15 items tagged "áramvédő kapcsoló"

Találatok: 1 - 15 / 15

Halálos kimenetelű villamos baleset a fűnyíró gépnél

Category: Szakértői történetek
Készült: 2013. szeptember 09. hétfő, 06:44

 

Tényállás:

Egy középkorú férfit családi háza kertjében holtan találták a fűnyíró gép mellett. A feleség és a később kiérkező mentő szolgálat személyzetének újraélesztési kísérlete sajnos eredménytelennek bizonyult. A fűnyíró gépen lévő kábel (körülbelül 15m) be volt dugva egy a kereskedelemben is kapható 20 méteres narancssárga színű hosszabbítóba. Ezt a hosszabbítót és fűnyíró gépet a rendőrség elszállította bűnjelként.

 

Villanyszerelés a kertben

Category: Magazin főoldal
Készült: 2011. június 03. péntek, 16:56

 

 

A mindennapi munka során gyakran találkozom a kertek villanyszerelésével, sokszor a kertbe vezetett villamos hálózatokban keletkezett hibát kell kijavítani. Ebben a cikkben szeretnék néhány hasznos tanácsot adni a kert helységekben alkalmazott villanyszerelési technikákról. A villanyszerelési hálózat kialakításánál mindenképpen válasszuk szét (áramkörileg) a külső és belső részeket, tehát a lakáson kívüli részeknek külön áramköröket alakítunk  ki.

 

Áramvédő kapcsolót (fi relét) a kerti résznek is mindenképpen építsünk be.

 

Így egy adott hiba esetén a lakás többi részét nem érinti a hiba miatt beálló üzemzavar. A kerti világítás kialakításakor gyakran találkozom a javítások során a lámpa alatti részen sorkapoccsal összekötött vezetékekkel, melyeket szigetelő szalaggal szigeteltek le. Ez az idők folyamán gyakran meghibásodik és a zárlatok helyeivé vállnak, beáznak, szigetelésromlások, földi kártevők a kötést károsítják.

 

Hogyan ellenőrizzük a villanyszerelő munkáját

Category: Magazin főoldal
Készült: 2011. április 16. szombat, 10:05

 

A mai gazdasági helyzetben egy lakás vagy létesítmény villanyszerelése nem olcsó mulatság. Ha szakemberek vagyunk akkor egyszerű a helyzet, mert megfelelő szakértelemmel  az előkészületektől a befejezésig tudjuk kontrollálni az elvégzett villanyszerelést. A cégek esetében erre mindig megfelelő szakember áll a rendelkezésre. Az egyéb esetekben más a helyzet. A megrendelőnek lehetősége van alkalmazni vagy felkérni egy villamos műszaki ellenőrt aki képviseli szakmailag a megrendelőt.

 

Védővezetős érintésvédelmi módok

Category: Magazin főoldal
Készült: 2011. március 11. péntek, 13:29


 

Az érintésvédelem a villamos biztonságtechnika fogalmi körébe tartozik, mint régi meghatározás. Ma már ez a fogalom az MSZ HD 60364 szerint nem használatos. Jelen cikk inkább a régebbi MSZ 172 szabvány sorozatra épül. A vezetékes érintésvédelmi módokról íródik a cikk a teljesség igénye nélkül.

 

Ez az érintésvédelmi mód nagyon régóta használatos a villanyszerelők körében a villanyszerelés során. A védelem lényege, hogy egy külön vezetéket építenek ki az üzemi vezetők mellett.  A villamos berendezések testét, (amely üzemszerűen nem áll feszültség alatt, de az esetleges hiba estén feszültség alá kerülhet) összekötjük a védővezetővel. Ezt a vezetőt nevezik védővezetőnek, idegen elnevezés rövidítése PE vezető. A hiba bekövetkeztése után a zárlati áram védelem leválasztja a berendezést a hálózatról önműködően.

 

 

A leválasztás áramvédő kapcsoló alkalmazásakor gyorsabban kapcsol le, mivel szivárgó áram hatására is leold.

Padló és mennyezet fűtő berendezések szabvány ismereti teszt

Category: Tesztelje tudást tesztek letöltése
Készült: 2010. november 30. kedd, 17:23

Érintésvédelem kialakítása és ellenőrzése családi házaknál

Category: Magazin főoldal
Készült: 2010. augusztus 24. kedd, 06:25

 

Egy létesítmény, ház elkészülte után a villamos hálózatot ellenőrizni kell érintésvédelmi szempontból is. Az épületvillamossági tervező megtervezi az épület villanyszerelését. A villanyszerelő elvégzi a tervek alapján az épület villanyszerelését. A terv gyakran nem tartalmaz minden részletre kiterjedő érintésvédelmi megoldást, mivel nagyon sok esetben nem gyakorlati emberek a villanyszerelésben a terveket elkészítők.

