38 items tagged "érintésvédelem"

Találatok: 1 - 20 / 38

Ingyenes országos érintésvédelmi és tűzvédelmi felülvizsgálat tapasztalatok II.

Category: Magazin főoldal
Készült: 2014. február 16. vasárnap, 20:52

Folytatva az előző cikket nézzük tovább, hogy eddig milyen tapasztalatokkal találkoztam az ingyenes érintésvédelmi és tűzvédelmi felülvizsgálatok során. Következőkben a családi házaknál talált hiányosságokról és életveszélyes megoldásokról lesz szó. 

 

Életet védő vezetékek II. - EPH kialakítása

Category: Videótár
Készült: 2014. február 05. szerda, 06:45

Miért van szükség az egyen potenciálra hozó vezetékre, milyenek a kialakítás módjai? Ezek a kérdések nem új keletűek, ebben a régi oktatóvideóban is körüljárják a témát. Sok fiatal villanyszerelő megtapasztalhatja  a videó megtekintésekor, hogy régen is ismert és alkalmazott villanyszerelési megoldás volt az EPH hálózat kiépítése. Az pedig különösen szomorú, hogy ennyi idő elteltével még minidig nagyon sok helyen nincsen kiépítve EPH rendszer. Vagy ha ki is van építve, akkor nem szakszerűen, vagy nem teljes körűen.

Érintésvédelmi módok

Category: Videótár
Készült: 2014. február 05. szerda, 06:44

A film nagyon röviden bemutatja az érintésvédelmi módokat leegyszerűsítve. Beszél a hordozható gépek kettős szigetelés előnyeiről. Ami alapján a villamos berendezés megérinthető részei, még test zárlat esetén sem lesz érinthető a feszültség alá kerülő rész.

Életet védő vezetékek I. - Védővezetős érintésvédelmek

Category: Videótár
Készült: 2014. február 05. szerda, 06:43

A film a vezetékes érintésvédelmi módról szól. Megemlíti, hogy a halálos villamos balesetek száma magas. Kíváncsi lennék ennek a számnak az alakulására az évek folyamán. (Sajnos nem nagyon találni az interneten ezzel kapcsolatos statisztikát, biztosan beszédes lenne.)

Érintésvédelmi szerelői ellenőrzés

Category: Felülvizsgálat főoldal
Készült: 2013. december 23. hétfő, 13:29

A szerelői ellenőrzéseknek kétfajtáját különböztetünk meg. Az egyik az érintésvédelmi szerelői ellenőrzés, melyet jogszabály ír elő a lakó és kommunális épületeknél. Ahol nincs elő írva az érintésvédelmi időszakos szabványossági felülvizsgálat.

Érintésvédelem szabványossági felülvizsgálata

Category: Felülvizsgálat főoldal
Készült: 2013. december 08. vasárnap, 20:57

Az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat az új létesítés befejezésekor válik először aktuálissá. A vonatkozó jogszabályok igyekeznek az emberek védelme érdekében olyan jogszabályi szabályozásokat alkalmazni, ami alapján a felelősségre vonásnak megvannak a jogi eszközei.

Egyszerűsített villamos biztonságtechnikai felülvizsgálat

Category: Magazin főoldal
Készült: 2013. június 14. péntek, 11:46

 

AKCIÓ LEJÁRT!

Tapasztalatainkat magazinunkban olvashatják. 

 

A minimális biztonságtechnikai szint ellenőrzése természetesen nem pótolja a teljes körű vizsgálatot, arra viszont jó, hogy nagy vonalakban képet kapjunk a lakás villamos biztonsági szintjéről,

 

vagyis, hogy életveszélyes, vagy nem életveszélyes a lakás villamos hálózata.

