levezetővel futnak párhuzamosan vagy a felfogó rendszer közelében lévő tetőn belüli tartályok is érintettek.

 

 • Túlfeszültség védelem: a külső hálózatokon keresztül is be tudnak jutni az épületbe veszélyes mértékű túlfeszültségek, ezek ellen a több lépcsős megoldások jelenthetnek megfelelő védelmet. Az erősáramú hálózat védelmét a fogyasztásmérő előtt kell kezdeni "B" illetve "B" + "C" fokozatú védelemmel. A mérő utáni elosztó táblánál a "C" fokozatú védelmet kell alkalmazni. A védett fogyasztó előtt pedig a "D" fokozatú védelmet kell alkalmazni. Az EIB rendszerek busz vezetékeinek védelmének is "D" fokozatúnak kell lennie. Ugyanezen elv alapján a gyengeáramú (telefon, tv kábel) hálózatnak a többlépcsős védelméről is gondoskodni kell.

 • Hasznos tanács: Azonos termékcsaládból célszerű felépíteni a többlépcsős védelmet. A védelem kompletten csak komplett védelmi rendszer kiépítésével hatékony, a rész védelem nem hatékony. Különböző termékeket árulnak a kereskedelemben, ezért célszerű meggyőződni, a vásárolandó terméken fel van-e tüntetve az áram és feszültség hullám értéke: 10/350μsec, 8/20 μsec. Találkoztam már üzletben olyannal, amire rá volt írva: "B", "C", "D" védelmi fokozat, ami kételkedésre adott okot, a katalógusból viszont egyértelművé vált a megtévesztő felirat.

 

 

A villanyszerelési munkák megkezdése előtt kérje ki  a villanyszerelő tanácsait a fenti témában is.

 

 

 

 

Érintésvédelmi Szabványossági felülvizsgálat

Category: Felülvizsgálat
Készült: 2009. december 25. péntek, 20:55

 

A helyszíni mérés és felülvizsgálat után minősítő iratot állítunk ki a 10/2016.(IV.5.) NGM rendelet14/2004 (IV.19.) FMM rendelet, (MSZ 2364, MSZ HD 60364, MSZ 172/1 számú szabvány, KLÉSZ) előírásainak figyelembevételével. Az érintésvédelem kialakítása a villanyszerelő feladata a villanyszerelés során. A jó felkészült villanyszerelő az érintésvédelem területén is felkészült szakember. Az ilyen esetekben az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgáló is könnyebb helyzetben van, hisz aki a villanyszerelést végezte tisztában van az érintésvédelem jelentőségével. Az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatot első alkalommal a létesítmény üzembe helyezése előtt kell elvégezni.

 

 

Nagyon oda kell figyelni a létesítmény üzemi földelőjének a vizsgálatára, szemrevételezéssel a földelő vezeték anyagára, keresztmetszetére, színjelölésére.

 

 

Továbbá az EPH kialakítás ellenőrzésére, a védővezető folytonosságára, a megfelelő érintésvédelmi mód kialakítása a vonatkozó szabványok figyelembevételével. Az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatát korábban az MSZ 172/1 szabvány, KLÉSZ írta elő, ma rendelet írja elő. Az első létesítés utáni vizsgálat nagyon lényeges, mert ha az első alkalommal rossz az érintésvédelmi rendszer akkor később is feltehetően rossz lesz. Tehát vegyük nagyon komolyan az érintésvédelem kialakítását, mert ez közös érdekünk. Ezáltal is hozzájárulhatunk ahhoz, hogy kevesebb villamos baleset következzen be. Az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálataim során gyakran találkozom nem megfelelően kialakított érintésvédelemmel.

 

 

Ami még ennél is szomorúbb az előttem elvégzett érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatoknál is található olyan érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatok ami nem felel meg a vonatkozó szabvány előírásainak.

 

 

Ezek azoknál a vizsgálatoknál fordulnak elő elsősorban,melyek árai rendkívül alacsonyak. Hisz jó érintésvédelmi vizsgálatra sok idő ráfordítás szükséges, a helyszínen kívül sok időt vesz igénybe az adminisztratív munka és a kiértékelés.

Minden javítás után el kell végezni az érintésvédelem ellenőrzését, szerelői ellenőrzés keretein belül.