Az érintésvédelem az alapozási munkákkal egyidejűleg készülnek el.

Itt a betonalap földelést említenem meg először. A szigetelés alatti betonba helyezzük el általában családi ház esetén a 10-es átmérőjű tűzi horganyzott acél huzalt. Ez a sáv alap minden részén át kell vezetni, ezzel növeljük védelem hatékonyságát, hogy minél nagyobb felületet vonjunk be a védelembe. Erről a földelő vezetékről leágazásokat készítünk a mérőhelynél, az elosztó berendezésnél valamint a villámvédelmi levezetőknél.

 

 

Villanyszerelési alapismeretek teszt 2

Category: Tesztelje tudást tesztek letöltése
Készült: 2010. július 27. kedd, 18:33

Villanyszerelési alapismeretek teszt

Category: Tesztelje tudást tesztek letöltése
Készült: 2010. július 09. péntek, 04:46

Mi lehet az oka, hogy az áramvédő kapcsoló folyton lekapcsol

Category: Magazin főoldal
Készült: 2010. június 28. hétfő, 21:38

 

Nemcsak kezdő villanyszerelőknek, hanem nem villanyszerelőknek néhány hasznos tanács az áramvédő (FI relé) kapcsoló által lekapcsolt áramkör hiba kereséséről.

Az áramvédő (fi relé) kapcsoló mint megoldási forma az érintésvédelem egyik fontos része. Ez lehet hagyományos, automata vissza kapcsolású és túlfeszültség védelemmel egybeépített változat is. Ma a korszerű érintésvédelmi célműszerrel tudjuk vizsgálni az áramvédő kapcsoló működőképességét, példásul hány milliampernél, hány voltnál, hány másodperc alatt old le.

 

Volt már aki megkérdezte véd-e az életvédelmi relé (Fi relé) ha konnektornál megfogja a fázis és nulla vezetőt, erre a válasz nem véd egyértelműen semmit sem. Mert a védelem föld felé (bármin keresztül) történő vezetés esetén működik csak.

  

Áramvédő kapcsoló (fi-relé)

Category: Értelmező szótár
Készült: 2010. január 21. csütörtök, 18:35

 

RCD, életvédelmi relé, erősáramú hálózatba építendő érintésvédelmi feladatot is ellátó relé. Villanyszerelésnél szokták az áramvédő relét beépíteni, az emberi élet megóvásának céljából. A védővezetős érintésvédelmi módok olyan kikapcsoló szerve, amely az áramkör valamennyi üzemi vezetőjén folyó pillanatnyi váltakozó áram előjeles összegének a nagyságára működik.

 

vissza az értelmező szótárhoz

Radiesztézia és a Villanyszerelés

Category: Szakértői történetek
Készült: 2010. január 01. péntek, 17:10

 

Hogyan futnak össze a szálak a RADIESZTÉZIA  és a VILLANYSZERELÉS között?

 

Sokszor hallani a következő jelenségekről:   ELEKTROSZMOG, FÖLDSUGÁRZÁS, HARTMANN  HÁLÓ, VÍZÉR, SZENT GYÖRGY VONAL,  LEY VONAL és így tovább. Az embereket két csoportra lehet így osztani:

 

Baleset a lépcsőházban

Category: Szakértői történetek
Készült: 2009. december 26. szombat, 16:25

 

A lépcsőházban a férj a lépcsőház festését végezte létráról. Itt volt elhelyezve egy hűtőszekrény, mely fűtési csőhöz volt támasztva. A férfit a fűtési csőben kapaszkodva és a falhoz érve halálos áramütés érte.

 

Kölcsön adott lámpatest esete

Category: Szakértői történetek
Készült: 2009. december 26. szombat, 16:24

 

Kerti partit rendezett a családapa. Kerti bútorokat elrendezte az udvaron mezítláb, majd ezt követően fellocsolta  a területet. Az asztal  közepén napernyő volt elhelyezve. Este volt és a szomszédtól kért egy világító eszközt. Bedugta a világító eszközt a dugaszoló aljzatba, és ezt követően fel akarta akasztani az ernyőre a világító eszközt. Ekkor halálos áramütés érte.