 

Az ingyenes egyszerűsített villamos biztonságtechnikai felülvizsgálat a következő vizsgálatokat tartalmazza:

 

  • Mérőhelynél a bejövő földelés állapotának ellenőrzése, földelési ellenállás értékének meghatározása, 10 ohm alatti vagy feletti.
  • Mért első házi elosztó táblánál EPH ellenőrzés, földelővezetők ellenőrzése, érintésvédelmi mód kialakításának (TN rendszer) ellenőrzése.
  • Az érintésvédelmi kiinduló pontja megfelel, vagy nem felel meg.
  • Zárlati áramvédelem és kötések ellenőrzése az elosztónál és néhány helyen szúrópróbaszerűen.
  • EPH kialakítás ellenőrzése.
  • Szúrópróbaszerű ellenőrzés néhány helyen védővezető folytonossági vizsgálata hurokellenállás méréssel.

 


Időpont egyeztetés végett a kapcsolat menüpontban megadott elérhetőségeim valamelyikén vegye fel velem a kapcsolatot.


Lakások ingyenes egyszerűsített villamos biztonságtechnikai felülvizsgálata

Category: Magazin főoldal
Készült: 2013. június 12. szerda, 19:13

 

Életem során nagyon sok szakvéleményt készítettem a villamos balesetek után, melyek sokszor halálos kimenetelűek voltak. Ezekből néhányat megosztottam a megtörtént esetek szekcióban, hogy tanulságul szolgáljon, hogy milyen könnyen áramütés érhet minket. A javítások során is sok problémás esettel találkoztam már, melyről sokszor a tulajdonos, üzemeltető sem tudott. Többször találkoztam olyan esetekkel, amikor nem voltak tudatában az életveszélyes állapotoknak.

 

A villanyszerelő szakmai fórumon létrejött kezdeményezéshez elsőként csatlakozva, felajánlom az ingyenes egyszerűsített biztonságtechnikai felülvizsgálatot a belső szolgáltatási területemen. Aki élni szeretne az ingyenes felülvizsgálattal, hogy megismerje lakásának a villamos biztonságát, keressen elérhetőségeimen.

 

Miért is kell a lakásunk villamos hálózatát felülvizsgáltatni?

Category: Magazin főoldal
Készült: 2013. máj. 18. szombat, 19:11

 

Gyakran felteszik ezt a kérdést a lakás tulajdonosok. A legkülönbözőbb indokokat hozzák fel, mellyel sok esetben magukat nyugtatják és úgy gondolják csak felesleges pénzkiadás a villamos hálózat felülvizsgálata (Esetleg úgy gondolják, hogy a villanyszerelők és villamos rendszerek felülvizsgálói ilyen módon szeretnének plusz bevételhez jutni.).

  • Ilyen indok például, hogy 30 éve üzemel a villamos hálózat semmi probléma nincsen vele.
  • Minek költsek rá, ha jól működik.
  • És így lehetne folytatni az ellenérveket.

 

A 8/1981.(XII.27.) IPM rendeletről röviden

Category: Magazin főoldal
Készült: 2013. március 19. kedd, 15:01

 

Ezt a rendeletet a szakma röviden és egyszerűen KLÉSZ-nek nevezi. Minden villanyszerelő tudja, hogy miről szól a KLÉSZ, de ugyanígy ismert a villamos mérnökök körében is. Ez a jogszabály ma 2013-ban is érvényben van még (ki gondolná). A rendelet megjelenése óta hatályát vesztette az MSZ 172-1 szabvány. Az MSZ 172-1:1986 szabvány utolsó érvényes változata volt. Azóta megjelent először az MSZ 2364 majd ezt követte az MSZ HD 60364 európai szabvány sorozat, amely jelenleg is érvényes. Időközben kiadták a 14/2004.(IV.19) FMM rendeletet, amely szintén hivatkozik a KLÉSZ-re. A rendelet pontos megnevezése: 8/1981.(XII.27.) IPM rendelet a kommunális és lakóépületek Érintésvédelmi Szabályzatról.