A rendelet a következő gyakoriságot írja elő az időszakos érintésvédelmi felülvizsgálatnál:

 

 • Munkahelynek minősülő helyeken 3 évente
 • Lakó és kommunális létesítményeknél 6 évente
 • Kézi szerszámok esetén évente

 

A munkahely belső szabályzata alapján ennél szigorúbb előírást is alkalmazhat az érintésvédelmi felülvizsgálatnál, de enyhébbet viszont nem határozhat meg. A villamos hálózat bővítése, átalakítása és felújítása után szintén ellenőrizni kell az érintésvédelem hatékonyságát. Ezek az ellenőrzések műszeres vizsgálattal együtt hatékonyak igazán. Itt a leggyakrabban a hurokellenállás mérést, szigetelési ellenállás mérést és az áramvédő kapcsoló műszeres vizsgálatát alkalmazzuk. Természetesen az érintésvédelmi felülvizsgálat műszeres vizsgálata ennél több vizsgálatot tartalmaz.

 

Célja:

 • A villamos hálózatok, berendezések és készülékek átvizsgálása
 • Érintésvédelmi mérések elvégzése
 • Az áramütéses balesetek megelőzése
 • A szükséges karbantartási és felújítási villanyszerelési munkák feltárása
 • A hiányosságok jegyzőkönyvbe való rögzítése
 • Az esetleges baleset esetén bekövetkező törvényi felelősségi kötelezettség elhárítása
 • Az egyszerűbb hibák kijavítása
 • Áramvédő kapcsolók ellenőrzése
 • A villanyszerelő munka befejezésének érintésvédelmi kontrollja
 • Új lakás vásárlása előtt kérje leendő lakásának érintésvédelmi szabványossági vizsgálatát.

A jó érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat NOVILL - villanyszerelés

 

NOVILL -  VILLANYSZERELÉS  vállalja a következő érintésvédelmi feladatokat:

 • Gáz bekötésekhez kapcsolódó EPH kialakítások elvégzése
 • Gázbekötéshez szükséges érintésvédelmi mérés elvégzése, jegyzőkönyv készítéssel
 • Érintésvédelmi hiányosságok kijavítása
 • Érintésvédelmi mód megfelelőségének műszeres ellenőrzése
 • Érintésvédelmi mód megfelelőségi vizsgálata.
 • Védőföldelés készítése
 • Áramvédő kapcsoló beépítése, műszeres vizsgálattal.
 • Mérési jegyzőkönyvekben feltárt hiányosságok kijavítása

 

Az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatainkat minden esetben részletesen, tételesen vizsgáljuk, vagyis nem szúrópróba szerint.

 

 

 

Ha szeretné felvenni velünk a kapcsolatot vagy árajánlatot szeretne kérni akkor ezt a kapcsolat menüpontban megteheti.

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: +36 23 368 014

Mobiltelefon: +36 30 9660 019

Szeretnél értesülni az új cikkekről? Iratkozz fel a hírlevélre!


Rólunk

Vállalkozásunk fő tevékenységi körét villanyszerelési és villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok (érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálat) teszik ki.  A felső menüsor segítségével részletes információkhoz juthat. 

 

Emellett az oldalon villanyszerelő magazin részben a mindennapi tapasztalatokat is megosztja egy villanyszerelő mester. Az írások nagy részét általános szakmai jellegű cikkek és saját szakmai tapasztalatokról szól. Igyekszünk az oldalon minden a villanyszerelés és felülvizsgálatokkal kapcsolatos információt megosztani, annak érdekében, hogy nem a villamos szakmában dolgozók is megtalálják az őket érdeklő témákat. Ezzel is támogatva azt a kezdeményezést, hogy az életveszélyes villanyszerelési munkákba ne kezdjenek bele az ismeretek hiányában. 

Szolgáltatási területünk

Villanyszerelői szolgáltatás:

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek 

 

Villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok:

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek

A felülvizsgálatoknál nagyobb munkák esetében egyéb településeken is elérhetőek. 

Kapcsolat

Ha kapcsolatba szeretne velünk lépni, akkor ezt megteheti a kapcsolat menüpontban. Ahol lehetősége nyílik a beépített üzenetküldő rendszer segítségével üzenetet küldeni. 

Telefonon: + 36-30-9660-019

e-mail: novak@novill.hu

Partnereink

Vállaljuk egyéni és társas vállalkozások könyvelését!
Kérdezzen tőlünk, ha adóügyekről van szó! Adótanácsadói szolgáltatásunk igénybevétele ingyenes azon ügyfeleinknek akik vállalkozásuk könyvelését nálunk végeztetik. Könyvelői szolgáltatásunkkal magánszemélyek rendelkezésére is állunk, akár a személyi jövedelemadó bevallás elkészítését is elvégezzük.


Ez a weboldal sütiket (COOKIE) használ. A sütik segítenek nekünk, hogy önnek jobb böngészési élménye legyen. Az oldalunk használatával ön hozzájárul a sütik használatához. Ha szeretne többet megtudni, tekintse meg adatvédelmi tájékoztatónkat. Adatvédelmi tájékoztató.

Elfogadom a sütiket (cookies) erről az oldalról.

EU Cookie Directive Module Information