 

Hasznos tanácsok karbantartáshoz

Category: Tanácsadás
Készült: 2009. december 25. péntek, 21:05

 

Villamos berendezések és a villanyszerelési hálózat is igényel karbantartást. A biztonságos üzemeléshez. Itt elsősorban nem a kiégett izzok és fénycsövek cseréjére kell gondolni. Hanem például a nem megfelelő foglalatok a világító berendezéseknél tűz esetet is okozhat. Ezért kell mindig meggyőződni a foglalatok és csatlakozók megfelelő állapotáról. Karbantartáskor mindenképpen érdemes a vezetékkötéseket is ellenőrizni. Mert ezek nem megfelelő csatlakozása egymáshoz is potenciális veszélyforrás lehet, szintén tűzesetet okozhatnak. Elosztótáblák és villanyóra szekrényekben is ajánlatos a villamos hálózat kötési pontjait ellenőrizni, végignézni a csavarkötések megfelelően vannak-e meghúzva.

 

 

Egy családi házban egy idős hölgy halálos villamos balesetet szenvedett.

Category: Szakértői történetek
Készült: 2009. december 25. péntek, 20:51

 

A hölgy fürdés után a szobában lévő villamos energiával működtetett, olaj radiátorra terítette a vizes törülközőjét, hogy megszárítsa. Az olaj radiátor és az épületgépészeti rendes radiátor közé, egy kis széket helyezett. A kis székre leült a hölgy, a lábát rátette az olajradiátorra és hátát a radiátornak támasztotta. Az olajradiátor meghibásodott (test zárlatos lett), a zárlati áram védelem nem működött.

 

Szeretnél értesülni az új cikkekről? Iratkozz fel a hírlevélre!


Rólunk

Vállalkozásunk fő tevékenységi körét villanyszerelési és villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok (érintésvédelmi, tűzvédelmi, villámvédelmi felülvizsgálat) teszik ki.  A felső menüsor segítségével részletes információkhoz juthat. 

 

Emellett az oldalon villanyszerelő magazin részben a mindennapi tapasztalatokat is megosztja egy villanyszerelő mester. Az írások nagy részét általános szakmai jellegű cikkek és saját szakmai tapasztalatokról szól. Igyekszünk az oldalon minden a villanyszerelés és felülvizsgálatokkal kapcsolatos információt megosztani, annak érdekében, hogy nem a villamos szakmában dolgozók is megtalálják az őket érdeklő témákat. Ezzel is támogatva azt a kezdeményezést, hogy az életveszélyes villanyszerelési munkákba ne kezdjenek bele az ismeretek hiányában. 

Szolgáltatási területünk

Villanyszerelői szolgáltatás:

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek 

 

Villamos biztonságtechnikai felülvizsgálatok:

Érd, Százhalombatta, Tárnok, Sóskút, Diósd, Törökbálint, Budaörs, Budapest XI. ker. , XXI. ker. , XXII. ker. , Szigetszentmiklós, Halásztelek, Szigethalom, Tököl, Martonvásár, Biatorbágy, Pusztazámor, Tordas, Gyúró, Etyek

A felülvizsgálatoknál nagyobb munkák esetében egyéb településeken is elérhetőek. 

Kapcsolat

Ha kapcsolatba szeretne velünk lépni, akkor ezt megteheti a kapcsolat menüpontban. Ahol lehetősége nyílik a beépített üzenetküldő rendszer segítségével üzenetet küldeni. 

Telefonon: + 36-30-9660-019

e-mail: novak@novill.hu

Partnereink

Vállaljuk egyéni és társas vállalkozások könyvelését!
Kérdezzen tőlünk, ha adóügyekről van szó! Adótanácsadói szolgáltatásunk igénybevétele ingyenes azon ügyfeleinknek akik vállalkozásuk könyvelését nálunk végeztetik. Könyvelői szolgáltatásunkkal magánszemélyek rendelkezésére is állunk, akár a személyi jövedelemadó bevallás elkészítését is elvégezzük.


Ez a weboldal sütiket (COOKIE) használ. A sütik segítenek nekünk, hogy önnek jobb böngészési élménye legyen. Az oldalunk használatával ön hozzájárul a sütik használatához. Ha szeretne többet megtudni, tekintse meg adatvédelmi tájékoztatónkat. Adatvédelmi tájékoztató.

Elfogadom a sütiket (cookies) erről az oldalról.

EU Cookie Directive Module Information