 

Laptoppal a fürdőkád közelében

Category: Szakértői történetek
Készült: 2013. március 16. szombat, 15:24

 

Napjaink része a villamos hálózat és villamos berendezések emberi közelsége. Nem gondolunk rá sokszor, hogy mennyire életveszélyes lehet a villamos áram. A lakásunkban nap, mint nap folyamatosan találkozunk ezekkel a villamos berendezésekkel, de ugyanígy a munkahelyeken is. Az emberi könnyelműség sokszor elképesztő helyzeteket teremt. Elvileg minden villamos berendezésnek meg kell felelni a forgalomba hozatali feltételnél a vonatkozó műszaki biztonsági előírásoknak.

 

Villanyszereléshez kapcsolódó 14/2004. (IV.19.) FMM rendeletből idézve

Category: Magazin főoldal
Készült: 2012. december 09. vasárnap, 15:15

 

Az alábbi cikkem csupán gondolatébresztő a villamos szakmára vonatkozó idézetekkel együtt. Ez az a rendelet amely kötelezővé teszi az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat elvégzését. A villamos szakma története szempontjából nem új keletű a kötelező érintésvédelmi felülvizsgálat, visszanyúlik  az MSZ 172-1 szabvány régi időszakára.

A jogszabályi előírásokkal teszik kötelezővé. A probléma akkor van ha a villamos hálózat és rendszere elhanyagolt állapotú, mivel a rendszeres karbantartást is kispórolják. Ilyenkor a felülvizsgálat hiányosságokat fog mutatni, amit ki kell javítani nem kevés összegekért.

A cikkemben az előírásokból történelmi össze hasonlításban is idézem be a  jogszabályokból, amihez csatolom a fogalmi meghatározásokat is.

 

Villanyszerelési alapismeretek teszt 3

Category: Tesztelje tudást tesztek letöltése
Készült: 2011. október 08. szombat, 09:34

Érintésvédelem közvetett érintés elleni védelem második rész

Category: Magazin főoldal
Készült: 2011. április 09. szombat, 10:51

 

 

TN- rendszerek

 

A berendezéssel kapcsolatos összes testet védővezetők segítségével össze kell kötni az energiahálózat földelt pontjával, amely a vonatkozó transzformátornál, generátornál, illetve ezek közelében legyen. Az energiahálózat földelt pontja általában a nullapont. Ha nincs nullapont vagy nem hozzáférhető, akkor az egyik fázisvezetőt kell földelni. Az ilyen fázisvezetőt semmilyen körülmények között nem szabad PEN- vezető-ként alkalmazni. Ha vannak más hatásos földcsatlakozások is, akkor a védővezetőket ahol csak lehet, ajánlatos ezekkel a pontokkal is összekötni. Annak érdekében, hogy hiba esetén a védővezetők potenciálja minél közelebb maradjon a földpotenciálhoz, szükség lehet további, lehetőleg egyenletesen elosztott pontok földelésére is.

 

Nagyméretű, például igen magas épületekben a védővezetőkön további földelések alkalmazása gyakorlati okokból nem lehetséges. Ilyen esetben ezt a funkciót a védővezetők és az idegen vezetőképes részek egyen potenciálú összekötése láthatja el. Hasonló okból ajánlatos a védővezetőket ott földelni, ahol azok az épületekbe vagy a telkekre belépnek.

Villamos szerkezet elszigetelése

Category: Értelmező szótár
Készült: 2011. március 30. szerda, 19:43

 

A villamos szerkezetek érintésvédelmének olyan megoldása, amely e szerkezetek testzárlat következtében feszültség alá kerülhető villamosan vezető részeit szigeteli el, az ember által érinthető részeitől II. érintésvédelmi osztályú villamos szerkezetek alkalmazásával vagy ezzel azonos értékű szigetelésnek a létesítés során történő beépítésével.

 

vissza az értelmező szótárhoz

Érintésvédelem közvetlen érintés elleni védelem

Category: Magazin főoldal
Készült: 2011. március 11. péntek, 13:09

 

 

Azok az intézkedések, amelyek során az üzemszerűen vezető részek ember általi szándékos és véletlen a vagy állat általi megérintését, veszélyes megközelítését hivatott megelőzni a műszaki intézkedéssel együtt. Közvetlen érintés elleni védelem, ez nem más, mint az áramütés elleni védelem. A védelem lehet normál (közvetlen) üzemre, hiba (közvetett) esetére az alkalmazás tekintetében. A különböző védelmek egymást károsan nem befolyásolhatják.

 

A közvetlen érintés elleni védelmet védőfedéssel vagy burkolattal, vagy olyan szigeteléssel kell biztosítani, amely kibírja a tápáramkörre előírt legkisebb próbafeszültséget.

 

Ahol a FELV áramkör részét képező villamos szerkezet szigetelése nem bírja ki a tápáramkörre előírt próbafeszültséget, ott a szerkezet megérinthető. Nem vezetőképes részeinek a szigetelését a szerelés során meg kell erősíteni úgy, hogy 1 percig bírja ki az 1500 V effektív értékű, váltakozó próbafeszültséget.

 

 

Szünetmentes hálózat villanyszerelése

Category: Magazin főoldal
Készült: 2010. december 05. vasárnap, 12:43

 

A szünetmentes angol rövidítése UPS. Ezzel kapcsolatos szabvány az MSZ EN 50091 szabvány sorozat.

 

Napjainkban a szünetmentesek már nem csak az irodákban adatközpontokban, kórházakban és egyéb ipari létesítményekben vannak jelen, hanem a lakásokba és a családi házakba is betörtek. Nem is olyan régen egyszerű volt a képlet, hiszen a számítógép mellé vett az ember egy kis teljesítményű szünetmentest. Ez áramszünet esetén ellátta a számítógépet 10-15 percnyi energiával. Ennek segítségével a pillanatnyi áramszünetek okozta adatveszteségek kiküszöbölhetővé váltak.

 

Manapság a családi házak villanyszerelésénél is egyre többször terveznek be szünetes áramforrásokat, hogy központilag biztosítsák a villamos energia ellátását a szükséges fogyasztóknak. Ilyen kialakításnál egy nagyobb teljesítményű szünetmentes rendszert terveznek be, mely teljesítményigénye megfelel a tervezett fogyasztók ellátására.

 

Villamossági szerelés

Category: Magazin főoldal
Készült: 2010. november 27. szombat, 21:46

 

 

Mit is értünk a kifejezés alatt? A villamossági szerelésbe beletartozik az épületvillamossági szerelés, automatika szerelés, villamos háztartási gépek szerelése és javítása, autóvillamossági szerelés, gyengeáramú villamossági szerelés, hálózat szerelés, kábel szerelés és ezt még lehetne folytatni tovább.

 

Minket villanyszerelőket első sorban erősáramú és gyengeáramú villamossági szerelések érintenek. Minden szakterület önmagában is megállja a helyét. Ahoz, hogy el tudjuk látni a szakmai feladatokat, ismernünk kell a szakmai szabványok és rendeletek előírásait is. Az alapozás az iskolai tanulmányok során kezdődik, itt megkapjuk a kellő alapokat az induláshoz. Lényeges az iskola választásnál a jó hírnévvel rendelkező iskola, ez már valahol magában hordozhatja a megfelelő oktatási színvonal biztosítását. A tanulmányaink során igyekezzünk minél magasabb szintre emelni a szakmai tudásunkat. Ez végigkíséri tanulmányainkat attól függően kinek milyen szintre sikerül eljutnia. Vannak nagyon jó hírnévvel rendelkező közép és felsőfokú oktatási intézmények. A szakmai továbbképzéseken ez nagyon jól megmutatkozik, például a mester képzés során a vizsgáknál is.

Miért van szükség az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatra?

Category: Magazin főoldal
Készült: 2010. szeptember 09. csütörtök, 17:38

 

Sokan felteszik a kérdést. Miért van szükség az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatra? Azon túl, hogy rendelet írja elő az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálatot. Próbáljuk más oldalról megközelíteni az egész érintésvédelmet. Saját magunk, szeretteink és ember társaink élete mindannyiunk számára nagyon fontos.

  

Egy elvesztett emberi életet pótolni nem lehet sajnos.

 

Az érintésvédelmi szabványossági felülvizsgálat lényege, hogy a villanyszerelő által elkészített villanyszerelési munka a szerelői ellenőrzésen túl szemrevételezéssel és műszeres ellenőrzéssel ismételten ellenőrzésre kerüljön. Ezáltal kiszűrhető a potenciálisan veszélyes pontok, melyek kijavításával a veszély forrásokat szüntetjük meg. Így biztonságban tudhatjuk a környezetünket villamos szempontból.

  

Érintésvédelem kialakítása és ellenőrzése családi házaknál

Category: Magazin főoldal
Készült: 2010. augusztus 24. kedd, 06:25

 

Egy létesítmény, ház elkészülte után a villamos hálózatot ellenőrizni kell érintésvédelmi szempontból is. Az épületvillamossági tervező megtervezi az épület villanyszerelését. A villanyszerelő elvégzi a tervek alapján az épület villanyszerelését. A terv gyakran nem tartalmaz minden részletre kiterjedő érintésvédelmi megoldást, mivel nagyon sok esetben nem gyakorlati emberek a villanyszerelésben a terveket elkészítők.

Az érintésvédelem az alapozási munkákkal egyidejűleg készülnek el.

Itt a betonalap földelést említenem meg először. A szigetelés alatti betonba helyezzük el általában családi ház esetén a 10-es átmérőjű tűzi horganyzott acél huzalt. Ez a sáv alap minden részén át kell vezetni, ezzel növeljük védelem hatékonyságát, hogy minél nagyobb felületet vonjunk be a védelembe. Erről a földelő vezetékről leágazásokat készítünk a mérőhelynél, az elosztó berendezésnél valamint a villámvédelmi levezetőknél.

 

 

Szeretnél értesülni az új cikkekről? Iratkozz fel a hírlevélre!


Rólunk

Vállalkozásunk fő tevékenységi körét villanyszerelési és villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok (érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálat) teszik ki.  A felső menüsor segítségével részletes információkhoz juthat. 

 

Emellett az oldalon villanyszerelő magazin részben a mindennapi tapasztalatokat is megosztja egy villanyszerelő mester. Az írások nagy részét általános szakmai jellegű cikkek és saját szakmai tapasztalatokról szól. Igyekszünk az oldalon minden a villanyszerelés és felülvizsgálatokkal kapcsolatos információt megosztani, annak érdekében, hogy nem a villamos szakmában dolgozók is megtalálják az őket érdeklő témákat. Ezzel is támogatva azt a kezdeményezést, hogy az életveszélyes villanyszerelési munkákba ne kezdjenek bele az ismeretek hiányában. 

Szolgáltatási területünk

Villanyszerelői szolgáltatás:

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek 

 

Villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok:

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek

A felülvizsgálatoknál nagyobb munkák esetében egyéb településeken is elérhetőek. 

Kapcsolat

Ha kapcsolatba szeretne velünk lépni, akkor ezt megteheti a kapcsolat menüpontban. Ahol lehetősége nyílik a beépített üzenetküldő rendszer segítségével üzenetet küldeni. 

Telefonon: + 36-30-9660-019

e-mail: novak@novill.hu

Partnereink

Vállaljuk egyéni és társas vállalkozások könyvelését!
Kérdezzen tőlünk, ha adóügyekről van szó! Adótanácsadói szolgáltatásunk igénybevétele ingyenes azon ügyfeleinknek akik vállalkozásuk könyvelését nálunk végeztetik. Könyvelői szolgáltatásunkkal magánszemélyek rendelkezésére is állunk, akár a személyi jövedelemadó bevallás elkészítését is elvégezzük.


Ez a weboldal sütiket (COOKIE) használ. A sütik segítenek nekünk, hogy önnek jobb böngészési élménye legyen. Az oldalunk használatával ön hozzájárul a sütik használatához. Ha szeretne többet megtudni, tekintse meg adatvédelmi tájékoztatónkat. Adatvédelmi tájékoztató.

Elfogadom a sütiket (cookies) erről az oldalról.

EU Cookie Directive Module Information